Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Ανάλυση της Φάσμα για τα 9μηνα (universe)

Αύξηση 4,5% παρουσιάζει στο εννεάμηνο του 2002 ο κύκλος εργασιών του συνόλου των εισηγμένων εταιριών, ενώ αμετάβλητα εμφανίζονται τα αποτελέσματα σε λειτουργικό (ΕΒΙΤ) επίπεδο σε σχέση με την αντίστοιχη περισινή περίοδο επισημαίνει η Φάσμα ΑΧΕΠΕΥ. Δείτε την αναλυτική παρουσίαση των αποτελεσμάτων για 53 εισηγμένες.

Ανάλυση της Φάσμα για τα 9μηνα (universe)
Αύξηση της τάξεως του 4,5% παρουσιάζει κατά το 9μηνο του 2002 ο κύκλος εργασιών του συνόλου των εισηγμένων εταιριών σε σχέση με το αντίστοιχο περσινό διάστημα, επισημαίνει η Φάσμα ΑΧΕΠΕΥ στο report για το σχολιασμό αποτελεσμάτων εννεαμήνου 2002 (universe).

Αμετάβλητα εμφανίζονται τα αποτελέσματα σε λειτουργικό (ΕΒΙΤ) επίπεδο, παρουσιάζοντας μικρή αύξηση της τάξεως του 0,7%. Τα προ φόρων και μετά δικαιωμάτων κέρδη εμφανίζουν μείωση της τάξεως του 16,3%, παρουσιάζοντας ωστόσο αισθητή βελτίωση, σε σχέση με τα αποτελέσματα του 1ου εξαμήνου του 2002, όπου παρουσιάστηκε μείωση 20,7%.

Εξαιρώντας από το σύνολο των αποτελεσμάτων τα αποτελέσματα του ευρύτερου χρηματοοικονομικού κλάδου (Τράπεζες, Ασφάλιστικές Εταιρίες και Εταιρίες Επενδύσεων Χαρτοφυλακίου), ο κύκλος εργασιών παρουσιάζει αύξηση της τάξεως του 6,7%, ενώ τα κέρδη προ φόρων μετά δικαιωμάτων μειοψηφίας παρουσιάζουν μείωση της τάξεως του 1,8%.

Τα αποτελέσματα στο σύνολο τους, επισημαίνει η Φάσμα ΑΧΕΠΕΥ, κρίνονται ικανοποιητικά αφού στο σύνολο των εταιριών (πλην χρηματοοικονομικού κλάδου) παρατηρείται επιτάχυνση των ρυθμών μεταβολής πωλήσεων, λειτουργικών κερδών (ΕΒΙΤ) και κερδών προ φόρων μετά δικαιωμάτων μειοψηφίας της τάξεως του 0,9%, 2,6% και 5,4% αντίστοιχα.

Συμπεριλαμβάνοντας τις εταιρίες του χρηματοοικονομικού κλάδου παρατηρείται μικρότερη επιτάχυνση του ρυθμού μεταβολής των κερδών προ φόρων μετά δικαιωμάτων η οποία διαμορφώνεται σε 3,1%.

Οι κλάδοι που παρουσίασαν τις καλύτερες επιδόσεις είναι ο κλάδος εκδόσεων - εκτυπώσεων, ο κλάδος των ελαστικών και πλαστικών, ενώ θα πρέπει να επισημάνουμε, όπως αναφέρει η Φάσμα, και την έναρξη αντιστροφής στη κερδοφορία των ακτοπλοϊκών εταιριών, η οποία αναμένεται να έχει ολοκληρωθεί μέσα στο 2003, αφού οι εταιρίες θα έχουν ολοκληρώσει τα επενδυτικά τους σχέδια καθώς επίσης και την αναδιάρθρωση του στόλου τους, πιθανότατα με πωλήσεις πλοίων οι οποίες αναμένεται να βοηθήσουν προς την κατεύθυνση της μείωσης του δανεισμού τους.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v