Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Δημοσκόπηση του euro2day για κέρδη ’07 των ΕΛΠΕ

Στα 341 εκατ. ευρώ, αυξημένα κατά 31%, αναμένεται να διαμορφωθούν τα καθαρά κέρδη των Ελληνικών Πετρελαίων το 2007 σύμφωνα με τις συγκλίνουσες εκτιμήσεις 8 αναλυτών που συμμετείχαν σε δημοσκόπηση του euro2day.gr και του Thomson Financial News.

Δημοσκόπηση του euro2day για κέρδη ’07 των ΕΛΠΕ
Στα 341 εκατ. ευρώ, αυξημένα κατά 31%, αναμένεται να διαμορφωθούν τα καθαρά κέρδη των Ελληνικών Πετρελαίων το 2007 σύμφωνα με τις συγκλίνουσες εκτιμήσεις 8 αναλυτών που συμμετείχαν σε δημοσκόπηση του euro2day.gr και του Thomson Financial News.

Προβλέψεις παρείχαν οι: Credit Suisse, Eurobank Sec., Goldman Sachs, HSBC Pantelakis Sec., Lehman Brothers, Marfin Analysis, National Sec. – P&K και UBS.

Το εύρος των εκτιμήσεων κυμαίνεται στα 322 έως 379 εκατ. ευρώ, από 260 εκατ. ευρώ για το 2006, ενώ οι αναλυτές αποδίδουν την ενίσχυση της κερδοφορίας στη βελτίωση των περιθωρίων διύλισης και στα μεγάλα κέρδη από αποθέματα.

Ο αναλυτής κ. Anish Kapadia της UBS αναφέρει σε έκθεσή του για τον κλάδο: ”Τα κέρδη θα ενισχυθούν από τη βελτίωση στα περιθώρια διύλισης και τις ισχυρές τιμές στα πετροχημικά προϊόντα. Περιμένουμε ότι τα Ελληνικά Πετρέλαια θα ανακοινώσουν έκτακτα κέρδη περίπου 12 εκατ. ευρώ στα κέρδη μετά φόρων, τα οποία σχετίζονται με τον συμβιβασμό για τα διυλιστήρια ΟΚΤΑ”.

Ο αναλυτής της HSBC κ. Βαγγέλης Καρανίκας δήλωσε στο Thomson Financial News: ”Εκτιμώ ότι τα αποτελέσματα θα ενισχυθούν από τα ισχυρά περιθώρια διύλισης (cracking) στο δ’ τρίμηνο, καθώς είναι 11% υψηλότερα σε ετήσια βάση. Επίσης, θα εγγραφούν κέρδη από συναλλαγματικές διαφορές λόγω του χρέους που αποτιμάται σε δολάρια, παρά την ισχύ του ευρώ”.

Ο κ. Καρανίκας συμπλήρωσε ότι περιμένει ”περίπου 60 εκατ. ευρώ σε κέρδη από αποθέματα για το σύνολο της ετήσιας χρήσης έναντι ζημιών το 2006, κάτι που θα ωφελήσει τα αποτελέσματα. Όμως οι φόροι θα είναι υψηλότεροι στο δ’ τρίμηνο σε σχέση με το τελευταίο τρίμηνο του 2006, αν και σε γενικές γραμμές εκτιμώ ότι τα Ελληνικά Πετρέλαια θα ανακοινώσουν λογικά αποτελέσματα”.

Όμως ο αναλυτής της Εθνικής - Π&Κ, κ. Νίκος Φωτόπουλος, τόνισε: ”Περιμένουμε ότι η επίδραση από τα αποθέματα θα είναι σημαντική στο δ’ τρίμηνο, καθώς η πετρελαϊκή τιμή αυξήθηκε στα 88,28 από 60,57 δολάρια το βαρέλι στο δ’ τρίμηνο του 2006. Τα Ελληνικά Πετρέλαια έχουν ανακοινώσει κέρδη από αποθέματα σε όλα τα τρίμηνα του 2007. Οριακά θετικά στο α’ τρίμηνο, στα 2 εκατ. ευρώ, πολύ θετικά στο β’ τρίμηνο στα 47 εκατ. ευρώ και οριακά θετικά στο γ’ τρίμηνο, στα 3 εκατ. ευρώ”.

Η αναλύτρια κ. Lydia Rainforth της Lehman Brothers υπογράμμισε: ”Εκτιμώ ότι τα αποτελέσματα θα εξαρτηθούν από τον βαθμό στον οποίο τα Ελληνικά Πετρέλαια κατάφεραν να αξιοποιήσουν τα υψηλότερα περιθώρια σε diesel και πετρέλαιο θέρμανσης. Επίσης, θα επικεντρωθώ στο εάν σημειώνεται επιβράδυνση στη ζήτηση δεδομένων των υψηλότερων τιμών.

Τα EBITDA της εταιρίας το 2007 αναμένεται να διαμορφωθούν 14% υψηλότερα στα 572 εκατ. ευρώ, με τις προβλέψεις να κυμαίνονται μεταξύ 560 εκατ. ευρώ και 604 εκατ. ευρώ.

Ο κ. Βασίλης Ρουμαντζής, αναλυτής της Marfin Analysis, σημειώνει: ”Περιμένω πολύ καλές πωλήσεις πετρελαίου θέρμανσης και βενζίνης καθώς και κέρδη από αποθέματα από τις υψηλότερες τιμές του πετρελαίου, κάτι που θα ενισχύσει τα αποτελέσματα δ’ τριμήνου”.

Οι προβλέψεις για τα καθαρά κέρδη και τα EBITDA δ’ τριμήνου του ομίλου των ΕΛΠΕ στο δ’ τρίμηνο διαμορφώνονται στα 76 εκατ. ευρώ και στα 128 εκατ. ευρώ αντίστοιχα.

Τα Ελληνικά Πετρέλαια ανακοινώνουν αποτελέσματα στις 14 Φεβρουαρίου.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v