Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Τα ”μυστικά” των τραπεζικών προϊόντων

Στη ”δύνη” του ανταγωνισμού οι τράπεζες, μικρές και μεγάλες, προσφέρουν πληθώρα επενδυτικών, καταθετικών και χορηγητικών προϊόντων. Γεγονός το οποίο συνεπάγεται την ενασχόληση των ενδιαφερομένων με την έρευνα αγοράς.

Τα ”μυστικά” των τραπεζικών προϊόντων
Στη ”δύνη” του ανταγωνισμού οι τράπεζες, μικρές και μεγάλες, προσφέρουν πλέον μια πλούσια γκάμα προιόντων, καταθετικών, επενδυτικών και χορηγητικών. Το γεγονός αυτό από μόνο του συνεπάγεται τη μεγαλύτερη ενασχόληση του υποψήφιου καταθέτη/επενδυτή με την έρευνα αγοράς.

Οι μικρολεπτομέρειες που θα πρέπει να ερευνώνται δεν είναι πολλές, είναι όμως καθοριστικές. Για παράδειγμα σε καμία περίπτωση δεν θα πρέπει να επιλέγεται ένα προϊόν βάσει της διαφημιστικής του καμπάνιας. Και αυτό όχι επειδή οι διαφημίσεις ενδέχεται να είναι παραπλανητικές, αλλά επειδή σε ένα διαφημιστικό ”σποτ” δεν ”χωράνε” λεπτομέρειες.

Παράδειγμα, στα στεγαστικά δάνεια η λεπτομέρεια στην οποία θα πρέπει να δοθεί προσοχή είναι το χαμηλό επιτόκιο του πρώτου έτους. Και αυτό διότι το επιτόκιο του πρώτου έτους, αφενός λίγο δαφέρει μεταξύ των τραπεζών και αφετέρου διότι το επιτόκιο στο οποίο θα πρέπει να εστιάζεται περισσότερο η προσοχή είναι αυτό πάνω στο οποίο θα ”τρέξει” το σύνολο του δανείου. Σημαντικά στοιχεία προς εξέταση στη λήψη στεγαστικού δανείου είναι τα έξοδα φακέλου, οι εναλλακτικές δυνατότητες πληρωμής των δόσεων καθώς επίσης και οι συμπληρωμαντικές υπηρεσίες ή προιόντα που προσφέρονται παράλληλα με το δάνειο, όπως για παράδειγμα κάρτες και καταναλωτικά δάνεια.

Οσον αφορά τα καταθετικά επενδυτικά προϊόντα, θα πρέπει να γνωρίζετε οτι χωρίζονται σε δύο, κυρίως, κατηγορίες. Στα προϊόντα εγγυημένου κεφαλαίου και στα καταθετικά προϊόντα που συνδυάζουν τον προθεσμιακό λογαριασμό με την επένδυση σε αμοιβαία κεφάλαια.

Η επιλογή ενός προϊόντος εγγυημένου κεφαλαίου δεν είναι απλή υπόθεση μιας και συνδέεται με δείκτες ή παράγωγα προιόντα διεθνών κεφαλαιαγορών. Ο ενδιαφερόμενος προτού επιλέξει κάποιο προϊόν θα πρέπει να ενημερωθεί για το είδος και τον τρόπο λειτουργίας του. θα πρέπει επίσης να γνωρίζει που επενδύει και ποιός είναι ο χρονικός ορίζοντας της επένδυσης. Επίσης θα πρέπει να γνωρίζει οτι το μόνο που μπορούν να εγγυηθούν τα εν λόγω προιόντα είναι το αρχικό κεφάλαιο της επένδυσης. Μεγάλη προσοχή θα πρέπει επίσης να δίδεται και στις ενδεικτικές αποδόσεις που προβάλλονται, μιας και αυτές ισχύουν μόνο στις περιπτώσεις που επιτευχθούν οι επενδυτικοί στόχοι.

Όσον αφορά τα προϊόντα που συνδυάζουν την προθεσμιακή κατάθεση και την επένδυση σε αμοιβαία κεφάλαια, ο ενδιαφερόμενος αγοραστής θα πρέπει να γνωρίζει ότι οι αποδόσεις που διαφημίζονται, αφορούν στην προθεσμιακή κατάθεση. Εννοείται οτι η απόδοση των κεφαλαίων που προορίζονται σε αμοιβαία κεφάλαια δεν μπορεί να προκαθοριστεί.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v