Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Πόσο μειώθηκε η... μείωση της κερδοφορίας το 9μηνο

Ελαφρά βελτίωση προκύπτει στα αποτελέσματα εννεαμήνου των εταιριών που επεξεργάσθηκε η EFG Eurobank Securities. Δείτε σε μορφή pdf τα συγκριτικά στοιχεία για τους τζίρους, τα κέρδη προ φόρων και τόκων, τα κέρδη προ φόρων μετά την αφαίρεση των δικαιωμάτων μειοψηφίας και τα περιθώρια κέρδους του συνόλου των εισηγμένων.

Πόσο μειώθηκε η... μείωση της κερδοφορίας το 9μηνο
Ελαφρά βελτίωση παρουσιάζει η κερδοφορία των εισηγμένων εταιριών στο εννεάμηνο του τρέχοντος έτους έναντι του α΄ εξαμήνου, ενώ το ίδιο δύναται να ειπωθεί για τον κύκλο εργασιών, αλλά και για το περιθώριο των κερδών προ φόρων, τόκων και αποσβέσεων, δεδομένο που, ίσως, να επιβεβαιώνει τους αναλυτές, οι οποίοι υποστηρίζουν πως τα ”χειρότερα πέρασαν”.

Το παραπάνω αποτελεί ένα από τα συμπεράσματα που προκύπτει από στοιχεία για αποτελέσματα εννεαμήνου των εταιριών από την EFG Eurobank Securities.

Πάντως, πρωταθλητές στην αύξηση κερδών σε σχέση με το 9μηνο του 2001 αναδεικνύονται οι κλάδοι των εκδόσεων – εκτυπώσεων, αλλά και των χημικών, ενώ στον αντίποδα σημαντική μείωση παρουσιάζουν οι κλάδοι των τραπεζών, των προϊόντων ξύλου, αλλά και του λιανικού εμπορίου.

Αναλυτικότερα, τα προ φόρων και μετά δικαιωμάτων μειοψηφίας κέρδη των εταιριών στο εννεάμηνο μειώθηκαν κατά 12,1% σε ετήσια βάση, ενώ στο α΄ εξάμηνο η μείωση του παραπάνω μεγέθους διαμορφώθηκε στο 17%.

Οι τάσεις παραμένουν αμετάβλητες στην περίπτωση που εξαιρεθούν οι τραπεζικές και οι χρηματοοικονομικές εταιρίες, αφού η ενίσχυση στα προ φόρων και μετά δικαιωμάτων μειοψηφίας κέρδη ανήλθε στα 4,7% για το εννεάμηνο και στο 4,4% για το εξάμηνο του τρέχοντος έτους.

Tο αντίθετο παρατηρείται στην περίπτωση που αφαιρεθούν επιπλέον και οι κατασκευαστικές εταιρίες, αφού η αύξηση κερδών στις λοιπές εταιρίες ανέρχεται στο 4,5% για το 9μηνο έχοντας μειωθεί από το 8% του εξαμήνου.

Η αυξητική τάση που διαφαίνεται στα προ φόρων και μετά δικαιωμάτων κέρδη επιβεβαιώνεται και στην περίπτωση του τζίρου των εταιριών, αφού το σύνολο των επιχειρήσεων σημείωσε αύξηση κατά 6,2% στον κύκλο εργασιών του το εννεάμηνο, έναντι 5,6% στο εξάμηνο.

Τα ποσοστά μεταβάλλονται σε 8,5% και 7,1% αντίστοιχα αν εξαιρεθούν από την έρευνα τράπεζες και χρηματοοικονομικές εταιρίες, ενώ η τάση μεταβάλλεται μόνο όταν αφαιρεθούν οι κατασκευαστικές εταιρίες, αφού σε αυτή την περίπτωση το ποσοστό ενίσχυσης του τζίρου μεταβάλλεται σε 6,8% από 8% αντίστοιχα, είναι δηλαδή μικρότερη στο 9μηνο από ό,τι ήταν στο εξάμηνο.

Μικρότερες διαφορές παρουσιάζονται στα προ φόρων, τόκων κέρδη των εταιριών αφού για το εννεάμηνο αυξήθηκαν κατά 6,3%, ποσοστό που δεν μεταβλήθηκε στο εξάμηνο, ενώ η διαφορά διευρύνεται κατά 0,2% αν δεν εξετασθούν οι τράπεζες και οι χρηματοοικονομικές εταιρίες, με την ενίσχυση να διαμορφώνεται στο 6,2% και στο 6% για το εξάμηνο.

Αναφορικά με το περιθώριο στα προ φόρων κέρδη (σύνολο εταιριών) αξίζει να αναφερθεί πως ανήλθε στο 10,3% για το εννεάμηνο του 2002 και πάλι υψηλότερα σε σχέση με το εξάμηνο του τρέχοντος έτους (11,3%), αν και διαμορφώθηκε σε χαμηλότερα επίπεδα έναντι του αντίστοιχου περσινού εννεαμήνου (12,4%).

Προχωρώντας σε συγκεκριμένους κλάδους, παρατηρείται πως ο κατασκευαστικός κλάδος κατέγραψε αύξηση κατά 7% στα κέρδη προ φόρων και μετά δικαιωμάτων μειοψηφίας, με την συνολική αξία του παραπάνω μεγέθους να διαμορφώνεται στα 304,3 εκατ. ευρώ.

Ο κύκλος εργασιών των κατασκευαστικών εταιριών ενισχύθηκε κατά 27,5% στο εννεάμηνο του τρέχοντος έτους, διαμορφούμενος στα 3.983 εκατ. ευρώ, έναντι 3.122 εκατ. ευρώ το αντίστοιχο περσινό εννεάμηνο.

Ο τραπεζικός κλάδος από την άλλη, που θεωρείται η ”λοκομοτίβα” της αγοράς, σημείωσε μείωση 45,5% στα κέρδη προ φόρων και μετά δικαιωμάτων μειοψηφίας στο εννεάμηνο, ενώ ανάλογα πτωτικά (9,7%) κινήθηκε και ο κύκλος εργασιών του κλάδου, με την συνολική αξία του τζίρου να διαμορφώνεται στο 4.935 εκατ. ευρώ.

Εξάλλου, τα προ φόρων και μετά δικαιωμάτων μειοψηφίας κέρδη του τηλεπικοινωνιακού κλάδου από την άλλη, σημείωσαν αύξηση μόλις κατά 1,5% στο εννεάμηνο του τρέχοντος έτους, ενώ ο τζίρος των εταιριών ενισχύθηκε κατά 14,9%, διαμορφούμενος στα 5.232 εκατ. ευρώ, έναντι 4.554 εκατ. ευρώ το αντίστοιχο περσινό εννεάμηνο.

Αξίζει να σημειωθεί πως την υψηλότερη μείωση στα προ φόρων και μετά δικαιωμάτων μειοψηφίας κέρδη (84,8%) στο εννεάμηνο, από το σύνολο των κλάδων, κατέγραψαν οι εταιρίες ξυλείας, ενώ στον αντίποδα την υψηλότερη αύξηση σημείωσε ο κλάδος των Εκδόσεων - Εκτυπώσεων (179,7%).

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v