ΧΑ: Ποιοι συνδυάζουν κέρδη, ανάπτυξη & καλή τιμή

Το Χ.Α. κινείται με δυσκολίες από την αρχή του έτους, αλλά οι πιο αισιόδοξοι υποστηρικτές εξακολουθούν να εστιάζουν στις προοπτικές ανάπτυξης της ελληνικής οικονομίας. Επιπλέον, ο δείκτης PEG που αποτελεί εργαλείο για μακροχρόνιες επενδυτικές επιλογές ευνοεί τη Σοφοκλέους. Οι ”ακριβές” και οι ”φθηνές” μετοχές με βάση τον δείκτη.

ΧΑ: Ποιοι συνδυάζουν κέρδη, ανάπτυξη & καλή τιμή
του Γιώργου Α. Σαββάκη

**Ο αναλυτικός πίνακας με τους δείκτες P/E, growth και PEG για τις ελληνικές μετοχές δημοσιεύεται στη δεξιά στήλη ”Συνοδευτικό Υλικό”

H Σοφοκλέους κινείται με δυσκολίες και με αρνητικό πρόσημο από την αρχή του έτους και οι απαισιόδοξοι επισημαίνουν ότι η ελληνική αγορά, παρά την πτώση της, εξακολουθεί να διαπραγματεύεται με υψηλότερο P/E σε σχέση με τον μέσο όρο που επικρατεί στις ευρωπαϊκές αγορές.

Οι πιο αισιόδοξοι υποστηρικτές εξακολουθούν να εστιάζουν στις προοπτικές ανάπτυξης και στους ρυθμούς αύξησης των κερδών της ελληνικής οικονομίας, στοιχεία που παρά τους όποιους τριγμούς θα εξακολουθήσουν να είναι ανώτερα από αυτά των βασικών ευρωπαϊκών δεικτών.

Ο δείκτης PEG εμφανίζει συγκερασμό των δύο αυτών αντίθετων επιχειρημάτων και δίνει την κοινή συνισταμένη τους. Το βασικό συμπέρασμα είναι ότι η τιμή του συγκεκριμένου δείκτη ευνοεί τη Σοφοκλέους.

Οι εταιρείες που διάγουν περιόδους με υψηλούς ρυθμούς ανάπτυξης των κερδών τους είθισται να διαπραγματεύονται με υψηλούς (ή με υψηλότερους από τον μέσο όρο της αγοράς) πολλαπλασιαστές αποτίμησης, αφού η αγορά δίνει σημαντικό premium σε αυτήν την κατηγορία μετοχών.

Στις περιόδους όμως αρνητικού momentum, το premium των growth stocks περικόπτεται σημαντικά, αφού οι επενδυτές τείνουν να συμπεριφέρονται πιο συντηρητικά.

Στον αντίποδα, εταιρείες με μειωμένο growth συχνά διαπραγματεύονται με χαμηλούς δείκτες αποτίμησης.

Ωστόσο, σε τέτοιες δύσκολες χρηματιστηριακές περιόδους όπως η σημερινή, αυτές αποτελούν ίσως τις πρώτες επιλογές των επενδυτών. Συνδέοντας, λοιπόν, τα προσδοκώμενα κέρδη και τους πολλαπλασιαστές αποτίμησης, οι επενδυτές είναι σε θέση να εκτιμήσουν τις προοπτικές μίας συγκεκριμένης εταιρείας ή μίας ολόκληρης αγοράς.

Υπάρχει ένας σχετικά εύκολος και δοκιμασμένος τρόπος για να ξεχωρίσουμε τις εισηγμένες που ενδέχεται να αποτελούν ευκαιρίες για τους επενδυτές, παρά τα υψηλά P/E που ενδεχομένως να εμφανίζουν, αφού τα χαμηλά P/E από μόνα τους σε πολλές περιπτώσεις δεν είναι ενδεικτικά στοιχεία για την αξιολόγηση μίας μετοχής.

Η λύση στα παραπάνω ερωτήματα μπορεί να είναι ο δείκτης PEG (Price to Earnings Growth), ο οποίος συνδυάζει τον πολλαπλασιαστή κερδοφορίας με την εκτιμώμενη αύξηση των κερδών ανά μετοχή και εξηγεί αν το P/E ενός τίτλου είναι υπερβολικό σε σχέση με την προσδοκώμενη αύξηση των κερδών που υπόσχεται η εταιρεία.

