Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Midcaps: Νέα ρεκόρ σε ταμπλό και αποτιμήσεις

Oι 40 εταιρείες της μεσαίας κεφαλαιοποίησης από την αρχή του έτους κινούνται έντονα ανοδικά, ξεπερνώντας σε αποδόσεις τόσο τους άλλους δύο σημαντικούς εγχώριους δείκτες όσο και τους περισσότερους ξένους. Στο 10μηνο, οι αποδόσεις πολλών τίτλων θα μπορούσαν να θεωρηθούν υψηλές ακόμα και για περιόδους τριετίας ή και πενταετίας. Ποιές είναι οι μετοχές που ξεχωρίζουν.

Midcaps: Νέα ρεκόρ σε ταμπλό και αποτιμήσεις
του Γιώργου Α. Σαββάκη

** Οι αναλυτικοί πίνακες με τις αποδόσεις των μετοχών της μεσαίας κεφαλαιοποίησης καθώς και των πολλαπλασιαστών και ρυθμών αύξησης των κερδών των midcaps, δημοσιεύονται στη δεξιά στήλη ”Συνοδευτικό Υλικό”.

Oι 40 εταιρείες της μεσαίας κεφαλαιοποίησης από την αρχή του έτους κινούνται έντονα ανοδικά, ξεπερνώντας σε αποδόσεις τόσο τους άλλους δύο σημαντικούς εγχώριους δείκτες όσο και τους περισσότερους ξένους. Ήδη, στο δεκάμηνο του έτους οι αποδόσεις πολλών τίτλων της μεσαίας κεφαλαιοποίησης θα μπορούσαν να θεωρηθούν υψηλές ακόμα και για περιόδους τριετίας ή και πενταετίας.

Συγκρίνοντας την πορεία των εγχώριων μετοχών της συγκεκριμένης κεφαλαιοποίησης με τα αντίστοιχα μεσαία ”χαρτιά” (μικρά, ακριβέστερα, για τα ευρωπαϊκά μεγέθη) των άλλων ευρωπαϊκών αγορών, το μέγεθος της υπεραπόδοσης φαντάζει υπερβολικό, αφού ο δείκτης FTSE/ASE Mid 40 εμφανίζει πολλαπλάσια απόδοση από όλους τους συγκρινόμενους δείκτες.

Από τις αρχές του 2007 ο δείκτης-βαρόμετρο της μικρής κεφαλαιοποίησης Dow Jones Euro Stoxx Small έχει αποδώσει μόλις 2,87%, o Dow Jones Stoxx Small 200 έχει προσφέρει απόδοση της τάξεως του 4,2%, ενώ ο εγχώριος δείκτης για το αντίστοιχο χρονικό διάστημα κινείται με +29%!

Η δύναμη της ανόδου στις μετοχές της μεσαίας κεφαλαιοποίησης στηρίζεται τόσο στο ευρύτερο θετικό κλίμα της μετοχικής αγοράς όσο και στα προσδοκώμενα αποτελέσματα που θα ανακοινώσουν οι εταιρείες για το εννεάμηνο αλλά και το σύνολο του 2007, σε συνδυασμό με τις ευοίωνες προοπτικές των οικονομικών μεγεθών τους για τις επόμενες χρονικές περιόδους.

Το τελευταίο στοιχείο είναι ίσως και το κύριο ”καύσιμο” για την άνοδο των τιμών των μετοχών, αφού οι εκτιμήσεις και για το 2008 κινούνται σε πολύ καλά επίπεδα, ενώ και για το 2009 τα πρώτα δείγματα είναι ικανοποιητικά.

Οι αναλυτές

Δεν είναι άλλωστε τυχαίο το γεγονός ότι μεγάλοι επενδυτικοί οίκοι του εξωτερικού έχουν εδώ και καιρό αρχίσει να καλύπτουν έναν μεγαλύτερο αριθμό εταιρειών της μεσαίας κεφαλαιοποίησης.

Για παράδειγμα, η Deutsche Bank ξεχωρίζει τέσσερις τίτλους ως top picks από τη μεσαία κεφαλαιοποίηση, και πιο συγκεκριμένα των εταιρειών Fourlis, Νεοχημική, Alapis και Frigoglass. Για τις εταιρείες αυτές αναφέρει πως έχουν ουσιαστική στρατηγική ανάπτυξης και ξεκάθαρους στόχους.

