Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Οι μερισματικές αποδόσεις των μεγάλων του ΧΑ

Σε περιόδους αβεβαιότητας στις μετοχικές αγορές οι μερισματικές αποδόσεις κάνουν δυναμικά την εμφάνισή τους στο προσκήνιο και αποτελούν κρίσιμο στοιχείο για τη θετική αξιολόγηση ενός τίτλου, από πλευράς τόσο των αναλυτών όσο και των επενδυτών. Οι εκτιμήσεις των αναλυτών για τις μετοχές του FTSE 20 και Mid 40. Πλήρης πίνακας.

Οι μερισματικές αποδόσεις των μεγάλων του ΧΑ
* Ο αναλυτικός πίνακας με τις μερισματικές αποδόσεις των μετοχών του FT 20 και του FT 40 δημοσιεύονται στη διπλανή στήλη ”Συνοδευτικό Υλικό”.

του Γιώργου Α. Σαββάκη

Σε περιόδους αβεβαιότητας στις μετοχικές αγορές οι μερισματικές αποδόσεις κάνουν δυναμικά την εμφάνισή τους στο προσκήνιο και αποτελούν κρίσιμο στοιχείο για τη θετική αξιολόγηση ενός τίτλου, από πλευράς τόσο των αναλυτών όσο και των επενδυτών.

Ο λόγος για τον οποίο οι υψηλές μερισματικές αποδόσεις αποτελούν κρίσιμο στοιχείο για την επενδυτική αξιολόγηση μίας εταιρείας είναι ότι τα μερίσματα που πληρώνονται στους μετόχους εξασφαλίζουν εν μέρει ή δημιουργούν την πεποίθηση σε εκείνους ότι σε μια πιθανή πτώση της αγοράς ένα μέρος των απωλειών θα καλυφθεί από αυτά.

Ακόμα όμως πιο σημαντικό είναι το ότι οι τίτλοι με διαχρονικά υψηλές μερισματικές αποδόσεις είθισται να αντιπροσωπεύουν εταιρείες με σταθερούς ρυθμούς αύξησης των κερδών τους, γεγονός που τις καθιστά αμυντικές επιλογές σε σχέση με άλλες εισηγμένες που διανύουν περίοδο υψηλού ρυθμού ανάπτυξης και των οποίων τα κέρδη δύνανται να εμφανίζουν μεγαλύτερες διακυμάνσεις από έτος σε έτος.

Όμως, τα μερίσματα και οι υψηλές μερισματικές αποδόσεις θα πρέπει να συνοδεύονται από διατηρήσιμη (και πόσο μάλλον αυξητική) μελλοντική κερδοφορία, αλλιώς δεν έχουν ούτε θεωρητική αλλά κυρίως ούτε και πρακτική αξία. Στην ελληνική αγορά τα μερίσματα έχουν ένα επιπλέον κίνητρο, καθώς δεν φορολογούνται ως προσωπικό εισόδημα κι έτσι όντως αποτελούν κάποιο καταφύγιο σε δύσκολες περιόδους.

Όταν τα κέρδη υποχωρούν, η αγορά μετοχών με υψηλές αποδόσεις μερισμάτων μπορεί να καταστεί η καλύτερη πρακτική για απόκτηση πραγματικά φθηνών μετοχών, σε αντίθεση με τίτλους οι οποίοι διαπραγματεύονται με χαμηλό P/E και τείνουν προς κατάρρευση όταν η κερδοφορία υποχωρεί.

Ένα ακόμα στοιχείο που θεωρείται θεμελιώδες είναι η σχέση μεταξύ των αποδόσεων των ομολόγων και των μερισμάτων. Όταν οι αποδόσεις των μερισμάτων ξεπεράσουν αυτές των ομολόγων, τότε δίνεται σήμα ότι οι μετοχές έχουν φτάσει στο χαμηλότερο επίπεδό τους. Μία παράμετρος όμως η οποία θα πρέπει να ληφθεί υπόψη είναι κατά πόσον οι αναλυτές στις τρέχουσες προβλέψεις τους προεξοφλούν την πιθανότητα μείωσης της κερδοφορίας, άρα, και σε κάποιες περιπτώσεις, τα μερίσματα των εταιρειών.

