Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Οι top επιλογές της Merit ΑΧΕΠΕΥ για το 2003

Πίνακα με 40 εταιρίες που διαθέτουν τα καλύτερα θεμελιώδη μεγέθη, όπου μεταξύ άλλων περιλαμβάνονται η μερισματική απόδοση και οι τιμές στόχοι, όπως και αναλυτικό αρχείο με τις top 20 επιλογές για το 2003 επεξεργάσθηκε η Merit ΑΧΕΠΕΥ. Δείτε τα πλήρη αρχεία.

Οι top επιλογές της Merit ΑΧΕΠΕΥ για το 2003
Σαράντα εταιρίες που η Merit ΑΧΕΠΕΥ εκτιμά ότι, βάσει των θεμελιωδών μεγεθών τους θα ξεχωρίσουν στη Σοφοκλέους το 2003 περιέχει report της εταιρίας, ενώ διεξοδική είναι η ανάλυση που επιχειρείται σε είκοσι από αυτές (*).

Οι μακροοικονομικές εξελίξεις δεν θα αποτελέσουν τον κυρίαρχο παράγοντα κίνησης των τιμών στις αγορές μετοχών για το τρέχον οικονομικό έτος, σύμφωνα με την Merit Χρηματιστηριακή (** ).

Bάσει των ενδογενών χαρακτηριστικών της οικονομίας, η εγχώρια αγορά μετοχών διαπραγματεύεται, όπως επισημαίνει, με χαμηλότερο πολλαπλασιαστή κερδών (P/E) συγκρινόμενη με τις ευρωπαϊκές αγορές. Με οδηγό μια στρατηγική βασιζόμενη στην αξία και την ανάπτυξη των εισηγμένων εταιριών, οι αναλυτές της Merit Χρηματιστηριακής επιλέγουν τις 20 μετοχές που ξεχωρίζουν.

Η στρατηγική επιλογής μετοχών επικεντρώνεται σε μετοχές μικρής και μεσαίας κεφαλαιοποίησης, υπό το πρίσμα συντηρητικής διαχείρισης των μετοχικών χαρτοφυλακίων, των χαμηλών προσδοκιών για την πορεία του Γενικού Δείκτη και της αποφυγής τοποθετήσεων στην υψηλή κεφαλαιοποίηση και τις τραπεζικές μετοχές. Τα κριτήρια επιλογής μετοχών στηρίζονται σε όρους αξίας και ανάπτυξης, προσαρμοσμένα στην ελληνική πραγματικότητα και την παρούσα συγκυρία.

Μέσα στη μελέτη τονίζεται ότι η στρατηγική επιλογή μετοχών μεσαίας και μικρής κεφαλαιοποίησης απαιτεί συστηματική έρευνα από πλευράς των επενδυτών, επισημαίνεται ότι ο κλάδος των κατασκευαστικών παραμένει στο επίκεντρο της προσοχής, ενώ σε ένα δεύτερο επίπεδο προσοχής παραμένουν οι εταιρίες με υψηλή μερισματική απόδοση και υψηλούς ρυθμούς ανάπτυξης πωλήσεων και κερδών.

Τα κριτήρια επιλογής μετοχών βάσει της αξίας θα πρέπει να λαμβάνουν υπόψη τη μερισματική απόδοση (άνω του 3%), αλλά και δείκτες αποτίμησης όπως P/BV μικρότερη ή ίση του 1, P/E (πολλαπλασιαστής κερδών) μικρότερος ή ίσος του 12-13, P/Sales μικρότερος ή ίσος του 1 και διαχρονικά μειούμενος και σχέση ξένων προς ίδια κεφάλαια χαμηλότερη του 1.

Τα κριτήρια επιλογής μετοχών βάσει του growth θα πρέπει να εξετάζουν την προοπτική αύξησης των πωλήσεων και των κερδών για την περίοδο 2003-2004 (άνω του 20%), αλλά και τη μελλοντική και ιστορική σχέση μεταξύ growth και P/E.

(*) Τα αρχεία της Merit για τις 40 εταιρίες με τα top θεμελιώδη μεγέθη και τις top 20 επιλογές δημοσιεύονται στη δεξιά στήλη, ”Συνοδευτικό Υλικό”.

(**) Το κείμενο αποτελεί αναδημοσίευση από το φύλλο του ”ΜΕΤΟΧΟΥ” της 14/2/03.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v