Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Οι πρωταθλητές και οι ουραγοί του εξαμήνου 2002

Πτώση 17% κατέγραψαν στο α’ εξάμηνο του 2002 τα ενοποιημένα κέρδη προ φόρων και μετά την αφαίρεση των δικαιωμάτων μειοψηφίας, σύμφωνα με τα στοιχεία που επεξεργάσθηκε για το σύνολο των εισηγμένων η EFG Eurobank ΑΧΕ. Δείτε την πλήρη λίστα για τους κλάδους και τις εισηγμένες που πρωταγωνίστησαν είτε θετικά είτε αρνητικά.

Οι πρωταθλητές και οι ουραγοί του εξαμήνου 2002
Πτώση 17% σημείωσαν το α’ εξάμηνο του 2002 σε σύγκριση με την αντίστοιχη περισινή περίοδο τα ενοποιημένα κέρδη προ φόρων και μετά την αφαίρεση των δικαιωμάτων μειοψηφίας οι εισηγμένες στο ΧΑΑ επιχειρήσεις, όπως προκύπτει από τα συνολικά στοιχεία που επεξεργάσθηκε η EFG Eurobank ΑΧΕ. *

Αντίθετα τα κέρδη προ φόρων και τόκων (EBIT) σημείωσαν αύξηση 6,3%, όπως αύξηση 5,6% σημείωσε και ο κύκλος εργασιών.

Ωστόσο εξαιρουμένων των τραπεζών και των άλλων εταιριών του χρηματοοικονομικού κλάδου τα κέρδη προ φόρων και μετά την αφαίρεση των δικαιωμάτων μειοψηφίας σημειώνουν άνοδο 4,4%, τα EBIT υποχωρούν στο 6%, ενώ η άνοδος του τζίρου φθάνει το 7,1%.

Σημειώνεται ότι από τον τραπεζικό κλάδο τη μεγαλύτερη υποχώρηση στα κέρδη μετά την αφαίρεση των δικαωμάτων μειοψηφίας κατέγραψε η Αγροτική Τράπεζα (-76,1%), ακολουθεί η Εμπορική (- 69,7%) η Τράπεζα Κύπρου (-61,1%).

Η μείωση των πωλήσεων των πετρελαικών εταιριών αντικατοπτρίζεται και στα αποτελέσματα του κλάδου, ο οποίος σημειώνει και τη μεγαλύτερη κλαδική υποχώρηση σε ό,τι αφορά στον τζίρο (-13,2%).

Ο κλάδος του engineering σημειώνει την μεγαλύτερη αύξηση σε πωλήσεις (59,2%) με πρωταθλητή το Νεώριο Σύρου (αύξηση 141,9%) και ακολουθείται από τον κλάδο των ασφαλειών (36,1%) με πρωταθλητή την ενιαία πλέον εταιρία της Εμπορικής, την Φοίνιξ - Metrolife (αύξηση 79,3%).

Η κακή πορεία του κλωστοϋφαντουργικού κλάδου αποτυπώνεται και στα αποτελέσματα του α’ εξαμήνου και μετά την αφαίρεση των δικαιωμάτων μειοψηφίας, τα οποία καταγράφουν ζημιές 14,3 εκατ. ευρώ από κέρδη 1,2 εκατ. ευρώ την αντίστοιχη περισινή περίοδο.

Πρωταθλητής των ζημιών αναδεικνύονται τα Κλωστήρια Ναούσης (15,161 εκατ. ευρώ) και ακολουθεί η μητρική Κλωνατέξ (12,18 εκατ. ευρώ).

Αντίθετα η ΕΛΒΕ Ενδυμάτων καταγράφει τη μεγαλύτερη άνοδο 37,9% και ακολουθεί η ΕΛΥΦ με άνοδο 21,1%.

Σε ό,τι αφορά τώρα στη μεγαλύτερη μείωση των προ φόρων κερδών και μετά την αφαίρεση των δικαιωμάτων μειοψηφίας την πρώτη θέση καταλαμβάνει ο κλάδος της Ξυλείας (-85,2%) με πρωταθλητή τον Ακρίτα που εμφανίζει ζημιές 504 χιλ. ευρώ και τη Shelman (-42,1%), ενώ στον αντίποδα κινείται η Βαλκάν που εμφανίζει άνοδο 52,4%.

Ακολουθεί ο κλάδος των ασφαλειών (-73,6%), όπου στην προκειμένη περίπτωση ο Φοίνιξ καταγράφει ζημιές ύψους 18,5 εκατ. ευρώ έναντι κερδών 4,9 εκατ. ευρώ πέρσι.

Στην στην τρίτη θέση από πλευράς υποχώρησης βρίσκεται ο κλάδος των καταναλωτικών αγαθών (-70,3%) με πρωταθλητή στις ζημιές τον Κωτσόβολο (12,913 εκατ. ευρώ), ο οποίος ακολουθείται από τη μητρική ”Φουρλής”, της οποίας οι ζημιές ανέρχονται 11,281 εκατ. ευρώ.

Σε ό,τι αφορά τώρα την υποχώρηση στα προ φόρων και τόκων κέρδη (EBIT) την πρώτη θέση καταλαμβάνει και πάλι ο κλάδος της Ξυλείας (-80,5%), ενώ τη δεύτερη ο κλάδος της κλωστοϋφαντουργίας (- 58,6%).

Παράλληλα, τη μεγαλύτερη αύξηση στα EBIT σημείωσε ο κλάδος του engineering (85,3%), όπου εκτός από το Νεώριο (355,5%) διακρίθηκε και η Μέτκα (13,9%). Ακολουθεί ο κλάδος των media (63,2%), όπου την πρώτη θέση καταλαμβάνουν οι Τεχνικές Εκδόσεις (599,2%) και έπεται το Alter Chanel με 141,4%.

* Κατεβάστε την πλήρη λίστα με τα αποτελέσματα α’ εξαμήνου 2002 της EFG Eurobank ΑΧΕ από τη Δεξιά Στήλη ”Συνοδευτικό Υλικό”

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v