Ανιχνεύοντας ευκαιρίες στον ”πάτο του βαρελιού”

Τριάντα μία μετοχές βρίσκονται πολύ κοντά στο ελάχιστο δωδεκαμήνου, αποτελώντας μια πηγή ενδεχόμενων επενδυτικών ευκαιριών για όσους έχουν συνηθίσει να ψάχνουν (και) στα χαμηλά… Οι περιπτώσεις 17 μετοχών εισηγμένων εταιριών.

Ανιχνεύοντας ευκαιρίες στον ”πάτο του βαρελιού”
* Ο πίνακας με τις 31 μετοχές που βρίσκονται κοντά στα χαμηλά δωδεκαμήνου δημοσιεύεται στη διπλανή στήλη ”Συνοδευτικό Υλικό”.

του Στέφανου Κοτζαμάνη

Τριάντα μία μετοχές βρίσκονται πολύ κοντά στο ελάχιστο δωδεκαμήνου, αποτελώντας μια πηγή ενδεχόμενων επενδυτικών ευκαιριών για όσους έχουν συνηθίσει να ψάχνουν (και) στα χαμηλά…

Μπορεί ο Γενικός Δείκτης να σημειώνει κέρδη 13% από την αρχή του έτους, πλην όμως 31 μετοχές βρίσκονται είτε ”πάνω” είτε αρκετά κοντά (έως και 5,7%) στο χαμηλό του τελευταίου δωδεκαμήνου.

Κάποιες εξ αυτών (π.χ. της ΔΙΕΚΑΤ) λόγω των σοβαρών οικονομικών προβλημάτων που αντιμετωπίζουν.

Κάποιες άλλες εξαιτίας των πτωτικών φετινών τους αποτελεσμάτων (π.χ. Newsphone, Τεχνική Ολυμπιακή και Καρέλιας).

Και τέλος, κάποιες τρίτες για μια σειρά από διαφορετικούς λόγους.

Στατιστικά έχει παρατηρηθεί ότι από τις μετοχές που βρίσκονται ”στον πάτο του βαρελιού” κάποιες θα αποφέρουν σημαντικά κέρδη στο μέλλον. Και ορισμένοι επενδυτές ψάχνουν μήπως και τις εντοπίσουν πριν να είναι αργά…

Δεκαεπτά περιπτώσεις

Δύσκολοι χρηματιστηριακοί καιροί για τις ΑΕΕΑΠ (Επενδύσεων Ακίνητης Περιουσίας), με τη Eurobank Properties να κλείνει χθες στο χαμηλότερο σημείο του δωδεκαμήνου και την Πειραιώς Ακινήτων μόλις 1,71% από αυτό, το οποίο μάλιστα είχε σημειωθεί την προηγούμενη εβδομάδα (13/9).

Η υποχώρηση των τιμών των ΑΕΕΑΠ οφείλεται στις εξελίξεις στην κτηματαγορά των ΗΠΑ, με παράγοντες της ελληνικής αγοράς να δηλώνουν ότι όσα συμβαίνουν στο εξωτερικό δεν αφορούν στην ελληνική αγορά. Η ουσία είναι ότι –παρά τα ισχυρά φορολογικά κίνητρα που έχουν δοθεί στον κλάδο- η Eurobank Properties διαπραγματεύεται με σημαντικό discount, σε μια περίοδο που δρομολογεί αύξηση κεφαλαίου. Αντίθετα, η Πειραιώς Ακινήτων διαπραγματεύεται με premium.

Στο ελάχιστο του 12μήνου και η Lannet, σε έναν πάντως ευμετάβλητο κλάδο, όπου αρκεί κάποιο deal για να αλλάξει δραστικά τα πράγματα στο ταμπλό αλλά και στις προοπτικές της εταιρίας.