Ο δεικτης PEG υπολογίζεται από τη διαίρεση του δείκτη P/E με τον ρυθμό εκτιμώμενης κερδοφορίας, πολλαπλασιασμένο επί 100, ή PEG= (P/E/%EPS στο growth) x 100.

Μέσω της χρήσης του δείκτη PEG ο επενδυτής μπορεί να αξιολογήσει το πραγματικό μέγεθος του P/E μίας μετοχής, αφού είναι πιθανό μία εταιρεία που διαπραγματεύεται με δείκτη τιμής προς κέρδη 50 φορές τα εκτιμώμενα κέρδη της να δικαιολογεί πλήρως το υψηλό κατά τα άλλα P/E της λόγω του growth στα κέρδη της, σε αντίθεση με μια άλλη μετοχή με αρκετά πιο συντηρητική αποτίμηση στο ταμπλό και με χαμηλότερο P/E, αλλά με μικρότερο ρυθμό αύξησης στα κέρδη της.

Πάντως, πρέπει να επισημανθεί ότι ο δείκτης PEG λειτουργεί ως εργαλείο για μακροχρόνιες επενδυτικές επιλογές και σε μετοχές με ικανοποιητική εμπορευσιμότητα, ενώ αντίθετα δεν προσφέρει ιδιαίτερα σημαντικό έργο στην αναζήτηση επιλογών βραχυχρόνιας διάρκειας και θα πρέπει να συνδυάζεται και με άλλα κριτήρια επιλογής μετοχών.

--- Οι ”ακριβές” και οι ”φθηνές” μετοχές

Έχοντας ως οδηγό για το screening των εταιρειών τον δείκτη PEG, βάσει των στοιχείων της FactSet, θετικά κρίνονται οι μετοχές που διαθέτουν δείκτη PEG κάτω από τη μονάδα, ενώ ακόμη πιο ελκυστικές περιπτώσεις χαρακτηρίζονται οι μετοχές με δείκτη PEG κάτω από 0,50.

Όσοι τίτλοι εμφανίζουν τον συγκεκριμένο δείκτη ανώτερο από τη μονάδα δεν αποτελούν ευκαιρίες, όπως επίσης ούτε εκείνοι με αρνητικές εκτιμήσεις για την αύξηση των κερδών ανά μετοχή, αφού ο δείκτης PEG όπως και ο δείκτης τιμής προς κέρδη δεν ορίζονται για αρνητικές τιμές.

Πρέπει ωστόσο να τονιστεί για μία ακόμη φορά ότι τα αποτελέσματα των δεικτών είναι ενδείξεις και όχι αποδείξεις, ιδιαίτερα σε θέματα αξιολόγησης μετοχών.

Χρησιμοποιώντας τη βάση δεδομένων της FactSet, ανακαλύψαμε τις μετοχές που για το 2008 φαίνεται να αποτελούν ευκαιρίες. Ο αριθμός τους μάλιστα σε μέγεθος ξαφνιάζει θετικά αφού 43 εταιρείες εμφανίζουν δείκτη PEG κάτω από τη μονάδα, ενώ οι 24 από αυτές εμφανίζουν δείκτη PEG κάτω από το κρίσιμο όριο του 0,50.

Όπως διακρίνουμε, η ελληνική αγορά μετοχών στο σύνολό της παρουσιάζει δείκτη PEG της τάξεως του 0,70, ενώ για την υψηλή κεφαλαιοποίηση ο αντίστοιχος δείκτης κινείται στο 0,72.

Ακόμα πιο ελκυστικές εμφανίζονται οι εταιρείες της μεσαίας κεφαλαιοποίησης, αφού ο δείκτης FTSE/ASE Mid 40 υπολογίζεται στα επίπεδα του 0,41.

Σε όρους λοιπόν συνδυασμένου με την ανάπτυξη πολλαπλασιαστή κερδών, οι ελληνικές μετοχές μπορούν να θεωρηθούν ελκυστικές, αφού και ο μέσος όρος για τις ευρωπαϊκές αγορές διαμορφώνεται στο 1,26, ενώ αρκετά υψηλότερα κινούνται οι περισσότεροι ευρωπαϊκοί δείκτες.



