Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

”Σινιάλο” για υψηλά κέρδη στέλνει ο Mid 40

Με ρυθμό 20% θα κινηθούν τα κέρδη των εισηγμένων στον Mid 40 το 2007 σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της FactSet. Σε επίπεδο πωλήσεων, η εικόνα με βάση τις εκτιμήσεις των αναλυτών είναι άκρως θετική, με 25 εταιρίες να αυξάνουν τις πωλήσεις τους. Αναλυτικά στοιχεία για τις αποδόσεις και τις προβλέψεις αναλυτών.

”Σινιάλο” για υψηλά κέρδη στέλνει ο Mid 40
του Γιώργου A. Σαββάκη

** Οι αναλυτικοί πίνακες με τις αποδόσεις των μετοχών του Mid 40 το 2007 και τις εκτιμήσεις των αναλυτών για τις εταιρίες της μεσαίας κεφαλαιοποίησης δημοσιεύονται στη δεξιά στήλη ”Συνοδευτικό Υλικό”.

H αγορά βρίσκεται σε διαδικασία προσμονής των αποτελεσμάτων του 2007, οι ανακοινώσεις των οποίων έχουν αποκτήσει βαρύνουσα σημασία, αφού η εικόνα της αγοράς είναι ”τραυματισμένη”, ενώ ταυτόχρονα αναλυτές και επενδυτές αναζητούν τους καταλύτες για την αντιστροφή της πτωτικής πορείας του 2008.

Η αισιόδοξη πλευρά αναφέρει (και ίσως έχει εναποθέσει τις ελπίδες της στα αποτελέσματα του 2007 για να αλλάξει το σκηνικό στο ταμπλό) ότι ο βασικότερος θετικός καταλύτης είναι προ των πυλών.

Το κύριο επιχείρημα είναι ότι αν και εφόσον οι προβλέψεις των αναλυτών επιβεβαιωθούν, αυτό θα αποτελεί μια πρώτης τάξεως απόδειξη ότι το growth story της αγοράς και της μεσαίας κεφαλαιοποίησης ειδικότερα βρίσκεται σε πλήρη ισχύ και εξέλιξη, οπότε μεσοπρόθεσμα, μόλις... κατακαθίσει η σκόνη, οι ελληνικές μετοχές θα επανέλθουν στους ”συνήθεις” ανοδικούς ρυθμούς τους.

Από την άλλη πλευρά, οι πεσιμιστές εξηγούν ότι σε ένα τόσο ”ευαίσθητο” χρηματιστηριακό κλίμα υπάρχει μεγάλη πιθανότητα τα αποτελέσματα να μη δώσουν το απαραίτητο καύσιμο, αφού το πραγματικό growth potential των μετοχών έχει τραυματιστεί.

Και προχωρούν ακόμα περισσότερο, αναλύοντας ότι, έστω κι αν δεν έχει αλλοιωθεί, εφόσον οι ξένοι δεν είναι διατεθειμένοι να αναλάβουν έκθεση σε growth stocks και να πληρώσουν αυξημένο premium, τότε η τύχη του παιχνιδιού είναι προδιαγεγραμμένη.

--- Η γενική εικόνα

Η πρώτη αίσθηση από τις εκτιμήσεις των αναλυτών είναι ότι η συνολική εικόνα δεν θα απογοητεύσει, ωστόσο ίσως δημιουργήσει επιφυλάξεις για τη δυναμική κάποιων εταιρειών. Το βασικό στοιχείο θα είναι η ισχυρή αύξηση στις πωλήσεις για την πλειονότητα των εισηγμένων αλλά και η θετική, άνω του 10%, μεταβολή στα λειτουργικά αποτελέσματα.

Ένα ακόμα θετικό στοιχείο, πάντα με βάση τις εκτιμήσεις, είναι ότι οι ρυθμοί μεγέθυνσης των εσόδων, των λειτουργικών κερδών και των καθαρών κερδών θα ξεπεράσουν όλα τα επιμέρους αποτελέσματα που ανακοινώθηκαν στη διάρκεια του 2007.

Συνολικά, από τις 40 εταιρείες του δείκτη, η FactSet διαθέτει στοιχεία και εκτιμήσεις που αφορούν στο σύνολο του 2007 για τις 32 από αυτές ή, σε όρους κεφαλαιοποίησης, για το 90% του δείκτη.

