Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Βlue chips: Ξεκινούν με ”προβάδισμα” το 2008

Ακόμη ένα έτος με ελκυστικά χαρακτηριστικά για τις ελληνικές μετοχές υψηλής κεφαλαιοποίησης φαίνεται ότι θα αποτελέσει το 2008, όπως αποκαλύπτεται από τα πρώτα στοιχεία για τον δείκτη FT-20. Οι δείκτες αποτίμησης των ελληνικών blue chips.

Βlue chips: Ξεκινούν με ”προβάδισμα” το 2008
του Γιώργου Α. Σαββάκη

**Οι αναλυτικοί πίνακες με τις τιμές-στόχους και τις αποτιμήσεις των ελληνικών blue chips καθώς και οι αποτιμήσεις των διεθνών δεικτών, δημοσιεύονται στη διπλανή στήλη ”Συνοδευτικό Υλικό”.

Ακόμη ένα έτος με ελκυστικά χαρακτηριστικά για τις ελληνικές μετοχές υψηλής κεφαλαιοποίησης φαίνεται ότι ξεκινάει σύντομα, όπως αποκαλύπτεται από τα πρώτα στοιχεία για τον δείκτη FTSE/ASE-20.

Μια και πολύς λόγος γίνεται το τελευταίο χρονικό διάστημα με αφορμή την αδυναμία της αγοράς να κινηθεί κόντρα στο εισαγόμενο κλίμα, αξίζει να επισημανθεί ότι κατά μέσο όρο οι μετοχές του δείκτη της υψηλής κεφαλαιοποίησης είναι αποτιμημένες σε πλήρη εναρμόνιση με τους ευρωπαϊκούς μέσους όρους, ενώ σε κάποιες περιπτώσεις οι τιμές των μετοχών έχουν μείνει πίσω.

Αυτό το οποίο θα πρέπει να έχουμε στο βάθος του μυαλού μας είναι ότι η περιοχή των Βαλκανίων αποτελεί ένα μεγάλο ”φιλέτο”, το οποίο θα επιδείξει ισχυρούς ρυθμούς ανάπτυξης στο εγγύς μέλλον, έστω και με αυξημένο κίνδυνο για τους συμμετέχοντες.

Αρκετές από τις 20 μεγαλύτερες εταιρείες της χώρας μας έχουν επενδύσει ήδη στην περιοχή, ενώ είναι πολύ πιθανό οι ελληνικές επιχειρήσεις να αποτελέσουν το όχημα εισόδου σε αυτήν την αγορά για τις διεθνείς δυνάμεις.

Επιπλέον, σε επίπεδο υψηλής κεφαλαιοποίησης, οι ξένοι επενδυτικοί οίκοι ελέγχουν πλήρως το σκηνικό και πολλοί από αυτούς χτίζουν εδώ και καιρό μακροπρόθεσμες θέσεις στην εγχώρια αγορά υψηλής κεφαλαιοποίησης.

Το σημείο όπου θα πρέπει να εστιάζουν οι επενδυτές είναι η δυναμική των επιχειρήσεων, η οποία είναι απαραίτητο να συνοδεύεται και από λογικές αποτιμήσεις, όχι όμως μόνο σε επίπεδο τιμής προς κέρδη - P/E αλλά και μερισματικής απόδοσης, λειτουργικής εξέλιξης καθώς και -το σημαντικότερο όλων- αύξησης κερδών ανά μετοχή.

Ο εγχώριος δείκτης των blue chips εμφανίζει ανάλογη αποτίμηση για το 2008 με τους 15 ευρωπαϊκούς δείκτες υψηλής κεφαλαιοποίησης που έχουν επιλεγεί.

Το P/Ε του δείκτη της ελληνικής υψηλής κεφαλαιοποίησης για το 2008 εκτιμάται ότι θα ανέλθει στο 12,61, έναντι 12,24 για τον δείκτη-βαρόμετρο DJ Stoxx 600 και 12,36 για τον ευρωπαϊκό δείκτη DJ Euro Stoxx (πλην των μετοχών που δεν συμμετέχουν στο κοινό ευρωπαϊκό νόμισμα).

Από την άλλη πλευρά, ο FTSE/ASE-20 εμφανίζει υψηλότερη αποτίμηση σε όρους εσωτερικής αξίας, στο 2,39, έναντι 2,03 για τον δείκτη DJ Stoxx 600 και 1,90 για τον δείκτη DJ Euro Stoxx.