Στην πρώτη θέση του πίνακα ”φιγουράρει” η μετοχή της ΔΕΗ με τον χαμηλότερο δείκτη PEG στο 0,06. Η μετοχή διαπραγματεύεται με P/E 25,51 φορές τα κέρδη του 2008, ενώ ο προσδοκώμενος ρυθμός αύξησης των κερδών ανά μετοχή για φέτος είναι 402%.

Σε παραδοσιακούς όρους αποτίμησης, ο τίτλος της ΔΕΗ δεν διαπραγματεύεται ”ελκυστικά” αφού ο πολλαπλασιαστής κερδών για το 2008 κινείται σε επίπεδα αρκετά ανώτερα από τον μέσο όρο της αγοράς αλλά και των εταιρειών του κλάδου στην Ευρώπη.

Άλλωστε, μπορεί να μην είναι τυχαίο το γεγονός ότι η μέση τιμή-στόχος της μετοχής έχει κινηθεί έντονα ανοδικά και διαμορφώνεται στα 33,18 ευρώ ανά μετοχή.

Στην επόμενη θέση βρίσκεται μία εταιρεία της μεσαίας κεφαλαιοποίησης, η Τέρνα, για την οποία το εκτιμώμενο P/E του 2008 προσεγγίζει το 11,20, ενώ οι εκτιμήσεις για την αύξηση των κερδών της διαμορφώνονται στο 141%, οπότε ο δείκτης PEG για αυτή βρίσκεται στο 0,08.

Στην περίπτωση της συγκεκριμένης εισηγμένης το εκτιμώμενο P/E του 2008 κινείται σε χαμηλότερα επίπεδα απ’ ό,τι ο μέσος όρος τόσο της αγοράς όσο και των εταιρειών του κλάδου της.

Στην τρίτη θέση βρίσκεται μία εταιρεία με πολύ χαμηλό P/E για το 2008. Η μετοχή του Νηρέα διαπραγματεύεται με πολλαπλασιαστή κερδοφορίας για το 2008 5,54 φορές, ενώ η μέση εκτίμηση για την αύξηση των κερδών ανά μετοχή είναι 59%.

Στις δύο επόμενες θέσεις συναντάμε τους τίτλους της Alapis και της Audiovisual. Για τη μεν Alapis ο δείκτης PEG διαμορφώνεται στο 0,11, αφού το προσδοκώμενο P/E για το 2008 είναι 14,51 φορές και η προσδοκώμενη αύξηση των κερδών ανά μετοχή είναι 126%.

Πρόσφατα, ο ελβετικός οίκος UBS ξεκίνησε την κάλυψη της εταιρείας με τιμή-στόχο τα 2,80 ευρώ ανά μετοχή, ενώ στο report αναφέρει τη μοναδική θέση της στην παραγωγική αλυσίδα.

Όσον αφορά στην Audiovisual, ο δείκτης PEG κινείται στα επίπεδα του 0,12, με την εκτιμώμενη αύξηση στα καθαρά κέρδη ανά μετοχή να βρίσκεται στο 70% και το P/E του 2008 να υπολογίζεται σε 8,52 φορές.

Τέλος, ακόμα πέντε τίτλοι διαπραγματεύονται με δείκτη PEG κατώτερο του 0,20, μεταξύ των οποίων είναι και η ΜΕΤΚΑ, η ΧΑΛΚΟΡ και η Blue Star.

Αξίζει ακόμα να σημειωθεί ότι σχεδόν όλες οι τραπεζικές μετοχές της υψηλής κεφαλαιοποίησης (Marfin Popular Bank, Εθνική Τράπεζα, EFG Eurobank, Alpha Bank, Τράπεζα Πειραιώς αλλά και Τράπεζα Κύπρου) περιλαμβάνονται στον πίνακα με τους ελκυστικούς δείκτες PEG (εξαιρείται η ATEbank).

* Αναδημοσίευση από το φύλλο 518 της εφημερίδας ”ΜΕΤΟΧΟΣ & ΕΠΕΝΔΥΣΕΙΣ”, 22/02 - 26/02/2008

**Ο αναλυτικός πίνακας με τους δείκτες P/E, growth και PEG για τις ελληνικές μετοχές δημοσιεύεται στη δεξιά στήλη ”Συνοδευτικό Υλικό”

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v