Οι πρώτοι

Η μέση μερισματική απόδοση για το 2007 της ελληνικής αγοράς προβλέπεται στο 3,42% και είναι ελαφρώς χαμηλότερη από τον μέσο όρο του ευρωπαϊκού δείκτη DJ Euro Stoxx (3,63%), ενώ για το 2008 οι μερισματικές αποδόσεις της ελληνικής αγοράς υπολογίζονται στο 3,97% έναντι του 4% για τον ευρωπαϊκό δείκτη.

Ο δείκτης της υψηλής κεφαλαιοποίησης, συγκρινόμενος τόσο με τον ευρωπαϊκό μέσο όρο όσο και με τον δείκτη DJ Euro Stoxx Large Cap, εμφανίζει υψηλότερες μερισματικές αποδόσεις.

Πιο συγκεκριμένα, οι μερισματικές αποδόσεις των ελληνικών blue chips προβλέπονται στο 3,87% και στο 4,52% για το 2007 και το 2008 αντίστοιχα, ενώ για τον δείκτη των ευρωπαϊκών blue chips διαμορφώνονται στο 3,80% και στο 4,21%.

Σύμφωνα με τις προβλέψεις που συλλέγει η FactSet, για το 2007, από τις εταιρείες που συμμετέχουν στους δείκτες της υψηλής και της μεσαίας κεφαλαιοποίησης, οι τίτλοι των Motor Oil, Marfin Investment Group και ΟΠΑΠ θα διατηρήσουν τα σκήπτρα για τις μετοχές της υψηλής κεφαλαιοποίησης.

Η πρώτη εκτιμάται ότι θα έχει μερισματική απόδοση 9,04% και η δεύτερη 9,02%, ενώ και για τη μετοχή του ΟΠΑΠ η απόδοση προβλέπεται στο 7,46%. Ειδικά για τη μετοχή της MIG, θα πρέπει να τονιστεί πως τα κέρδη της επηρεάζονται σημαντικά από την πορεία των αγορών και των μετοχών.

Οι τράπεζες και οι άλλοι

Από τις τραπεζικές μετοχές, η Marfin Popular Bank, η EFG Eurobank και η Alpha Bank κινούνται σε αισθητά ανώτερα επίπεδα από τον μέσο όρο της αγοράς και του δείκτη της υψηλής κεφαλαιοποίησης.

Πιο συγκεκριμένα, για τη μετοχή της Marfin Popular Bank οι αναλυτές προβλέπουν μερισματική απόδοση για τη χρήση του 2007 ανώτερη του 5,5%, ενώ για την EFG Eurobank η αντίστοιχη απόδοση εκτιμάται στο 4,54%. Από κοντά ακολουθεί και η μετοχή της Alpha Bank, για την οποία η μερισματική απόδοση διαμορφώνεται στο 4,40%.

Από τις μετοχές της μεσαίας κεφαλαιοποίησης, στην πρώτη θέση βρίσκεται ο κοινός τίτλος της Μηχανικής, με απόδοση της τάξεως του 4,3%. Παράλληλα, υψηλή μερισματική απόδοση εμφανίζει και η εταιρεία Blue Star, με 3,78%.



Επίσης, σε υψηλές θέσεις βρίσκονται, με μερισματικές αποδόσεις ανώτερες του 4%, οι τίτλοι της Τράπεζας Κύπρου και της Μυτιληναίος. Για τον τίτλο του Ταχυδρομικού Ταμιευτηρίου η μερισματική απόδοση του 3,95% που εμφανίζει στον πίνακα μπορεί να θεωρηθεί επισφαλής, αφού το τελευταίο διάστημα οι αναλυτές προχωρούν ολοένα και περισσότερο σε αρνητικές αναθεωρήσεις για τα μεγέθη του στη χρήση του 2007.

* Ο αναλυτικός πίνακας με τις μερισματικές αποδόσεις των μετοχών του FT 20 και του FT 40 δημοσιεύονται στη διπλανή στήλη ”Συνοδευτικό Υλικό”.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v