Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

ΧΑ: Έσπασε κοντέρ το 2007 η άντληση κεφαλαίων

Ρεκόρ όλων των εποχών κατέγραψε το Χ.Α. το 2007 εισφέροντας ζεστό χρήμα άνω των 10 δισ. ευρώ σε επιχειρήσεις, είτε μέσω αύξησης κεφαλαίου είτε μέσω νέων εισαγωγών. Περισσότερα από τα μισά αντλήθηκαν από έναν και μόνο όμιλο, τη MIG, γράφοντας στην Ιστορία τη μεγαλύτερη ΑΜΚ στην Ελλάδα. Αναλυτικοί πίνακες με τις αυξήσεις κεφαλαίων του 2007.

ΧΑ: Έσπασε κοντέρ το 2007 η άντληση κεφαλαίων
της Έλενας Λάσκαρη

**Οι αναλυτικοί πίνακες με τις αυξήσεις κεφαλαίων του 2007, τα αντληθέντα κεφάλαια μέσω του Χρηματιστηρίου Αθηνών και τις εισαγωγές εταιρειών το 2007 δημοσιεύονται στη δεξιά στήλη ”Συνοδευτικό Υλικό”.

Ρεκόρ όλων των εποχών κατέγραψε το Χ.Α. το 2007 εισφέροντας ζεστό χρήμα άνω των 10 δισ. ευρώ σε επιχειρήσεις, είτε μέσω αύξησης κεφαλαίου είτε μέσω νέων εισαγωγών.

Ξεπέρασε ακόμα και το ”χρυσό” -ή μαύρο κατ’ άλλους- 1999 που κατείχε μέχρι πρότινος τα σκήπτρα σε αντλήσεις κεφαλαίων, με 3,309 τρισ. δρχ. (περίπου 9,7 δισ. ευρώ).

Φαινομενικά, τα μεγέθη είναι συγκρίσιμα. Επί της ουσίας, όμως, καταγράφονται ουσιαστικές διαφορές που αφορούν στο μοίρασμα της πίτας των δισεκατομμυρίων.

Τότε, το 1999, στο... πάρτι συμμετείχαν 156 επιχειρήσεις εκ των οποίων οι 40 εισήγαγαν για πρώτη φορά τις μετοχές τους στο χρηματιστήριο.

Πέρυσι, το... φθηνό χρήμα ήταν για λίγους. Οι εισαγωγές νέων μετοχών ήταν μόλις 4 (Κορρές, Aegean, Τέρνα Ενεργειακή και Pasal) και τα αντληθέντα κεφάλαια σχετικά λιγοστά δεδομένων των μεγεθών (μόλις 506 εκατ. ευρώ), ενώ οι αυξήσεις μετοχικού κεφαλαίου αφορούσαν σε 25 εισηγμένες, με ”κέρδος” που προσέγγισε τα 10 δισ. ευρώ.

Περισσότερα από τα μισά αντλήθηκαν από έναν και μόνο όμιλο, γράφοντας στην Ιστορία τη μεγαλύτερη αύξηση μετοχικού κεφαλαίου στην Ελλάδα. Πρόκειται για την κίνηση της MIG η οποία απέφερε 5,190 δισ. ευρώ!

Σε σχέση με το 1999 καταγράφεται και μία ακόμα ουσιαστική διαφορά: τότε το μεγαλύτερο μερίδιο των αντληθέντων κεφαλαίων μοιραζόταν ανάμεσα σε τρεις κλάδους, στις τράπεζες, στις βιομηχανίες και στις τηλεπικοινωνίες, ενώ πέρυσι το 80% των αντληθέντων κεφαλαίων αφορούσε μόνο στις τράπεζες και τη MIG.

Ασχέτως των εσωτερικών ισορροπιών, γεγονός παραμένει το ότι το ελληνικό χρηματιστήριο πέρυσι κινήθηκε κόντρα στο ρεύμα της μειωμένης άντλησης κεφαλαίων από τις χρηματιστηριακές αγορές που καταγράφηκε διεθνώς, αφού το μεγαλύτερο μέρος των επιχειρηματικών συμφωνιών χρηματοδοτήθηκε με δανεισμό. Πάντως, πέρυσι σημαντική αύξηση κατέγραψε και ο τραπεζικός δανεισμός, ενώ έδαφος κέρδισαν σε αξιοσημείωτο βαθμό και οι εκδόσεις εταιρικών ομολόγων.

Έδωσε 39 δισ. ευρώ σε δέκα χρόνια

Την τελευταία δεκαετία, ξεκινώντας από το 1998, όταν ο Γενικός Δείκτης στις 31 Δεκεμβρίου έγραφε 2.373,6 μονάδες, στην... παλαιά, καλή Σοφοκλέους έχουν πραγματοποιηθεί 181 εισαγωγές νέων επιχειρήσεων και 430 αυξήσεις μετοχικού κεφαλαίου.

