Κίνδυνοι και ευκαιρίες για 5+1 εισηγμένες

Οι κίνδυνοι αλλά και οι ευκαιρίες για έξι εισηγμένους ομίλους, οι οποίοι κατά τη διάρκεια του 2007 "είδαν" τις ζημίες τους να διευρύνονται. Ποιοι οι νέοι στόχοι και πως θα "αντιδράσουν" στις όποιες δυσκολίες.

  • του Στέφανου Κοτζαμάνη
Κίνδυνοι και ευκαιρίες για 5+1 εισηγμένες
** Ο αναλυτικός πίνακας με τις εταιρίες που αύξησαν τις ζημιές το 2007 δημοσιεύεται στη δεξιά στήλη "Συνοδευτικό Υλικό"

Με μια πρώτη ματιά οι επενδυτές χρειάζεται να προσέξουν μήπως η εταιρεία στην οποία είναι τοποθετημένοι έχει μπει σε τροχιά κινδύνου κι έτσι θα πρέπει να ρευστοποιήσουν. Άλλοι πάλι χρειάζεται να προσέξουν μήπως μπορέσουν να προβλέψουν από αυτές ποια θα είναι τα επόμενα growth stories κι έτσι να αποκομίσουν πολύ υψηλές υπεραξίες, αναλαμβάνοντας φυσικά και τον συνεπακόλουθο κίνδυνο.

Φυσικά, κάποιες από τις εταιρείες αυτές μπορεί να μην ανήκουν ούτε στην πρώτη ούτε στη δεύτερη κατηγορία. Είτε υποχρεώνονται σε μικρό ύψος ζημιών (που ενδεχομένως να υπερκαλύπτεται από τις αποσβέσεις) είτε η αποτίμησή τους στο ταμπλό είναι ακόμη τέτοια που δεν οδηγεί σε επενδυτικά κέρδη, ακόμη και αν γίνει πράξη το πολυπόθητο turn around. Σήμερα θα εξετάσουμε έξι περιπτώσεις των εισηγμένων της Σοφοκλέους που το 2007 είδαν το ύψος των ζημιών τους να διευρύνεται.

Elbisco: Παρά την αύξηση του κύκλου εργασιών κατά 7%, το EBITDA διατηρήθηκε περίπου σταθερό λόγω της μεγάλης ανόδου που σημειώθηκε στο κόστος των πρώτων υλών (αλεύρι και ζάχαρη). Το γεγονός ότι οι ζημίες αυξήθηκαν από το 1,5 εκατ. ευρώ στο 1,6 οφείλεται σε αρκετούς και αντίθετης κατεύθυνσης παράγοντες, όπως: 

1.  Το 2007 δεν επαναλήφθηκαν οι θετικές συναλλαγματικές διαφορές και αυτό μαζί με την άνοδο των επιτοκίων συνετέλεσε στο να εκτιναχτεί το κόστος χρηματοδότησης κατά 55% στο δυσβάστακτο ποσό των 9,1 εκατ. ευρώ. 
2.  Τα μη επαναλαμβανόμενα έκτακτα κέρδη από πωλήσεις ενσώματων ακινητοποιήσεων ήταν υψηλότερα πέρυσι σε σύγκριση με το 2006 (2,02 εκατ. ευρώ έναντι 1,48). 
3.  Το μικρότερο ύψος της φορολογίας το 2007.

Η απάντηση της Elbisco στη δύσκολη κατάσταση όπου έχει περιέλθει ξεκίνησε πέρυσι με τη διακοπή λειτουργίας της ζημιογόνας Karat Bulgaria και την πώληση δύο άλλων θυγατρικών (της ισπανικής Helberica και της Morpack Material D’ Empallage), καθώς και με το λανσάρισμα νέων προϊόντων.

Φέτος, ξεκίνησε συνεργασία με την ΕΒΓΑ, με στόχο τη διανομή των προϊόντων ELIT και Αλλατίνη σε περίπτερα και καταστήματα ψιλικών. Επίσης, δρομολογείται επενδυτικό πρόγραμμα 7 εκατ. ευρώ, με στόχους τη βελτίωση της ποιότητας των προϊόντων, την αύξηση της παραγωγικότητας και τη βελτίωση της διανομής.

Η κεφαλαιοποίηση της εισηγμένης στη Σοφοκλέους βρίσκεται γύρω στο καθόλου ευκαταφρόνητο (για το τρέχον χρηματιστηριακό κλίμα) ποσό των 53 εκατ. ευρώ, όταν η εισηγμένη στους φετινούς στόχους της μιλά για «αυξημένο EBITDA», χωρίς να αναφερθεί στην «κάτω γραμμή» των αποτελεσμάτων. 

