Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Δημοσκόπηση του euro2day για κέρδη ’07 της ΜΡΒ

Στα 580 εκατ. ευρώ θα ανέλθουν τα καθαρά κέρδη της Marfin Popular Bank το 2007, καταγράφοντας άνοδο 136% σύμφωνα με τις συγκλίνουσες εκτιμήσεις 7 αναλυτών που συμμετείχαν σε δημοσκόπηση του euro2day και του Thomson Financial News. Τι εκτιμάται για τα καθαρά έσοδα από τόκους, τι θα αποτελέσει καταλύτη για τα αποτελέσματα.

Δημοσκόπηση του euro2day για κέρδη ’07 της ΜΡΒ
Στα 580 εκατ. ευρώ θα ανέλθουν τα ενοποιημένα καθαρά κέρδη της Marfin Popular Bank το 2007, καταγράφοντας άνοδο 136% σύμφωνα με τις συγκλίνουσες εκτιμήσεις 7 αναλυτών που συμμετείχαν σε δημοσκόπηση του euro2day και του Thomson Financial News.

Προβλέψεις παρείχαν οι: Citigroup, Deutsche Bank, KBW, Alpha Finance, National Sec-P&K, HSBC και Euroxx.

Το εύρος των προβλέψεων κυμαίνεται μεταξύ των 543 και 620 εκατ. ευρώ με τους αναλυτές να τονίζουν τις εκτιμήσεις για την ισχυρή άνοδο των καθαρών εσόδων από τόκους και των εσόδων από αμοιβές και προμήθειες, αλλά και τη σωστή διαχείριση του κόστους από πλευράς Marfin.

Παράλληλα επισημαίνουν ότι τα αποτελέσματα του 2006 ήταν pro forma και ως εκ τούτου η σύγκριση είναι σχετικά ”περιορισμένη”.

Ο κ. Α. Ramirez της KBW εκτιμά ότι οι ισχυρές προοπτικές της MPB θα στηριχθούν στο ”ανώριμο” (immature) δίκτυο καταστημάτων της τράπεζας στην Ελλάδα αλλά και τις αναπτυξιακές προοπτικές της Κύπρου. Επισημαίνει ακόμη οι δραστηριότητες στη ΝΑ Ευρώπη αλλά και οι συνέργειες από τη MIG θα συνδράμουν στα μεγέθη.

Η κ. Μ. Κανελλοπούλου της Euroxx αναμένει ότι στα αποτελέσματα του 2007 θα καταγραφούν οι υγιείς ρυθμοί ανάπτυξης που αποδίδονται στην ενίσχυση των κύριων τραπεζικών δραστηριοτήτων και την αύξηση των χορηγήσεων σε Ελλάδα και Κύπρο. Επιπροσθέτως αναμένει περαιτέρω βελτίωση του μείγματος (product mix) των προϊόντων της MPB με τη στροφή στη λιανική αγορά χορηγήσεων.

Σημειώνει παράλληλα πως παραμένει θετική για την Marfin Popular Bank, καθώς θεωρεί ότι έχει την ευκαιρία να αναπτυχθεί στην Ελλάδα μέσω της ”αναζωογόνησης” ενός ”ανώριμου” δικτύου καταστημάτων, ενώ η ρευστότητά της επιτρέπει να αναπτύσσεται και να συνεχίσει να διανέμει υψηλά μερίσματα.

Τα καθαρά έσοδα από τόκους της MPB εκτιμάται ότι θα ανέλθουν στα 665 εκατ. ευρώ, σημειώνοντας άνοδο 36%, ενώ το εύρος των εκτιμήσεων κυμαίνεται μεταξύ των 650 και 684 εκατ. ευρώ.

Σύμφωνα με την κ. Σοφία Σκούρτη της HSBC Pantelakis Securities, κύριοι καταλύτες θα είναι τα ισχυρά καθαρά έσοδα από τόκους λόγω των αυξανόμενων όγκων, που εκτιμάται ότι θα εμφανίζουν άνοδο της τάξης του 45% σε ετήσια βάση, καθώς και τα υψηλά έσοδα από αμοιβές, στα οποία θα δώσει ώθηση η MIG.

Παράλληλα, εκτιμά πως οι προβλέψεις θα είναι χαμηλότερες σε σχέση με το προηγούμενο έτος, λόγω της βελτίωσης της ποιότητας του ενεργητικού στην Κύπρο.

Τα έσοδα από αμοιβές και προμήθειες εκτιμάται ότι θα ενισχυθούν κατά 56%, διαμορφούμενα στα 314 εκατ. ευρώ, ενώ το εύρος των εκτιμήσεων κυμαίνεται από 308 - 320 εκατ. ευρώ.

Ο κ. Παναγιώτης Κλάδης της National Sec-P&K Sec σημειώνει ότι η Marfin Popular Bank ανακοίνωσε εντυπωσιακά αποτελέσματα σε όλα τα προηγούμενα τρίμηνα του 2007, εμφανίζοντας ορισμένους από τους υψηλότερους ρυθμούς ανάπτυξης μεταξύ των ελληνικών και κυπριακών τραπεζών.

Εκτιμά πως οι αμοιβές που σχετίζονται με την MIG και με διαδικασίες αναδιάρθρωσης θα ανέλθουν στα περίπου 90 εκατ. ευρώ για το σύνολο της χρήσης, ενώ προβλέπει πως το τελευταίο τρίμηνο θα είναι το ίδιο εντυπωσιακό με τα προηγούμενα. ”Η ισχυρή αύξηση των εσόδων σε συνδυασμό με την συνετή διαχείριση του κόστους θα έχει ως αποτέλεσμα ένα ακόμα κερδοφόρο τρίμηνο”, προσέθεσε.

Η κ. Gaelle Cibelly της Deutsche Bank προβλέπει ότι στο δ’ τρίμηνο του έτους τα καθαρά κέρδη της ΜΡΒ θα διαμορφωθούν στα 84 εκατ. ευρώ, ενώ αναμένει και κεφαλαιακό κέρδος ύψους 43 εκατ. ευρώ από το ποσοστό που κατείχε στην Τράπεζα Κύπρου.

Για το δ’ τρίμηνο, οι αναλυτές αναμένουν καθαρά κέρδη, καθαρά έσοδα από τόκους και έσοδα από αμοιβές και προμήθειες ύψους 96 εκατ., 170 εκατ. και 82 εκατ. ευρώ αντίστοιχα.

Η Marfin Popular Bank ανακοινώνει αποτελέσματα για το 2007 στις 14 Φεβρουαρίου.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v