Αναμφίβολα, ο γνωστός επιχειρηματίας κ. Β. Ρέστης θα αισθάνεται άβολα παρακολουθώντας την πορεία του Νίκα στο ταμπλό. Και αυτό γιατί ενώ πέρυσι είχε αρνηθεί τη δημόσια πρόταση της Global στα 6 ευρώ, είδε το χθεσινό κλείσιμο της γνωστής αλλαντοβιομηχανίας στα 3,58 ευρώ (πτώση 40%), μόλις 0,56% από το πρόσφατο ελάχιστο του 12μήνου. Η υποχώρηση των οικονομικών επιδόσεων συνοδεύτηκε από αλλαγές προσώπων στη διοικητική πυραμίδα της εισηγμένης, που εξακολουθεί να διαθέτει ισχυρό brand name και αξιοζήλευτο μερίδιο αγοράς. Ζητείται, λοιπόν, επιτυχές πρόγραμμα αναδιάρθρωσης.

Θα πρέπει επίσης να έχουν μετανοήσει και όσοι δεν αποδέχτηκαν τη δημόσια πρόταση της Αλλατίνη στον Κατσέλη στα 3,70 ευρώ, καθώς το χθεσινό κλείσιμο βρήκε τον τίτλο στα 2,81 ευρώ, 24% χαμηλότερα από τη δημόσια πρόταση και μόλις 1,8% πάνω από το ελάχιστο 12μήνου της 13ης Σεπτεμβρίου. Τα κέρδη έχουν υποχωρήσει και οι πολλές προσδοκίες από το ψωμί τύπου bake off δεν έχουν μετουσιωθεί μέχρι σήμερα σε τζίρους και κέρδη.

Μία ”ανάσα” (1,53%) από το ελάχιστο 12μήνου της 17ης Αυγούστου και ο Καρέλιας, η μετοχή του οποίου καταγράφει το τελευταίο έτος απώλειες 26%. Η πτωτική πορεία του τίτλου οφείλεται προφανώς στην περυσινή σημαντική υποχώρηση των κερδών, η οποία συνεχίστηκε και κατά το πρώτο μισό του τρέχοντος έτους.

Ύστερα από μια έντονα ανοδική πορεία πέρυσι, οι μετοχές του ομίλου Ψωμιάδη, της Ασπίς Πρόνοια και της Aspis Bank έχουν υποχρεωθεί φέτος σε πτώση. Η πρώτη απέχει μόλις 1,1% από το ελάχιστο 12μήνου και η Aspis Bank 1,67%.

Μέτρια η φετινή πορεία των δύο μετοχών του Τιτάνα (με την κοινή να υπερβαίνει κατά 3,82% το ελάχιστο 12μήνου και την προνομιούχο κατά 2,52%). Ο εισηγμένος όμιλος είχε προϊδεάσει έγκαιρα για τη δικαστική περιπέτεια στις ΗΠΑ, ωστόσο κύκλοι της χρηματιστηριακής αγοράς αναμένουν καλύτερες μέρες για τη μετοχή, γνωρίζοντας τη δυναμική και την ιστορία του ομίλου.

Το περυσινό profit warning και η ”ψυχρολουσία” στις λογιστικές καταστάσεις του πρώτου τριμήνου δυσαρέστησαν τους θεσμικούς που είχαν θέσεις στα Πλαστικά Θράκης (3,24% από το χαμηλό 12μήνου), ωστόσο τα αποτελέσματα του β΄ τριμήνου ήταν καλύτερα. Η συνέχεια αναμένεται με μεγάλο ενδιαφέρον.

Οι Γάλλοι της Γενικής Τράπεζας θα πρέπει να πείσουν την αγορά ότι μπορούν πραγματικά να κάνουν την τράπεζα να δουλέψει παραγωγικά και όχι απλώς από τη μία να διαγράφουν δάνεια και από την άλλη να προχωρούν σε αυξήσεις κεφαλαίου. Λογική λοιπόν ή έντονη υποχώρηση από την αρχή του έτους, όπως και το 3,1% από το ελάχιστο του 12μήνου. Με ενδιαφέρον αναμένεται πάντως το αποτέλεσμα του τρίτου τριμήνου.