Σπύρου: Ο κύκλος εργασιών αυξήθηκε κατά 9,5%, το EBITDA κατά 20% (στα 4,3 εκατ. ευρώ), αλλά παράλληλα διευρύνθηκαν και οι ζημίες από 1,5 εκατ. ευρώ σε 1,61. Βασικό αίτιο των μεγαλύτερων ζημιών ήταν ότι το 2006 τα μη επαναλαμβανόμενα κέρδη (αναπροσαρμογή αξίας επενδυτικών ακινήτων) εμφανίστηκαν υψηλότερα σε σχέση με τα περυσινά (3,05 εκατ. ευρώ έναντι 1,27 εκατ.).

Ο εισηγμένος όμιλος αποδίδει τις ζημίες στη φύση της δραστηριότητάς του, καθώς απαιτούνται μεγάλα και μακροχρόνια έξοδα πριν τα νέα προϊόντα αρχίσουν να αποδίδουν. Μακροπρόθεσμα η διοίκηση προβλέπει πολύ αυξημένο όγκο εργασιών στο εξωτερικό, έχοντας στο ενεργητικό της ένα πενταετές συμβόλαιο συνεργασίας με τη Συρία, με στόχο την ανασυγκρότηση της τοπικής γεωργικής παραγωγής.

Επί του παρόντος, όμως, η εισηγμένη δεν διανέμει μέρισμα, δεν είναι βέβαιο ότι φέτος θα επιστρέψει σε κερδοφόρα πορεία, ενώ η τρέχουσα κεφαλαιοποίησή της στη Σοφοκλέους δεν είναι ευκαταφρόνητη (56 εκατ. ευρώ, P/BV 1,40).

Νεώριον Σύρου: Στην αρχή του 2007 η εταιρεία είχε ελπίσει ότι κατά την περασμένη χρονιά θα επέστρεφε σε κερδοφόρο αποτέλεσμα, διακόπτοντας μια πορεία τεσσάρων συναπτών ζημιογόνων χρήσεων. Κάτι τέτοιο δεν έγινε καθώς ο κύκλος εργασιών μειώθηκε κατά 7%, το EBITDA ήταν αρνητικό (1,56 εκατ.) και οι ζημίες από τα 3,3 εκατ. ευρώ ανήλθαν στα 5,7 (με αποσβέσεις ωστόσο 7,1 εκατ. ευρώ). Αναμφίβολα, η υποχώρηση του δολαρίου έναντι του ευρώ επηρέασε αρνητικά.

Η διοίκηση της εταιρείας σε μια προσπάθειά της να εκμεταλλευτεί την ακίνητη περιουσία της και να περιορίσει τις τραπεζικές της υποχρεώσεις προχώρησε τόσο πέρυσι όσο και φέτος σε ρευστοποιήσεις ακινήτων της. Ειδικότερα φέτος, ρευστοποίησε ήδη τις υπόλοιπες οριζόντιες ιδιοκτησίες στο εμπορικό κέντρο της Ερμούπολης έναντι 5 εκατ. ευρώ, τα οποία διατέθηκαν για την αποπληρωμή δανείων.

Ωστόσο, το ποσό αυτό υπολειπόταν της εμπορικής αξίας των ακινήτων (7,9 εκατ.), καθώς οι συνθήκες της τοπικής αγοράς ακινήτων δεν επιβεβαίωσαν τις αρχικές συνθήκες της επένδυσης. Η σχετική ζημία έχει ήδη επηρεάσει μέσω προβλέψεων τα περυσινά αποτελέσματα.

Ο εισηγμένος όμιλος έχει αναλάβει το τελευταίο διάστημα την κατασκευή κάποιων έργων, ωστόσο στο σύνολο των θεμάτων που έχει να αντιμετωπίσει συμπεριλαμβάνεται και το υπόλοιπο των υποχρεώσεων της εταιρείας από την εξαγορά του 70% των Ναυπηγείων Ελευσίνας.

Πρόκειται για 55 εκατ. ευρώ, από τα οποία τα 5 εκατ. θα πρέπει να καταβληθούν φέτος, άλλα 37,7 εκατ. ευρώ μέσα στο 2009 και τέλος τα υπόλοιπα 11,7 εκατ. μέσα στο διάστημα 2010 - 2012. Στην εισηγμένη δεν ανησυχούν καθώς ποντάρουν τόσο σε φρεγάτες του ελληνικού Nαυτικού όσο και στην κατασκευή πλοίων για εμπορικούς σκοπούς.

