Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Μυτιληναίος: Δημοσκόπηση του euro2day για 9μηνο

Αύξηση των πωλήσεων κατά 8% στα 700 εκατ. ευρώ θα εμφανίσει ο όμιλος Μυτιληναίου στο εννεάμηνο, με τα κέρδη να υποχωρούν λόγω απουσίας έκτακτων στοιχείων και αδυναμίας του δολαρίου, σύμφωνα με τις συγκλίνουσες εκτιμήσεις 4 αναλυτών που συμμετείχαν σε δημοσκόπηση του euro2day.gr και του Thomson Financial News.

Μυτιληναίος: Δημοσκόπηση του euro2day για 9μηνο
Αύξηση των πωλήσεων κατά 8% στα 700 εκατ. ευρώ θα εμφανίσει ο όμιλος Μυτιληναίου στο εννεάμηνο, με τα κέρδη να υποχωρούν λόγω απουσίας έκτακτων στοιχείων και αδυναμίας του δολαρίου, σύμφωνα με τις συγκλίνουσες εκτιμήσεις 4 αναλυτών που συμμετείχαν σε δημοσκόπηση του euro2day.gr και του Thomson Financial News.

Προβλέψεις παρείχαν οι: Εurobank Sec., HSBC Pantelakis Securities, Marfin Analysis και Νational Sec. - P&K.

To εύρος των εκτιμήσεων για τις πωλήσεις κυμαίνεται μεταξύ 691 εκατ. και 708,5 εκατ. ευρώ από 649 εκατ. ευρώ κατά την αντίστοιχη περυσινή περίοδο.

Ο αναλυτής κ. Βασίλης Ρουμάντζης της Marfin Analysis τονίζει ότι ”οι πωλήσεις θα εμφανιστούν αυξημένες λόγω των υψηλότερων τιμών των μετάλλων, αν και αυτό θα αντισταθμιστεί εν μέρει από την υποχώρηση του δολαρίου”.

”Εκτιμώ ότι τα καθαρά κέρδη δεν θα συμπεριλάβουν έκτακτα κέρδη από την κοινοπραξία με την Endesa”, πρόσθεσε ο κ. Ρουμάντζης.

Ορισμένοι αναλυτές σχολίασαν επίσης ότι η θυγατρική Sometra του ομίλου στη Ρουμανία θα συμβάλει θετικά στα έσοδα του γ’ τριμήνου.

Τα ΕΒΙTDA εννεαμήνου προβλέπεται να υποχωρήσουν κατά 14% στα 128,7 εκατ. ευρώ, με τις εκτιμήσεις να κυμαίνονται μεταξύ 118 και 139 εκατ. ευρώ.

Ο αναλυτής της HSBC Pantelakis κ. Βαγγέλης Καρανίκας επισημαίνει: ”Περιμένω ότι τα ΕΒΙΤDΑ θα εμφανιστούν αδύναμα σε ετήσια βάση κυρίως λόγω χαμηλότερης συμβολής από τη ΜΕΤΚΑ και την Αλουμίνιον της Ελλάδος, καθώς και ζημίες από τις ισοτιμιακές διαφορές στη Ρουμανία, λόγω του ισχυρού ευρώ. Τα κέρδη αναμένεται επίσης να είναι σε χαμηλά επίπεδα, λόγω της υποχώρησης στις τιμές των συμβολαίων αλουμίνας”.

Ο αναλυτής κ. Κώστας Ντούνας της National Sec.-P&K εξήγησε ότι ”γενικότερα σε λειτουργικό επίπεδο περιμένω αδύναμο γ’ τρίμηνο για διάφορους λόγους. Τα συμβόλαια αλουμίνας θα είναι ζημιογόνα λόγω της πτώσης στην τιμή του μετάλλου. Η θυγατρική Αλουμίνιον της Ελλάδος θα έχει χαμηλότερα περιθώρια δεδομένου του υψηλότερου κόστους ηλεκτρικού και καυσίμων. Επίσης θα υπάρχει επίπτωση στις πωλήσεις μετάλλων λόγω της αδυναμίας του δολαρίου, ενώ η θυγατρική ΜΕΤΚΑ έχει μειώσει τις προβλέψεις της, κάτι που δεν δείχνει καλό”.

”Υπάρχουν διάφοροι παράγοντες κάτω από τα ΕΒΙΤDΑ που μπορούν να επηρεάσουν τα καθαρά κέρδη, μεταξύ των οποίων και το ύψος του good will από την Endesa για την κοινοπραξία με τη Μυτιληναίος, που θα μπορούσε να είναι από αξιοσημείωτο έως μηδαμινό”, σημείωσε ο αναλυτής.

”Πέρυσι η Μυτιληναίος είχε κέρδη 33,3 εκατ. ευρώ από πωλήσεις συμμετοχών, καθώς και κεφαλαιακά κέρδη 19,3 εκατ. ευρώ από το placement στην Αλουμίνιον της Ελλάδος, οπότε είναι δύσκολο να συγκρίνει κανείς τα περυσινά αποτελέσματα με τα φετινά”, πρόσθεσε ο κ. Ντούνας.

Ωστόσο, ο αναλυτής της National Sec.-P&K εκτιμά ότι το αδύναμο γ’ τρίμηνο είναι ήδη αποτιμημένο στην αγορά, μετά την πρόσφατη αναθεώρηση των προβλέψεων της εταιρίας.

Τα ενοποιημένα καθαρά κέρδη στο εννεάμηνο προβλέπεται να υποχωρήσουν κατά 25% σε ετήσια βάση, στα 67 εκατ. ευρώ, ενώ το εύρος των προβλέψεων διαμορφώνεται μεταξύ 65 και 69,4 εκατ. ευρώ.

Ο αναλυτής της Eurobank Securities κ. Κώστας Καραγιώργος υπογραμμίζει ότι ”πέρυσι η Μυτιληναίος είχε σημαντικά έκτακτα κέρδη από τις πωλήσεις μετοχών στην Αλουμίνιον της Ελλάδος και άλλες εταιρίες, οπότε τα καθαρά κέρδη τόσο στο τρίμηνο όσο και στο εννεάμηνο δεν είναι άμεσα συγκρίσιμα”.

Κατά το γ΄ τρίμηνο του 2007 τα καθαρά κέρδη, τα EBITDA και οι πωλήσεις της Μυτιληναίος προβλέπεται να ανέλθουν στα 20 εκατ., 32 εκατ. και 238,5 εκατ. ευρώ αντίστοιχα.

Η Μυτιληναίος ανακοινώνει αποτελέσματα εννεαμήνου στις 15 Νοεμβρίου.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v