Χ.Α.: 216 μετοχές έχασαν το τρένο της ανόδου

Στις περιόδους πτώσης ή διόρθωσης σε πρώτο πλάνο επανέρχονται πάντα εκείνες οι μετοχές που κράτησαν σε σχέση με τον Γενικό Δείκτη. Όταν όμως η αγορά ”χτυπάει κόκκινο” και νέα υψηλά, τότε αξίζει τον κόπο να ρίξουμε μια ματιά σε εκείνες που μάλλον έχασαν το τρένο (ή προς ώρας τουλάχιστον). Δείτε τον πίνακα με 216 περιπτώσεις εισηγμένων.

του Γιώργου Α. Σαββάκη

*** Ο πίνακας με τις μετοχές που ”έχασαν το τρένο της ανόδου” δημοσιεύεται στη δεξιά στήλη ”Συνοδευτικό Υλικό”.

Στις περιόδους πτώσης ή διόρθωσης σε πρώτο πλάνο επανέρχονται πάντα εκείνες οι μετοχές που κράτησαν σε σχέση με τον Γενικό Δείκτη. Όταν όμως η αγορά ”χτυπάει κόκκινο” και νέα υψηλά, τότε αξίζει τον κόπο να ρίξουμε μια ματιά σε εκείνες που μάλλον έχασαν το τρένο (ή προς ώρας τουλάχιστον).

Ο Γενικός Δείκτης στις 19 Iουλίου είχε τιμή στις 5.118,51 μονάδες, ενώ σήμερα κινείται στο επίπεδο των 5.200 - 5.250 μονάδων, έχοντας απόδοση 2,52%, και ”γράφει” νέα υψηλά. Ο δείκτης της υψηλής κεφαλαιοποίησης έχει κινηθεί ανοδικά οριακά και τα κέρδη του ανέρχονται σε ποσοστό της τάξεως του 1,9%.

Όμως, από την άλλη πλευρά, οι δύο μικρότεροι δείκτες της Σοφοκλέους έχουν κινηθεί πτωτικά με -1% και -7% αντίστοιχα, η μεσαία κεφαλαιοποίηση βρίσκεται σχετικά κοντά στην αγορά, ο FTSE/ASE Small Cap 80 όμως έχει υστερήσει σημαντικά σε σχέση με τους υπόλοιπους τρεις δείκτες.

Τα επιμέρους κέρδη των εταιρειών είναι σημαντικά, αλλά εξίσου υψηλές είναι και οι απώλειες πολλών μετοχών! Οι μετοχές που καταγράφουν ζημίες είναι 216. Από αυτές 48 παρουσιάζουν ζημίες άνω του 20%, ενώ 85 περισσότερο από 15%. Το συμπέρασμα είναι ότι από τη μετάβαση από το υψηλό του Ιουλίου στο υψηλό του Οκτωβρίου οι περισσότερες μετοχές δεν κέρδισαν, αλλά αντίθετα έχασαν κιόλας!

Η πρώτη θέση στον πίνακα των απωλειών καταλαμβάνεται από τον κοινό τίτλο της Ideal με απώλειες της τάξεως του 40%. Η γενική συνέλευση που θα ακολουθήσει στις επόμενες ημέρες για την αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου με μετρητά φαίνεται να έχει προβληματίσει.

Αξίζει να σημειωθεί ότι η προηγούμενη αύξηση μετοχικού κεφαλαίου είχε πραγματοποιηθεί στα 5 ευρώ ανά μετοχή, γεγονός που είχε κάνει ορισμένους να... πιστεύουν ότι και η νέα αύξηση θα γινόταν κάπου εκεί. Ατύχησαν, όμως.

Στη δεύτερη θέση των απωλειών βρίσκεται ο τίτλος της εταιρείας Γενική Εμπορίου και Βιομηχανίας, η πτώση του οποίου βρίσκεται κοντά στο 39% και το περίεργο είναι ότι συντελέστηκε μέσα σε δύο συνεδριάσεις στα τέλη του Σεπτεμβρίου και μάλιστα, με μεγάλο όγκο συναλλαγών.

Στην επίσημη ανακοίνωση της εταιρείας τόνισαν τις θετικές προοπτικές της, αν και στην αγορά ακούγεται ότι η πτώση μπορεί να έχει σχέση με την επικείμενη ονομαστικοποίηση των μετοχών.

Στην τρίτη θέση των απωλειών βρίσκεται η μετοχή της Betanet, με -34,22%. Η έγκριση για την αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου με καταβολή μετρητών και σε αναλογία 3 νέων μετοχών για κάθε 5 παλαιές προς 1,25 ευρώ ανά μετοχή αιτιολογεί πλήρως την πτώση της μετοχής στο ταμπλό.

Την πρώτη πεντάδα με τις μεγαλύτερες απώλειες συμπληρώνουν οι μετοχές των εταιρειών Nexans Hellas και United Textiles. Ο τίτλος της πρώτης καταγράφει απώλειες 34,21% και της δεύτερης 34,09%. Για την πρώτη, η πτώση των κερδών στο εξάμηνο κατά 45% ελέω του φορολογικού ελέγχου συνοδεύτηκε και από μέτριες αποδόσεις τόσο στον κύκλο εργασιών όσο και στα λειτουργικά κέρδη.

Για τον τίτλο της Vivere οι υψηλές διακυμάνσεις θα πρέπει να θεωρούνται συνηθισμένες, για αυτόν της Εβροφάρμα η πτώση των τελευταίων μηνών συντελέστηκε παρά την αύξηση των οικονομικών μεγεθών στο εξάμηνο και χωρίς να έχει κινηθεί έντονα ανοδικά το προηγούμενο χρονικό διάστημα και για τη μετοχή της Χατζηκρανιώτης, η πτώση υπερβαίνει το 30%, αλλά από την αρχή του έτους η απόδοσή της εξακολουθεί να υπερβαίνει τον Γενικό Δείκτη και στο εξάμηνο να είναι 28%.

Τέλος, τη δεκάδα κλείνουν οι εταιρείες Ελληνική Υφαντουργία και Δομική Κρήτης, με την πρώτη να αισιοδοξεί περισσότερο για τη φετινή χρονιά, ενώ για τη Δομική Κρήτης το πρόστιμο των 30.000 ευρώ της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς στον πρόεδρο και βασικό της μέτοχο δεν ευνόησε τη μετοχή. Επιπρόσθετα, είχαν δημιουργηθεί ισχυρές προσδοκίες για deal, που όμως δεν έχουν επιβεβαιωθεί.

*** Ο πίνακας με τις μετοχές που ”έχασαν το τρένο της ανόδου” δημοσιεύεται στη δεξιά στήλη ”Συνοδευτικό Υλικό”.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v