Η άποψη των ειδικών είναι ότι σύντομα η βαρύτητα των επενδυτών θα πρέπει να δοθεί στα θεμελιώδη μεγέθη των εταιρειών, στις κινήσεις σε επιχειρηματικό επίπεδο και στα ισχυρά cash flows. Ο ελβετικός οίκος UBS προτείνει τις εταιρείες Μυτιληναίο, ΤΕΡΝΑ και ΓΕΚ, ενώ η Citigroup στη λίστα με τα top picks για την Ελλάδα προτείνει τη μετοχή της Fourlis.

Οι εκτιμήσεις για το εννεάμηνο

Η εικόνα των αποτελεσμάτων εννεαμήνου για το 2007 των 40 εταιρειών που απαρτίζουν τον δείκτη της μεσαίας κεφαλαιοποίησης δεν μπορεί (και ίσως δεν θα πρέπει) να ιδωθεί συνολικά, αφού αναμένεται να υπάρξουν εισηγμένες με σημαντική θετική μεταβολή αλλά και το αντίστροφο, δημιουργώντας ουσιαστικά μικτή εικόνα για το σύνολο. Ωστόσο, οι θετικές εκπλήξεις εκτιμάται ότι θα ξεπεράσουν τις αρνητικές.

Συνολικά, η FactSet παρέχει στοιχεία για 35 εταιρείες από τις 40 της βάσης δεδομένων της, οπότε η εικόνα δεν είναι πλήρης, ωστόσο είναι ενδεικτική για το τι προβλέπεται να συμβεί στο τέλος του 2007.

Σύμφωνα λοιπόν με τις εκτιμήσεις που υπάρχουν, από τις 35 οι 24 πιστεύεται ότι θα βελτιώσουν, έστω και οριακά, τα καθαρά κέρδη τους για το 2007. Σε επίπεδο πωλήσεων, η εικόνα προβλέπεται θετική, με 30 εταιρείες να αυξάνουν τις πωλήσεις τους σε σχέση με το 2006.

Οι αποτιμήσεις

Όσον αφορά στο 2007, για τον δείκτη της μεσαίας κεφαλαιοποίησης JCF, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις που συλλέγει η FactSet, ο μέσος ρυθμός αύξησης των κερδών ανά μετοχή θα κινηθεί ανοδικά κατά 37,9%, έναντι 31,2% για τον δείκτη της αγοράς και 38,1% για τον δείκτη της υψηλής κεφαλαιοποίησης.

Την παρούσα χρονική στιγμή ο FTSE/ASE Μid 40 υπολογίζεται ότι διαπραγματεύεται με μέσο P/E για το 2007 της τάξεως του 19,15, ενώ το 2008 προβλέπεται σε 14,65.

Όσον αφορά στον ρυθμό αύξησης των κερδών ανά μετοχή για το 2008, οι πρώτες εκτιμήσεις αναφέρουν ότι θα κινηθεί στα επίπεδα του 30,7%, έναντι 18,5% και 16,4% για τον Γενικό Δείκτη και τον δείκτη της υψηλής κεφαλαιοποίησης.

Ο ρυθμός αυτός δείχνει πολύ υψηλός, γεγονός που σε μεγάλο βαθμό αντανακλά τις υψηλές προσδοκίες της επενδυτικής κοινότητας, ωστόσο θα πρέπει να έχουμε υπόψη μας ότι οι αναλυτές είθισται να υπερεκτιμούν τα οικονομικά μεγέθη σε περιόδους επενδυτικής άνθησης και να πράττουν το αντίθετο σε καταστάσεις ύφεσης.

Εντούτοις, οι μετοχές της μεσαίας κεφαλαιοποίησης συγκρινόμενες με τις αντίστοιχες ευρωπαϊκές δεν δείχνουν ακριβότερες, αφού τα midcaps διαπραγματεύονται πλέον με χαμηλότερα P/E από τα αντίστοιχα midcaps στην περιοχή της Ευρώπης.

Για το 2008, ο μέσος όρος του πολλαπλασιαστή κερδοφορίας των 40 ελληνικών εταιρειών προβλέπεται στις 14,65 φορές, ενώ για τον δείκτη DJ Euro Stoxx Small το αντίστοιχο μέγεθος εκτιμάται στις 15,25 φορές και για τον δείκτη DJ Stoxx Small 200 υπολογίζεται στις 15,13 φορές τα καθαρά κέρδη του 2008.

Ταυτόχρονα, ο ρυθμός αύξησης των κερδών του ευρωπαϊκού δείκτη για το επόμενο έτος προβλέπεται σε 8,9%, ενώ για την ελληνική μεσαία κεφαλαιοποίηση το αντίστοιχο μέγεθος κινείται στο 30,7%.

