Ποια trades προτείνει η JP Morgan για τα ελληνικά τραπεζικά ομόλογα

Γιατί έχει γυρίσει εδώ και καιρό σε «ουδέτερη» θέση έναντι των ελληνικών τίτλων. Οι συγκρίσεις με τις μεσαίες ισπανικές τράπεζες. Προτάσεις για επενδυτικές κινήσεις στα εταιρικά ομόλογα.

Ποια trades προτείνει η JP Morgan για τα ελληνικά τραπεζικά ομόλογα

Η JP Morgan εξηγεί ότι το φετινό μακροοικονομικό σκηνικό, με τα επιτόκια αυξημένα για μεγαλύτερο διάστημα, έχει καθοδηγήσει σαφώς σε συμπίεση σε όλο το πιστωτικό φάσμα των ευρωπαϊκών τραπεζών.

«Οι τρέχουσες αποτιμήσεις, επί του παρόντος, ευνοούν τις αλλαγές από ελληνικά ομόλογα σε ισπανικούς τίτλους στην κατηγορία Tier 2, καθώς η αξία στους ελληνικούς τίτλους επικεντρώνεται στα ομόλογα υψηλής διαβάθμισης (senior preferred). H υπεραπόδοση των ομολόγων των ελληνικών τραπεζών ήταν ιδιαίτερα εντυπωσιακή, αυξάνοντας ολοένα και περισσότερο τα ερωτήματα από την επενδυτική κοινότητα σχετικά με το κατά πόσο οι εκδόσεις έχουν αποτιμηθεί πλήρως», εξηγεί ο οίκος και προχωρά σε μια σχετική σύγκριση με ισπανικές τράπεζες μεσαίας κατηγορίας.

«Από τη δική μας οπτική γωνία, μειώσαμε τον κίνδυνο στις ελληνικές τράπεζες, τερματίζοντας μια μακροχρόνια υπερεπενδεδυμένη (overweight) θέση στις αρχές του έτους και έχουμε ουδέτερη σύσταση πλέον. Αν και αυτό αποδείχθηκε πρόωρη απόφαση εκ μέρους μας, πιστεύουμε ότι οι αποτιμήσεις δεν αφήνουν τώρα σχεδόν κανένα περιθώριο λάθους στις μακροοικονομικές προοπτικές της Ελλάδας και στην εκτέλεση των επιχειρηματικών σχεδίων των τραπεζών».

«Ειδικότερα, επισημαίνουμε εκ των προτέρων ότι παρά τις εναπομένουσες διαφορές μεταξύ ελληνικής και ισπανικής κρατικής πιστοληπτικής αξιολόγησης και το μέγεθος και το εύρος των αντίστοιχων τραπεζικών τομέων της χώρας, οι τέσσερις ελληνικοί εκδότες διαπραγματεύονται τώρα εντός ενός πολύ περιορισμένου εύρους και σε παρόμοια επίπεδα με τις ισπανικές τράπεζες δεύτερης κατηγορίας και συγκεκριμένα τις Unicaja και Abanca», εξηγεί η αμερικανική τράπεζα.

Βάσει της ποιότητας του ενεργητικού, των κερδών και των κεφαλαιακών προοπτικών, η JPM διαπιστώνει ότι:

  • Οι επιδόσεις της Εθνικής Τράπεζας και της Eurobank, σύμφωνα με τις προβλέψεις για τα έτη 2024-2026, θα δικαιολογούσαν τις αποτιμήσεις που θα παρέμεναν εντός του στενού εύρους των ισπανικών τραπεζών, χάρη κυρίως στις ισχυρές και βιώσιμες κεφαλαιακές προοπτικές, οι οποίες παρέχουν αντιστάθμιση έναντι οποιουδήποτε κινδύνου για την ποιότητα του ενεργητικού, καθώς και οι δύο τράπεζες φτάνουν σε «σταθερή κατάσταση» σε NPE δείκτες.
  • Υπό τις τρέχουσες μακροοικονομικές συνθήκες και τις pro forma για τις αναμενόμενες βραχυπρόθεσμες βελτιώσεις στο guidance της Eurobank, εκτιμούν ότι τα πιστωτικά προφίλ της Eurobank και της Εθνικής Τράπεζας μπορούν να παραμείνουν στενά συνδεδεμένα συνολικά, με την καλύτερη κλίμακα. Η διαφοροποίηση της Eurobank αντισταθμίζεται από την υψηλότερη κερδοφορία και δείκτες κεφαλαίων της ΕΤΕ.
  • Τόσο η Alpha Bankόσο και η Tράπεζα Πειραιώς θα πρέπει να συνεχίσουν να προσφέρουν αύξηση του περιθωρίου κέρδους για τα ομόλογα των δύο ισπανικών τραπεζών. Εκτός του ότι υπολείπονται σε κλίμακα και προφίλ αξιολογήσεων, η Alpha Βank επιπλέον συνεχίζει να υστερεί σε σχέση με τους εγχώριους αλλά και τους ισπανικούς ομολόγους της, όσον αφορά τις προοπτικές ποιότητας του ενεργητικού. Η Πειραιώς σε όρους προοπτικών φερεγγυότητας παραμένει στο χαμηλότερο σημείο των ισπανικών τραπεζών σήμερα.