Με βάση τους δύο παραπάνω δείκτες αποτίμησης, ο εγχώριος δείκτης υψηλής κεφαλαιοποίησης παρουσιάζει σταθμισμένο premium της τάξης του 2% έναντι των δεικτών-benchmarks της ευρωπαϊκής αγοράς σε όρους P/E και 25% σε επίπεδο εσωτερικής αξίας.

Ωστόσο, τα παραπάνω στοιχεία συνδυάζονται και με άλλους εξίσου σημαντικούς δείκτες, στους οποίους ο εγχώριος δείκτης υψηλής κεφαλαιοποίησης σαφώς υπερτερεί.

Η προσδοκώμενη μερισματική απόδοση του FTSE/ASE-20 για το 2008 προβλέπεται να ανέλθει στο 4,04%, έναντι 3,52% και 3,51% αντίστοιχα για τους δείκτες DJ Stoxx 600 και DJ Euro Stoxx.

Παράλληλα, ο ελληνικός δείκτης παρουσιάζει αρκετά υψηλότερη αποδοτικότητα ιδίων κεφαλαίων, η οποία είναι και η μεγαλύτερη στο δείγμα των 15 ευρωπαϊκών, καθώς προσεγγίζει το 19%, ενώ οι αντίστοιχοι μέσοι όροι πλησιάζουν το 16,58% και το 15,35% για τους δύο δείκτες αποτίμησης.

Η αποδοτικότητα ιδίων κεφαλαίων αποτελεί υψηλής αξίας κριτήριο για τους επενδυτές που αναζητούν μετοχές με σχετικά ασφαλείς μερισματικές αποδόσεις, αφού όσο μεγαλύτερη είναι τόσο πιο πιθανό είναι αυτές οι μετοχές να συνεχίσουν να προσφέρουν μερίσματα στους μετόχους τους.

Το πλέον κρίσιμο στοιχείο, το οποίο εν μέρει μπορεί να αιτιολογεί τα θεωρητικά premiums της εγχώριας αγοράς blue chips, είναι η προσδοκώμενη αύξηση των κερδών ανά μετοχή (EPS growth) τόσο για το 2008 όσο και για το 2009.

Η ελληνική υψηλή κεφαλαιοποίηση αναμένεται να παρουσιάσει την υψηλότερη αύξηση στα κέρδη ανά μετοχή μεταξύ των 15 δεικτών, με αισθητή διαφορά από τον ευρωπαϊκό μέσο όρο, αφού προβλέπεται να ξεπεράσει το 16% με ανοδική δυναμική στη διάρκεια των τελευταίων μηνών και μόνο οι δείκτες της Ελβετίας και της Δανίας εκτιμάται ότι θα κατορθώσουν να ξεπεράσουν τα επίπεδα αύξησης κερδών ανά μετοχή των εγχώριων blue chips.

Για να αντιληφθούμε καλύτερα το μέγεθος της εγχώριας αύξησης, οι δείκτες DJ Stoxx 600 και DJ Euro Stoxx εκτιμάται ότι θα επιδείξουν ρυθμούς αύξησης της τάξης του 10% στα κέρδη ανά μετοχή για το επόμενο έτος.

Έτσι, καθώς οι διεθνείς επενδυτικοί οίκοι λαμβάνουν τις αποφάσεις τους με βάση τους δείκτες αποτίμησης και τις προοπτικές του 2008, ας μην παραξενευτούμε αν τους δούμε να επιστρέφουν δυναμικά στις επόμενες συνεδριάσεις, αφού ο εγχώριος δείκτης της υψηλής κεφαλαιοποίησης για το 2008 εμφανίζει σαφή υπεροχή στους αριθμούς, ή τουλάχιστον στην αλήθεια των αριθμών...

* Αναδημοσίευση από το φύλλο 509 της εφημερίδας ”ΜΕΤΟΧΟΣ & ΕΠΕΝΔΥΣΕΙΣ”, 21/12 - 25/12/2007

**Οι αναλυτικοί πίνακες με τις τιμές-στόχους και τις αποτιμήσεις των ελληνικών blue chips καθώς και οι αποτιμήσεις των διεθνών δεικτών, δημοσιεύονται στη διπλανή στήλη ”Συνοδευτικό Υλικό”.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v