Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Αμοιβαία: Εκροές 1 δισ. ευρώ τον Ιανουάριο

Εκροές-ρεκόρ της τάξης του 1 δισ. ευρώ εμφανίζουν από τις 31/12 μέχρι και την περασμένη Τρίτη τα Αμοιβαία Κεφάλαια, με μεγαλύτερους χαμένους την κατηγορία των Ομολογιακών Εξωτερικού, των Διαχείρισης Διαθεσίμων Εξωτερικού και των Μετοχικών Εσωτερικού. Ολόκληρο το 2007 η αγορά Αμοιβαίων Κεφαλαίων είχε εκροές 1,5 δισ. ευρώ.

Αμοιβαία: Εκροές 1 δισ. ευρώ τον Ιανουάριο
του Χρήστου Κίτσιου

Εκροές-ρεκόρ της τάξης του 1 δισ. ευρώ εμφανίζουν από τις 31/12 μέχρι και την περασμένη Τρίτη τα Αμοιβαία Κεφάλαια με μεγαλύτερους ”χαμένους” την κατηγορία των Ομολογιακών Εξωτερικού, των Διαχείρισης Διαθεσίμων Εξωτερικού και των Μετοχικών Εσωτερικού.

Οι αιτήσεις εξαγοράς εντάθηκαν ακριβώς με το ξέσπασμα της πτώσης, με αποτέλεσμα μέσα σε ελάχιστες ημέρες να φύγουν από την αγορά στις χειρότερες τιμές –μέχρι σήμερα τουλάχιστον– κεφάλαια 1 δισ. ευρώ όταν ολόκληρο το 2007 η αγορά Αμοιβαίων Κεφαλαίων είχε εκροές 1,5 δισ. ευρώ.

Τις μεγαλύτερες εκροές εμφανίζουν τα Ομολογιακά και ειδικότερα τα Ομολογιακά Εξωτερικού στα οποία το ισοζύγιο εισροών – εκροών στο διάστημα από 31/12/07 με 29/1/08 ήταν αρνητικό κατά 257,7 εκατ. ευρώ.

Αντίθετα, αμελητέες εκροές (της τάξης των 3 εκατ. ευρώ) εμφάνισαν τα Ομολογιακά Εσωτερικού. Εκροές 154,2 εκατ. ευρώ εμφάνισαν τα Διαχείρισης Διαθεσίμων Εξωτερικού, ενώ τα Εσωτερικού είχαν κατά το ίδιο διάστημα εκροές 69,5 εκατ. ευρώ.



Μετά τα Ομολογιακά Εξωτερικού ακολουθούν σε εκροές τα Μετοχικά Εσωτερικού τα οποία έχασαν 143,5 εκατ. ευρώ στο ίδιο διάστημα. Οι εκροές των Μετοχικών Εσωτερικού θεωρούνται μάλλον συγκρατημένες ως προς το ύψος τους με δεδομένο ότι τα τελευταία τέσσερα χρόνια εμφανίζουν σταθερά μηνιαίες εκροές, ενώ σε κρίσεις όπως του Μαΐου του 2006 είχαν αποχωρήσει υψηλότερα κεφάλαια.

Τα Μετοχικά Εξωτερικού στο διάστημα από 31/12/07 μέχρι 29/01/08 εμφάνισαν καθαρές εκροές 39 εκατ. ευρώ. Εκροές 37,2 εκατ. ευρώ εμφάνισαν και τα Μετοχικά funds of funds.

Επίσης εκροές 143,4 εκατ. ευρώ εμφάνισαν τα Α/Κ Ξένων Κεφαλαιαγορών, τα Μικτά Εξωτερικού σημείωσαν εκροές 37,6 εκατ. ευρώ και τα Μικτά Εσωτερικού 23,7 εκατ. ευρώ.



Σημειώνεται ότι στις 31/12/2007 το συνολικό υπό διαχείριση ενεργητικό της εγχώριας αγοράς Αμοιβαίων ανερχόταν σε 24,5 δισ. ευρώ. Τις μεγαλύτερες εκροές πέρυσι είχαν καταγράψει τα funds of funds τα οποία έχασαν περί το 1,5 δισ. ευρώ σε ενεργητικό.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v