Εντούτοις, βάσει των εκτιμώμενων κερδών για την τρέχουσα χρήση, ο δείκτης τιμής προς κέρδη των ελληνικών μετοχών είναι αρκετά υψηλότερος απ’ ό,τι ο μέσος ευρωπαϊκός, 19,15 φορές έναντι 16,61 φορών.

Παράλληλα, οι δείκτες αποτίμησης του FTSE/ASE Mid 40 σε όρους λογιστικής αξίας, παρότι κινούνται σε χαμηλότερα επίπεδα σε σχέση με τους εγχώριους δείκτες, εντούτοις εμφανίζουν μικρό premium σε σχέση με τον μέσο όρο των ευρωπαϊκών μετοχών.

Ένα ακόμα στοιχείο στο οποίο οι ελληνικές μετοχές της μεσαίας κεφαλαιοποίησης υστερούν ελαφρώς είναι οι μερισματικές αποδόσεις. Για το 2007 και το 2008 η μέση μερισματική απόδοση για τον δείκτη της μεσαίας κεφαλαιοποίησης FTSE/ASE Mid 40 διαμορφώνεται στο 2,07% και στο 2,30%, ενώ για τον αντίστοιχο ευρωπαϊκό τα ποσοστά είναι 2,45% και 2,71%.

Οι αποδόσεις

Από τις αρχές του 2007 και στο δεκάμηνο οι περισσότεροι τίτλοι που απαρτίζουν τον δείκτη της μεσαίας κεφαλαιοποίησης έχουν ”γράψει” κέρδη.

Συνολικά, 14 μετοχές κινούνται σε αρνητικό έδαφος, εκ των οποίων οι τρεις σε οριακό επίπεδο, ενώ από τους 27 τίτλους που καταγράφουν κέρδη, σε επίπεδο μετοχικών αποδόσεων από την αρχή του 2007 πρωταγωνίστρια στο ταμπλό είναι αναμφισβήτητα η μετοχή της Sprider Stores, με κέρδη της τάξεως του 242%. Ακολουθεί, με σημαντική βέβαια διαφορά, η Σωληνουργεία Κορίνθου με απόδοση 100%. Τρίτη μετοχή σε απόδοση είναι αυτή της Μηχανική (κ) και στην επόμενη θέση βρίσκεται η Fourlis (77% και 73%, αντίστοιχα).

Οι τρεις πρώτες μετοχές σε αποδόσεις χαρακτηρίζονται από σημαντική ενίσχυση των μεγεθών τους και από επιτυχημένη πορεία σε λειτουργικό επίπεδο, ενώ ειδικά για την περίπτωση της Σωληνουργεία Κορίνθου, η εταιρεία κατάφερε να σημειώσει ένα ισχυρότατο turn around story, μετά τις δυσκολίες της τριετίας 2003 - 2005.

Χαρακτηριστικό της ανόδου των τίτλων της μεσαίας κεφαλαιοποίησης είναι το γεγονός πως περισσότερες από τις μισές έχουν απόδοση μεγαλύτερη από 30% και 12 από τις 40 μεγαλύτερη από 40%.

Μεταξύ των 40 εταιρειών, παρά την άνοδο των τιμών των μετοχών τους, ορισμένοι τίτλοι εξακολουθούν να διαπραγματεύονται με ελκυστικές αποτιμήσεις, βάσει των στοιχείων που εμφανίζει η FactSet. Π.χ. η ΣΙΔΕΝΟΡ, παρά το γεγονός ότι εμφανίζει πολύ υψηλές αποδόσεις στο ταμπλό από την αρχή του έτους, ο πολλαπλασιαστής κερδών είναι μονοψήφιος για το 2008 και ιδιαίτερα χαμηλός, κοντά στις 10 με 11 φορές, για το τρέχον έτος.

Παράλληλα, η Folli Follie και η Blue Star για το 2008 κινούνται με πολλαπλασιαστές κερδών κοντά στις 11 φορές, αν και για την πρώτη το πρόσημο από την αρχή του 2007 είναι αρνητικό.

** Οι αναλυτικοί πίνακες με τις αποδόσεις των μετοχών της μεσαίας κεφαλαιοποίησης καθώς και των πολλαπλασιαστών και ρυθμών αύξησης των κερδών των midcaps, δημοσιεύονται στη δεξιά στήλη ”Συνοδευτικό Υλικό”.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v