Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Magna Trust: Τι δείχνουν τα τρίμηνα 249 εισηγμένων

Για ”θετικά αποτελέσματα τριμήνου με βάση τα Ελληνικά Λογιστικά Πρότυπα” κάνει λόγο ο κ. Μ. Χατζηδάκης, της Magna Trust, επισημαίνοντας ότι με βάση τα ΔΛΠ, το αποτέλεσμα θα ήταν διαφορετικό. Οριακή αύξηση εμφάνισαν τα κέρδη των εισηγμένων, όπως προκύπτει από τα ενδεικτικά στοιχεία 249 εταιριών, ενώ αυξημένος ήταν και ο τζίρος.

Magna Trust: Τι δείχνουν τα τρίμηνα 249 εισηγμένων
Αυξημένα οριακά ήταν τα κέρδη α΄ τριμήνου 249 εισηγμένων εταιριών, σύμφωνα με σχετική ανάλυση της Magna Trust, ενώ ο ανοδικά κινήθηκε και ο τζίρος. Για θετική διάψευση των απαισιόδοξων προβλέψεων κάνει λόγο η χρηματιστηριακή.

Συγκεκριμένα, η συνολική εικόνα της κερδοφορίας και των πωλήσεων, αναφέρει ο κ. Χατζηδάκης, Υπ. Τμήματος Ανάλυσης Magna Trust AXEΠEY, αποτυπωμένη με βάση τα Ελληνικά Λογιστικά πρότυπα κρίνεται θετική.

Ωστόσο, συνεχίζει, θα πρέπει να σημειωθεί ότι αν η εικόνα αυτή είχε εκφρασθεί με βάση τα Διεθνή Λογιστικά Πρότυπα το αποτέλεσμα θα ήταν σαφώς υποδεέστερο αφού υποαξίες και προβλέψεις που υποχρεωτικά εμφανίζονται στις καταστάσεις αποτελεσμάτων θα είχαν σαν αποτέλεσμα την μείωση των μεγεθών των εισηγμένων.

Ωστόσο, οι προοπτικές για το υπόλοιπο της χρήσης αφήνουν ανοιχτό το ενδεχόμενο περαιτέρω βελτίωσης και συντήρησης του ρυθμού ανόδου της κερδοφορίας των εισηγμένων, καθώς το α’ οικονομικό τρίμηνο αποτελεί το δυσκολότερο και με την μικρότερη βαρύτητα στο σύνολο της οικονομικής χρήσης.

Αν κάτι τέτοιο επαληθευτεί, τονίζει ο κ. Χατζηδάκης, τότε για πρώτη φορά μετά από τρία συνεχόμενα έτη θα μπορούμε να μιλάμε για πραγματικά φθηνές μετοχές, αφού πλέον κάτι τέτοιο θα οφείλεται στην αύξηση των κερδών ανά μετοχή και όχι στην μείωση της τιμής τους.

Το γεγονός αυτό από μόνο του αποτελεί ίσως και τον σημαντικότερο παράγοντα ανάκαμψης της αγοράς.

Αναλυτικότερα, όπως επισημαίνει, παρά την αρνητική συγκυρία οι εισηγμένες κατάφεραν να επιτύχουν έστω και οριακή θετική συνολική επίδοση σχεδόν 2- 4 ποσοστιαίων μονάδων. Η οριακή αύξηση της κερδοφορίας, τονίζεται, συνοδεύτηκε και από σημαντική άνοδο του κύκλου εργασιών κατά 20%.

Το τελικό θετικό αποτέλεσμα προήλθε κυρίως από την επιτυχημένη και κυρίως λειτουργική πορεία της κερδοφορίας των τραπεζών, οι οποίες ανέκοψαν τον ρυθμό μείωσης των κερδών τους (-35% το 2002), της ΔΕΗ και των εταιριών Διύλισης Πετρελαίου.

Οι τελευταίες, τονίζει ο κ. Χατζηδάκης, πέτυχαν εντυπωσιακή επίδοση και αποτελούν τους μεγάλους πρωταγωνιστές του α’ τριμήνου καθώς σε ένα μόλις οικονομικό τρίμηνο προσέγγισαν σχεδόν το σύνολο της χρήσης του 2002 αυξάνοντας παράλληλα και τον όγκο παραγωγής. Για άλλο ένα τρίμηνο στους ”νικητές” συμπεριλαμβάνονται οι εταιρίες τυχερών παιχνιδιών, οι οποίες αποδεικνύονται παντός καιρού με ΗΥΑΤΤ, Ιντραλότ και ΟΠΑΠ να ενισχύουν σημαντικά την κερδοφορία τους μετά από ένα ήδη πολύ θετικό 2002.

Ο κλάδος εστιατορίων πέρασε σε θετικό έδαφος με κυριότερη ίσως περίπτωση αυτής της Olympic Catering, στην οποία η εμφάνιση θετικού τριμήνου επηρέασε συνολικότερα τον κλάδο. Τέλος σε κλαδικό επίπεδο το άνοιγμα της αγοράς εκμίσθωσης ακινήτων συντήρησε για ένα ακόμα τρίμηνο τα έσοδα των εταιριών leasing τα οποία καταγράφουν συνεχόμενη και σταθερή άνοδο τα τελευταία τρία χρόνια και οι κατασκευές οι οποίες συντηρούν τους υψηλούς ρυθμούς ανάπτυξης της κερδοφορίας τους αν και το δείγμα δεν καλύπτει το σύνολο των εταιριών.

Αντίθετα, επισημαίνει ο κ. Χατζηδάκης, ο κλάδος των Ναυτιλιακών εταιριών διεύρυνε της απώλειες του, παρά τις κινήσεις αναδιάρθρωσης δημιουργώντας σκεπτικισμό για το μέλλον των εταιριών, καθώς και ο δανεισμός παραμένει σε υψηλά επίπεδα.

* Το σχόλιο της Magna Trust για τα μέχρι τώρα αποτελέσματα, καθώς και η σχετική λιστα δημοσιεύονται στη δεξιά στήλη ”Συνοδευτικό Υλικό”

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v