Ωστόσο, για λόγους σύγκρισης στο άθροισμα δεν περιλαμβάνονται οι προβλέψεις για την Jumbo, η οποία θα ανακοινώσει τα αποτελέσματα του εξαμήνου της, ούτε τα πεπραγμένα της Eurobank Properties, που ανακοίνωσε ήδη τα αποτελέσματά της για το 2007.

--- Οι πωλήσεις

Σύμφωνα με τις προβλέψεις τις οποίες συλλέγει η FactSet, 25 από τις 30 εταιρείες θα παρουσιάσουν άνοδο στις πωλήσεις τους, 23 από τις 30 αύξηση σε λειτουργικό επίπεδο και άλλες τόσες θετική μεταβολή σε επίπεδο bottom line (καθαρά κέρδη).

Σε επίπεδο πωλήσεων, η εικόνα με βάση τις εκτιμήσεις των αναλυτών είναι άκρως θετική, με 25 εταιρείες να αυξάνουν τις πωλήσεις τους, ενώ η άνοδος για τον δείκτη διαμορφώνεται στο 22%, ξεπερνώντας σε επίπεδο τόσο το τρίμηνο του 2007 (21%) όσο και το εξάμηνο (16%) αλλά και το εννεάμηνο του έτους (17%).

Στην καλή εικόνα των πωλήσεων θετική συμβολή για τη διαμόρφωση του δείκτη εκτιμάται ότι θα έχουν οι τίτλοι των J&P Άβαξ, Βωβός - Διεθνής Τεχνική, Νεοχημική, Alapis, ΕΧΑΕ, Sprider Stores, Fourlis, Μηχανική και Folli Follie.

Για το 2007, σύμφωνα πάντα με τις εκτιμήσεις τις οποίες συλλέγει η FactSet, 5 από τις 30 εταιρείες θα εμφανίσουν μείωση στις πωλήσεις τους. Η εισηγμένη θυγατρική του ομίλου Μυτιληναίου, ΜΕΤΚΑ, θα παρουσιάσει μικρή πτώση στα έσοδα της τάξεως του 2% (-0,1% στο εννεάμηνο), η Ρόκας -8% (-17% στο εννεάμηνο), η Minoan Lines -5% (-6% στο εννεάμηνο), η Intracom -4% (+15% στο εννεάμηνο) και η Lamda Development -9% (-17% στο εννεάμηνο).

--- Τα κέρδη

Σε επίπεδο μεταβολής καθαρών κερδών, ο δείκτης εκτιμάται ότι θα κινηθεί στο +20% ξεπερνώντας κατά πολύ τα αποτελέσματα των επιμέρους τριμήνων, αφού 20 από τις 30 εταιρείες θα εμφανίσουν άνοδο σε σχέση με το 2006.

Παράλληλα, για πρώτη φορά πολύ υψηλά αναμένεται να κινηθούν τα αποτελέσματα των Euromedica, Alapis, Sprider Stores και Μηχανική, αφού οι ρυθμοί αύξησης των μεγεθών θα ξεπεράσουν το 100% στην τελευταία γραμμή των αποτελεσμάτων. Αντίστοιχα, πολύ ικανοποιητικά μεγέθη αναμένεται να εμφανίσουν και οι μετοχές των Fourlis, Ελληνικά Χρηματιστήρια, Ιασώ και Blue Star.

Στον αντίποδα οι Lamda Development, Μαΐλλης, ΧΑΛΚΟΡ, Ρόκας, ΤΕΡΝΑ, ΣΙΔΕΝΟΡ και ΜΕΤΚΑ. Αξίζει, ωστόσο, να τονιστεί ότι τόσο η ΣΙΔΕΝΟΡ όσο και η ΜΕΤΚΑ στο εννεάμηνο του 2007 είχαν παρουσιάσει θετική μεταβολή στα καθαρά κέρδη τους, της τάξεως του 37% για την πρώτη και οριακή για τη δεύτερη.