ΚΑΕ (2,6% πάνω από το ελάχιστο 12μήνου): Υπερβάλλουσα ρευστότητα, δυνατότητα για εξαγορές, υψηλή μερισματική απόδοση και ο βασικός μέτοχος έχει αγοράσει σε υψηλότερα επίπεδα. Πολλοί επενδυτές τη θεωρούν σαφώς υποτιμημένη. Ωστόσο, κάποιοι αναλυτές εκφράζουν επιφυλάξεις για το πόσο ισχυρό είναι το growth της εισηγμένης, ενώ εκκρεμεί και η προσφορά τίτλων της ATEbank που κάποτε θα θελήσει να αποχωρήσει από την εταιρία, αλλά αμφιβάλλουμε πολύ για το αν κάτι τέτοιο θα γίνει σε ανάλογα με τα τρέχοντα επίπεδα τιμών.

Audiovisual: Μετοχή χωρίς μεγάλες διακυμάνσεις, έχει σημειώσει κέρδη 3,4% το τελευταίο δωδεκάμηνο. Έτσι, δεν εκπλήσσει το ότι χθες βρέθηκε 5,7% πάνω από το ελάχιστο του 12μήνου, κλείνοντας στα 4,82 ευρώ. Στα τρέχοντα επίπεδα το P/E είναι ελκυστικό, ενώ σε οριακά χαμηλότερα επίπεδα (στα 4,80 ευρώ) 26 επενδυτές μέσω placement κάλυψαν πρόσφατη αύξηση κεφαλαίου της Audiovisual ύψους 6,7 εκατ. ευρώ.

ΓΕΚΕ: Μετοχή που ουσιαστικά παρέμεινε στάσιμη κατά το τελευταίο 12μηνο κι έτσι η απόσταση κατά 5,18% από το ελάχιστο του έτους πολύ μικρή σημασία έχει. Τίτλος χαμηλής εμπορευσιμότητας, που διαπραγματεύεται αρκετά κάτω από τη λογιστική του αξία (κεφαλαιοποίηση στα 58 εκατ., έναντι ιδίων κεφαλαίων στις 20/7/07 63,9 εκατ. ευρώ). Δεν χρωστά ούτε ευρώ στις τράπεζες, διαθέτει ταμείο πολλών εκατ. ευρώ και σημειώνοντας εξαμηνιαία κέρδη γύρω στα 4 εκατ. ευρώ διαπραγματεύεται με ένα από τα πλέον ελκυστικά P/E του ταμπλό.

Καρδασιλάρης (4,96% από το ελάχιστο 12μήνου): Μετά το περυσινό σοκ, έχει ξεκινήσει για τον εισηγμένο όμιλο η διαδικασία της ανάκαμψης. O ρυθμός που θα λάβει η διαδικασία της ανάκαμψης θα επηρεάσει και την πορεία του τίτλου που γράφει το τελευταίο 12μηνο απώλειες 33%, ωστόσο παρουσιάζει κάποιες τάσης ανάκαμψης από την άνοιξη και μετά.

Δομική Κρήτης (4,42% από το ελάχιστο 12μήνου): Οι προσδοκίες για deals και για στρατηγικούς συνεταίρους εξασθένησαν και ήρθαν στην επιφάνεια οι μέτριες οικονομικές επιδόσεις (μικρές ζημίες στο εξάμηνο).

Lavipharm (4,94% από το ελάχιστο 12μήνου): Η μετοχή υποχρεώθηκε σε πτώση 33,8% κατά το τελευταίο δωδεκάμηνο, καθώς μέσα στο έτος ”τα είδε όλα”: από μια μικρή μέχρι στιγμής διαφαινόμενη καθυστέρηση στο project της φενταλίνης, έως τις επιπτώσεις από την αύξηση κεφαλαίου που έπρεπε να γίνει και τις πρόσθετες φορολογικές επιβαρύνσεις ύψους 2,9 εκατ. ευρώ…

* Ο πίνακας με τις 31 μετοχές που βρίσκονται κοντά στα χαμηλά δωδεκαμήνου δημοσιεύεται στη διπλανή στήλη ”Συνοδευτικό Υλικό”.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v