Atlantic: Ο κύκλος εργασιών πέρυσι αυξήθηκε κατά 3,4%, πλην όμως το EBITDA υποχώρησε κατά 55% (στα 5,8 εκατ. ευρώ) και οι ζημίες διευρύνθηκαν από το 1,25 στα 6,9 εκατ. ευρώ. Ο λόγος της διεύρυνσης των ζημιών ήταν η πολιτική της εταιρείας να απαντήσει δυναμικά στον οξυμένο ανταγωνισμό, μέσω προσφορών και μειώσεων τιμών, προκειμένου να διασφαλίσει το μερίδιο αγοράς της.

Η συγκεκριμένη στάση φαίνεται ότι θα διατηρηθεί και φέτος καθώς στους στόχους της είναι η αναμόρφωση του δικτύου των καταστημάτων της (δημιουργία νέων, κλείσιμο ζημιογόνων και ανακαίνιση κάποιων άλλων), η περαιτέρω διείσδυση στον χώρο των χονδρικών πωλήσεων, καθώς και η επιθετική πολιτική marketing, μέσα από μειώσεις τιμών και από διαφημιστική προβολή.

Η διοίκηση αισιοδοξεί για νέα αύξηση των πωλήσεων, ωστόσο είναι δύσκολο να συνδυαστεί η επιθετική πολιτική marketing με την επάνοδο σε κερδοφόρα πορεία. Η τρέχουσα κεφαλαιοποίηση της Atlantic κυμαίνεται γύρω στα 50 εκατ. ευρώ και είναι χαμηλότερη από την καθαρή θέση της (53,8 εκατ. στις 31/12/2007).

Νίκας: H εταιρεία αύξησε πέρυσι τα κέρδη προ τόκων και αποσβέσεων (EBIT) στα 3,4 εκατ. ευρώ, έναντι 2,1 εκατ. ευρώ το 2006. Η διεύρυνση των ζημιών στα 2,2 εκατ. ευρώ οφείλεται στις αυξημένες αποσβέσεις και στο φορολογικό πρόστιμο 1,6 εκατ. ευρώ μετά την ολοκλήρωση του τακτικού φορολογικού ελέγχου.
 
Έπειτα από νέα προϊόντα που λανσαρίστηκαν πέρυσι, η διοίκηση του ομίλου προβλέπει για φέτος άνοδο πωλήσεων μεγαλύτερη από τον μέσο όρο της αγοράς και βελτίωση του τελικού αποτελέσματος.

Ζήνων: Απογοητευτικά τα αποτελέσματα του 2007, αφού με κύκλο εργασιών 6,14 εκατ. ευρώ προέκυψε αρνητικό EBITDA 5,76 εκατ. και καθαρές ζημίες 2,2 εκατ. ευρώ. Δύο εξελίξεις επηρέασαν δραστικά το αποτέλεσμα: πρώτον, η κίνηση της εισηγμένης να προβεί σε απομειώσεις αξίας άυλων περιουσιακών στοιχείων και, δεύτερον, τα έκτακτα κέρδη που προήλθαν από την πώληση της συμμετοχής στην κυπριακή εταιρεία στοιχημάτων Megabet.

Το μέλλον της εισηγμένης είναι συνδεδεμένο με τη δρομολογούμενη αύξηση κεφαλαίου ύψους 29 εκατ. ευρώ, προκειμένου να επεκτείνει τις δραστηριότητές της και σε άλλους τομείς (τεχνολογικές εφαρμογές σε ναυτιλία και διαχείριση αποβλήτων). Αναμένεται με ενδιαφέρον η πορεία της έκδοσης, καθώς το ποσό είναι μεγάλο (ιδίως για τα μεγέθη της) και το χρηματιστηριακό κλίμα βαρύ.

Το αρνητικό για τη μετοχή είναι ότι μετά την προσθήκη των 29 εκατ. ευρώ η κεφαλαιοποίηση στο ταμπλό -με βάση τα τρέχοντα δεδομένα- θα φτάσει στα 46 εκατ. ευρώ, όταν δεν είναι βέβαιο αν και πότε θα αρχίσουν να αποδίδουν τα συγκεκριμένα επενδυτικά σχέδια.

*Αναδημοσίευση από το φύλλο 528 της εφημερίδας ”ΜΕΤΟΧΟΣ & ΕΠΕΝΔΥΣΕΙΣ”, 02 - 06/05/2008.

** Ο αναλυτικός πίνακας με τις εταιρίες που αύξησαν τις ζημιές το 2007 δημοσιεύεται στη δεξιά στήλη "Συνοδευτικό Υλικό"


ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v