Τέλος, οι αναλυτές προβλέπουν ότι οι Intracom, Forthnet και Βωβός θα εμφανίσουν ζημίες στο σύνολο της χρήσης του 2007, ενώ αξίζει να σημειωθεί ότι για τη Forthnet οι ζημίες του 2007 θα είναι μεγαλύτερες από εκείνες του 2006, για την Intracom εκτιμούν ότι θα μειωθούν σημαντικά, ενώ για τη Βωβός - Διεθνής Τεχνική θα υπάρξουν ζημίες έναντι κερδών για το 2006.

Σε επίπεδο λειτουργικών κερδών η εικόνα επίσης αφήνει μια θετική ”αύρα”, αφού για το σύνολο των 30 εταιρειών του δείκτη οι αναλυτές προβλέπουν ότι το μέγεθος θα αυξηθεί κατά 13%. Η πρώτη εντύπωση είναι ότι οι αρνητικές εκπλήξεις θα είναι αισθητά λιγότερες σε αριθμό συγκριτικά με προηγούμενα εξάμηνα και εν μέρει αυτό δικαιολογεί την ισχυρή αύξηση των λειτουργικών κερδών για το σύνολο του δείκτη.

Η Intracom εκτιμάται ότι θα παρουσιάσει θετικό EBITDA και αρνητικά καθαρά αποτελέσματα, ωστόσο αισθητά βελτιωμένα σε σχέση με το 2006, ενώ η Forthnet θα σημειώσει αρνητικά λειτουργικά κέρδη υψηλότερα απ’ όσο το 2006.

Αντίθετα, μεγάλη αύξηση εκτιμάται ότι θα εμφανίσουν οι εταιρείες Μηχανική, Alapis, Εuromedica και Σωληνουργεία Κορίνθου. Για τη Μηχανική αναμένεται ότι τα λειτουργικά κέρδη θα εκτιναχθούν κατά 141% στο σύνολο του 2007, ενώ στο εννεάμηνο είχαν κινηθεί ανοδικά κατά 180%.



Για την Alapis, το απόλυτο μέγεθος εκτιμάται κοντά στα 97 εκατ. ευρώ, αυξημένο κατά 109% σε σχέση με το 2006. Για τη Euromedica, οι προβλέψεις των αναλυτών κινούνται σε ιδιαίτερα υψηλά επίπεδα, εκτιμώντας αύξηση της τάξεως του 67% στα λειτουργικά κέρδη, έναντι 20% για το εννεάμηνο.

Για την εταιρεία Σωληνουργεία Κορίνθου ο ρυθμός αύξησης των λειτουργικών κερδών προβλέπεται στο 51%, ενώ στο εννεάμηνο είχε πετύχει επίδοση της τάξεως του 62%.

--- Οι αποδόσεις

Στη διάρκεια του 2008, οι μετοχές του δείκτη της μεσαίας κεφαλαιοποίησης έχουν κινηθεί με ελαφρώς μικρότερες απώλειες από τις αντίστοιχες αποδόσεις των ”blue chips” αλλά και του Γενικού Δείκτη. Η μόνη μετοχή που κινείται σε θετικό έδαφος είναι εκείνη του ΔΟΛ, ενώ οι μετοχές των Μινωικών Γραμμών, ΣΙΔΕΝΟΡ, Υγεία και Eurobank Properties καταγράφουν απώλειες μικρότερες του 5%.

Στην αντίπερα όχθη, πρώτοι σε απώλειες είναι οι τίτλοι των Sprider Stores με -36,15%, Μαΐλλη με -32,95% και ΤΕΡΝΑ με -31,34%. Παράλληλα, απώλειες άνω του 20% καταγράφουν οι τίτλοι των Lamda Development, Intracom, Μηχανική (κ), Ιασώ, Blue Star, Fourlis και Jumbo.

* Αναδημοσίευση από το φύλλο 517 της εφημερίδας ”ΜΕΤΟΧΟΣ & ΕΠΕΝΔΥΣΕΙΣ”, 15/02 - 19/02/2008

** Οι αναλυτικοί πίνακες με τις αποδόσεις των μετοχών του Mid 40 το 2007 και τις εκτιμήσεις των αναλυτών για τις εταιρίες της μεσαίας κεφαλαιοποίησης δημοσιεύονται στη δεξιά στήλη ”Συνοδευτικό Υλικό”.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v