Συνολική ”συγκομιδή” περίπου 39 δισ. ευρώ. Η υψηλότερη άντληση κεφαλαίων όλων των εποχών από τις επιχειρήσεις μέσω του Χ.Α. ήταν γεγονός στη διάρκεια του 2007. Τα στοιχεία του Χρηματιστηρίου Αθηνών και της Τραπέζης της Ελλάδος δείχνουν ότι τα συνολικά κεφάλαια που αντλήθηκαν μέσω της χρηματιστηριακής αγοράς πέρυσι ήταν σχεδόν τριπλάσια από εκείνα του 2006. Με αύξηση 190% έφτασαν στα 10,134 δισ. ευρώ, επίπεδο υψηλότερο του μέσου όρου των αντληθέντων κεφαλαίων της περιόδου 1998 - 2000, όταν οι εισαγωγές και οι αυξήσεις κεφαλαίου ήταν στο φόρτε τους.

Το 1999, με τον Γενικό Δείκτη στις 31 Δεκεμβρίου να δείχνει 5.535,1 μονάδες, καταγράφηκε το απόλυτο ρεκόρ αυξήσεων κεφαλαίου φτάνοντας τις 116. Οι εισαγωγές νέων εταιρειών του 1999 καταλαμβάνουν τη δεύτερη θέση της εξεταζόμενης περιόδου, αφού ανήλθαν σε 40, για να αυξηθούν σε 48 το ακριβώς επόμενο έτος της... μεγάλης σφαγής και της πτώσης του δείκτη κατά 38,8%. Και το 2000, όμως, 98 εισηγμένες αξιοποίησαν την ευκαιρία ακόμα και στην πτώση προχωρώντας σε αύξηση μετοχικού κεφαλαίου.

Συγκριτικά, μόνο τη διετία 2005 - 2006 σημειώθηκαν λιγότερες αυξήσεις κεφαλαίου και εισαγωγές, αλλιώς και αυτό το ρεκόρ θα το κατείχε η περυσινή χρονιά.

Μεγάλοι πρωταγωνιστές του προηγούμενου έτους ήταν ο τραπεζικός κλάδος μαζί με τη MIG, αφού το 80% των κεφαλαίων που αντλήθηκαν φέρει... τη σφραγίδα τους. Παρ’ όλα αυτά, τα κεφάλαια που άντλησαν και οι εταιρείες των λοιπών κλάδων σχεδόν τετραπλασιάστηκαν σε σχέση με το 2006.

Επίσης, διπλασιάστηκε ο αριθμός των εισηγμένων που άντλησαν νέα κεφάλαια από το Χ.Α. (25 εταιρείες έναντι 13 το 2006), ενώ για 4 από αυτές εγκρίθηκε η εισαγωγή των μετοχών τους για πρώτη φορά στο Χ.Α. και άντλησαν περίπου 500 εκατ. ευρώ (έναντι 1 εταιρείας το 2006 που είχε αντλήσει 86 εκατ. ευρώ).

Με αυτά τα δεδομένα, κάποιος μπορεί να ισχυριστεί ότι η χρηματιστηριακή αγορά αποτελεί πλέον το μέσο χρηματοδότησης των επενδυτικών σχεδίων των επιχειρήσεων, τροφοδοτώντας τες με φθηνό χρήμα. Αυτό είναι η μισή αλήθεια, καθώς θα πρέπει να ληφθεί υπ’ όψιν ο παράγοντας της κάλυψης σημαντικών τμημάτων των αυξήσεων κεφαλαίου από τους μεγάλους μετόχους, ενώ θα πρέπει να συνεκτιμηθεί και ο ρόλος των εταιρικών ομολόγων.

Η συμμετοχή των ομολογιακών δανείων στο σύνολο της τραπεζικής χρηματοδότησης των επιχειρήσεων ξεπερνά το 16%, ενώ κόντρα στο κλίμα της αβεβαιότητας και των υψηλότερων επιτοκίων καταγράφεται και αύξηση της εξάρτησης από τον τραπεζικό δανεισμό.

Μέσα σε έναν χρόνο ο επιχειρηματικός δανεισμός διογκώθηκε κατά περίπου 13 δισ. ευρώ, φτάνοντας στο τέλος Δεκεμβρίου τα 89,7 δισ. ευρώ από 76,6 δισ. ευρώ στο τέλος του 2006. Σημαντική επιτάχυνση από την άλλη πλευρά κατέγραψαν και οι εκδόσεις εταιρικών ομολόγων, τα υπόλοιπα των οποίων στο τέλος Νοεμβρίου ξεπερνούσαν τα 18 δισ. ευρώ, με ρυθμό αύξησης της τάξεως του 34%.

Έναν χρόνο νωρίτερα αυτά ανέρχονταν σε 13,5 δισ. ευρώ, με ρυθμό αύξησης όμως 54,8%. Έτσι, μέσω του Χ.Α., των εταιρικών ομολόγων και του τραπεζικού δανεισμού πέρυσι αντλήθηκαν από εισηγμένες και μη επιχειρήσεις κεφάλαια που ξεπερνούν τα 28 δισ. ευρώ.

* Αναδημοσίευση από το φύλλο 518 της εφημερίδας ”ΜΕΤΟΧΟΣ & ΕΠΕΝΔΥΣΕΙΣ”, 22/02 - 16/02/2008.

**Οι αναλυτικοί πίνακες με τις αυξήσεις κεφαλαίων του 2007, τα αντληθέντα κεφάλαια μέσω του Χρηματιστηρίου Αθηνών και τις εισαγωγές εταιρειών το 2007 δημοσιεύονται στη δεξιά στήλη ”Συνοδευτικό Υλικό”.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v