Συναντήσεις με αξιωματούχους και στελέχη επιχειρήσεων είχαν άνθρωποι της Bank of America Merrill Lynch στην Αθήνα την προηγούμενη εβδομάδα και μεταφέρουν τις εντυπώσεις τους.
Όπως σημειώνουν, υπάρχει ευρεία συναίνεση ότι:
* η τρίτη αξιολόγηση, σε αντίθεση με τις προηγούμενες, μπορεί να ολοκληρωθεί χωρίς σημαντικές καθυστερήσεις ή νέα δημοσιονομικά μέτρα.
* οι ηλεκτρονικοί πλειστηριασμοί είναι κρίσιμοι για τις προσπάθειες αναδιάρθρωσης των κόκκινων δανείων (δεδομένου ότι έχουν ως στόχο τους στρατηγικούς κακοπληρωτές) και αναμένεται να ξεκινήσουν τέλη Νοεμβρίου.
* οι τράπεζες παραμένουν στο επίκεντρο της προσοχής, αλλά κατά την άποψη πολλών απ’ όσους συνάντησαν τα στελέχη της BofA, τα stress tests δεν αναμένεται να αποσταθεροποιήσουν τον κλάδο, ενώ μια bad bank είναι στην παρούσα φάση απίθανη.
«Βλέπουμε μια βελτίωση σε μακροοικονομικό επίπεδο στην Ελλάδα», σημειώνει η BofA, «αν και δεν πιστεύουμε ότι το μέγεθός της είναι επαρκές για τον δείκτη μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων (NPEs) που είναι 44,9% και καλυμμένος κατά 48,3% (στοιχεία β’ εξαμήνου 2017) έναντι 49,1% το α’ τρίμηνο 2017».
Σημειώνεται ότι ο οίκος έχει σύσταση «underperform» για τις τέσσερις συστημικές τράπεζες.
Οι ρυθμιστικές αρχές
Πιστεύουμε, γράφει η BofA, ότι οι οδηγίες των ρυθμιστικών αρχών είναι καθαρές: μείωση του ρίσκου των κόκκινων δανείων μέσω των νέων κατευθυντήριων γραμμών της ΕΚΤ που (βρίσκονται υπό διαβούλευση), μέσω των απαιτήσεων του SREP (σ.σ. Supervisory Review and Evaluation Process), ή με διαφορετικό τρόπο (π.χ. σημειώνουμε τη διαβούλευση της ΕΚΤ για τα NPEs που αναμένεται το πρώτο τρίμηνο του 2018).
Η Eurobank έχει ήδη λάβει υψηλότερους στόχους μείωσης των NPEs από τον SSM. Εξακολουθούμε να πιστεύουμε, υποστηρίζει η BofA, ότι το «κόστος ρίσκου» θα παραμείνει αυξημένο τη διετία 2017-2019, καθώς το λογιστικό πρότυπο IFRS9 μπορεί να μην προσφέρει πλήρη λύση, δεδομένου ότι νέα NPEs αναμένεται να δημιουργηθούν τα επόμενα χρόνια από εξυπηρετούμενα σήμερα δάνεια. Αν, όμως, οι αναδιαρθρώσεις γίνουν περισσότερο αποτελεσματικές, η αναστροφή προβλέψεων μπορεί να περιορίσει το «κόστος ρίσκου». Προσώρας, πάντως, οι αναδιαρθρώσεις φαίνεται να είναι δύσκολες και θα πρέπει να περάσουν 12 μήνες πληρωμών για να εξέλθει ένα προβληματικό δάνειο από την κατηγορία των NPEs. Σημειώνει δε η BofA ότι τα μη καλυμμένα NPEs αντιστοιχούν στο 136-223% του δείκτη κεφαλαίων CET1, με βάση στοιχεία β' εξαμήνου 2017.
Οι ηλεκτρονικοί πλειστηριασμοί
Οι ηλεκτρονικοί πλειστηριασμοί αναμένεται να αρχίσουν στις 29 Νοεμβρίου. Ακριβές κατοικίες αναμένεται να βγουν πρώτες στο σφυρί και οι τράπεζες περιμένουν ότι αυτή η διαδικασία θα είναι «κλειδί» για την αντιμετώπιση των στρατηγικών κακοπληρωτών και ευρύτερα να δώσουν σήμα ότι έχουν περισσότερα εργαλεία για να αντιμετωπίσουν τα κόκκινα δάνεια.
Η BofA μεταφέρει την εκτίμηση που διαμόρφωσε μετά τις επαφές που είχε ότι η «όρεξη» από την πλευρά των αγοραστών είναι περιορισμένη και αυτό σημαίνει ότι μερικές τράπεζες κάνουν προσφορές και αγοράζουν ακίνητα για λογαριασμό τους. Ετσι, αν στους ηλεκτρονικούς πλειστηριασμούς δεν σημειωθεί αρκετή ζήτηση, υπάρχει το ρίσκο οι τράπεζες να βρεθούν με περισσότερα περιουσιακά στοιχεία στα βιβλία τους.
Τέλος, η BofA κάνει μια πρώτη αποτίμηση των αποτελεσμάτων που δημοσιοποίησε η Eurobank την προηγούμενη εβδομάδα και των νέων στόχων για τα κόκκινα δάνεια, οι οποίοι είναι πιο «επιθετικοί». Ως το 2018 τα NPEs πρέπει να μειωθούν στα 15,6 δισ. (προηγουμένως 16,1 δισ. ευρώ) και ως το 2019 στα 12,1 δισ. (προηγουμένως 12,5 δισ.). Στα τέλη του τρίτου τριμήνου του 2017, τα NPEs ήταν 19,4 δισ. ευρώ, χωρίς να υπολογίζεται η πώληση καταναλωτικών δανείων 600 εκατ. ευρώ τον Οκτώβριο του 2017.