Η JPM βλέπει μια περίπτωση η βάση μεταξύ της Alpha Βank και της Πειραιώς να συνεχίσει να μειώνεται, δεδομένων των ανώτερων στόχων μείωσης κινδύνου της δεύτερης, μιας δυνητικά προγενέστερης μείωσης της απαίτησης P2R και ένα ισχυρό ιστορικό στην επίτευξη των στόχων της. Ως εκ τούτου, αν όλα πάνε καλά, η Τράπεζα Πειραιώς μπορεί να συνεχίσει να εντυπωσιάζει και η Alpha Βank να συνεχίσει να υστερεί μεταξύ των τεσσάρων ελληνικών τραπεζών.

Τα trade που προτείνει στα ελληνικά ομόλογα

H JP Morgan κάνει τις ακόλουθες συστάσεις, με τις αποτιμήσεις να ευνοούν σήμερα τις μεταβιβάσεις από τα ελληνικά ομόλογα Tier 2 σε ισπανικά ομόλογα ίδιας κατηγορίας. Στα Tier 2 προτείνει:

  • Μετάβαση από το ομόλογο της TPEIR 5,5% Φεβ'25-30 σε Z+155 μ.β. στο ομόλογο ABANCA 4,625% Μαρ'25-30 σε Z+145 μ.β., με τη βάση στις 10 μ.β. να μην επαρκεί κατά την άποψή τους για να αντισταθμίσει τις σημαντικές διαφορές αξιολογήσεων και κλίμακας για τα ομόλογα βραχείας διάρκειας.
  • Αλλαγή από το ομόλογο ALPHA 6,0% Ιουν'29-34 σε Z+252 μ.β. είτε στο ομόλογο UCAJLN 5,5% Ιουν'29-34 σε Z+248 μ.β. για να βελτιωθεί σημαντικά η πιστωτική ποιότητα σε σχεδόν σταθερά spreads, είτε στο ομόλογο TPEIR 7,25% Ιαν'29-34 σε Z+275 μ.β. για να αποτυπωθεί η αναμενόμενη συμπίεση μεταξύ των δύο πιστωτών, για μικρότερη διάρκεια και βελτιωμένη επαναφορά.
  • Αλλαγή από το ομόλογο ETEGA 5,875% Μαρ'30-35 σε Z+247 μ.β. στο ομόλογο UCAJLN 5,5% Ιουν'29-34 σε Z+248 μ.β., μειώνοντας τη διάρκεια σε σταθερά spreads, για περίπου ευθυγραμμισμένη πιστωτική ποιότητα μεσοπρόθεσμα.

Στα ομόλογα υψηλής διαβάθμισης senior preferred, οι προτάσεις του οίκου είναι:

  • Αλλαγή του ομολόγου ALPHA 7,5% Ιουν'26-27 στις Z+87 μ.β. σε ομόλογο TPEIR 3,875% Νοε'26- 27 στις Z+111 μ.β. για να καταγραφεί η αναμενόμενη συμπίεση μεταξύ των δύο πιστωτών.
  • Αλλαγή του ομολόγου UCAJLN 5,125% Φεβ'28-29 στις Z+102 μ.β. σε ομόλογο ETEGA 4,5% Ιαν'28-29 στις Z+120 μ.β. με την ποιότητα του ενεργητικού και την πορεία του κεφαλαίου του ελληνικού ομίλου να αντισταθμίζουν πιθανώς τις διαφορές μεταξύ κράτους και μεγέθους.
  • Αλλαγή του ομολόγου ABANCA 5,875% Απρ'29-30 στις Z+136 μ.β. σε ομόλογο EUROB Νοε'28-29 στις Z+154 μ.β. με την ποιότητα του ενεργητικού και την πορεία του κεφαλαίου του τελευταίου να αντισταθμίζουν πιθανώς τις διαφορές μεταξύ των κρατών και του μεγέθους.
  • Αλλαγή του ομολόγου ALPHA 7,5% Ιουν'26-27 στις Z+87μ.β. σε ομόλογο TPEIR 3,875% Νοε'26-27 στις Z+111 μ.β. για να καταγραφεί η αναμενόμενη συμπίεση μεταξύ των δύο.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v