Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

FT-20: ”Μαξιλάρι” το εξάμηνο για τα κέρδη 2007

H εικόνα του εξαμήνου δημιουργεί αισιοδοξία για το 2007 και τo 2008. Ωστόσο, παρά τα ικανοποιητικά μεγέθη που ανακοινώθηκαν από την πλειονότητα των εταιρειών του FT 20 η επίδρασή τους στην αγορά είναι περιορισμένη. Οι εκτιμήσεις για 8 εισηγμένες του FT-20.

FT-20: ”Μαξιλάρι” το εξάμηνο για τα κέρδη 2007
του Γιώργου Α. Σαββάκη

** Ο αναλυτικός πίνακας με τα εξάμηνα και τις εκτιμήσεις των εταιριών του FT 20 δημοσιεύεται στη δεξιά στήλη ”Συνοδευτικό Υλικό”

H εικόνα του πρώτου εξαμήνου, με αφορμή την ισχυρή πορεία της ελληνικής οικονομίας, τα αυξημένα κέρδη από τις δραστηριότητες των εισηγμένων στο εξωτερικό, τη μείωση του φορολογικού συντελεστή και τη συνεχιζόμενη πιστωτική επέκταση των τραπεζών, δημιουργεί αισιοδοξία για το σύνολο του τρέχοντος έτους αλλά και του επόμενου.

Επιπροσθέτως, θετικά επηρεάστηκαν τα κέρδη από την ανοδική πορεία των μετοχών στη Σοφοκλέους το α΄ εξάμηνο του 2007, όπως φαίνεται και από τα κέρδη των εταιρειών επενδύσεων.

Ωστόσο, παρά τα ικανοποιητικά μεγέθη που ανακοινώθηκαν από την πλειονότητα των εισηγμένων εταιρειών στον δείκτη της υψηλής κεφαλαιοποίησης, προς ώρας η επίδρασή τους στην αγορά είναι περιορισμένη, καθώς οι πολύ μικροί όγκοι συναλλαγών και το κλίμα που επικρατεί εν όψει των εκλογών κρατούν μακριά το επενδυτικό ενδιαφέρον.

Τα αποτελέσματα των εταιρειών του FTSE/ASE-20 για το πρώτο μισό του έτους ήταν σε μεγάλο βαθμό ανώτερα των εκτιμήσεων της αγοράς αλλά και των αναλυτών, ενώ αξίζει να επισημανθεί ότι το δεύτερο τρίμηνο του έτους ήταν ακόμα πιο εντυπωσιακό σε σχέση με το πρώτο.

Πάρα το μικρό, προς το παρόν βέβαια, ενδιαφέρον των επενδυτών για τις μετοχές, οι αναλυτές έχουν σε μεγάλο βαθμό ”φρεσκάρει” τις εκτιμήσεις τους για το σύνολο του έτους, έχοντας ”σύμμαχο” στις προβλέψεις τους τα πεπραγμένα το πρώτο εξάμηνο.

Οι εκτιμήσεις

Από τη βάση δεδομένων της FactSet εξετάζουμε τις προβλέψεις για τα κέρδη στο σύνολο του 2007, καθώς και για τις μετοχές σχετικά με τις οποίες οι αναλυτές διαφοροποίησαν αισθητά τις εκτιμήσεις τους μετά την ανακοίνωση των μεγεθών α΄ εξαμήνου. Βάσει των τρεχουσών εκτιμήσεων στη βάση της FactSet, η κερδοφορία για τις είκοσι εταιρείες του δείκτη της υψηλής κεφαλαιοποίησης προβλέπεται στα 8,6 δισ. ευρώ.

Ο μεγάλος κερδισμένος από τα αποτελέσματα του εξαμήνου ήταν η μετοχή της ΔΕΗ, για την οποία η πρόβλεψη όσον αφορά στα συνολικά κέρδη του 2007 έχει κινηθεί από τα 69 εκατ. ευρώ στα τέλη Ιουνίου στα 101 εκατ. ευρώ, ενώ τα κέρδη του πρώτου εξαμήνου διαμορφώθηκαν στα 99,4 εκατ. ευρώ.

Εκτός συνταρακτικών αρνητικών εξελίξεων, οι αναλυτές θα συνεχίσουν να αναβαθμίζουν τις εκτιμήσεις τους για το σύνολο του έτους όσον αφορά στο καθαρό αποτέλεσμα, αφού τα καθαρά κέρδη του πρώτου εξαμήνου απέχουν μόλις 1,1% από την πρόβλεψη για το σύνολο του 2007.

Από την άλλη πλευρά, βέβαια, οι προβλέψεις για τα λειτουργικά κέρδη και τα συνολικά έσοδα δεν έχουν κινηθεί ανοδικά σε σχέση με εκείνες προ της ανακοίνωσης των μεγεθών εξαμήνου.

Παρόμοια είναι και η εικόνα για την Ελληνική Τεχνοδομική, η κερδοφορία της οποίας στο πρώτο εξάμηνο διαμορφώθηκε στα 91 εκατ. ευρώ, ενώ η εκτίμηση για το σύνολο του έτους προσεγγίζει τα 96 εκατ. ευρώ. Ωστόσο τα κέρδη του πρώτου μισού του έτους είναι αυξημένα κατά 42,3 εκατ. ευρώ από μείωση της συμμετοχής του ομίλου στην εταιρεία Ελληνικός Χρυσός.

Σε λειτουργικό επίπεδο, ο όμιλος της ΕΛΤΕΧ ανακοίνωσε κέρδη περίπου 58 εκατ. ευρώ και για το σύνολο του έτους η πρόβλεψη κάνει λόγο για 97 εκατ. ευρώ, συνεπώς η διαφορά αγγίζει τα 40 εκατ. ευρώ.

Από τις τραπεζικές συμμετοχές του δείκτη της υψηλής κεφαλαιοποίησης, η Marfin Popular Bank ξεπέρασε σημαντικά τις προβλέψεις των αναλυτών. Ο όμιλος ανακοίνωσε κερδοφορία της τάξης των 343 εκατ. ευρώ, ενώ η πρόβλεψη για το έτος ανέρχεται σε 517 εκατ. ευρώ, οπότε απέχει μόλις 174 εκατ. ευρώ από τον ετήσιο στόχο τον οποίο έχουν θέσει κατά μέσο όρο οι αναλυτές.

Παράλληλα, η ετήσια εκτίμηση των αναλυτών έχει αυξηθεί κατά 18%, αφού από τα 440 εκατ. ευρώ που ήταν στα τέλη Ιουνίου η νέα εκτίμηση ξεπερνά ελαφρώς τα 517 εκατ. ευρώ. Επιπροσθέτως, σημαντικά έχει αυξηθεί και η εκτίμηση για το σύνολο των καθαρών εσόδων στο 1,16 δισ. ευρώ από 1,11 δισ. ευρώ προ της δημοσίευσης των μεγεθών εξαμήνου.

Πολύ υψηλά κινήθηκε και η Τράπεζα Πειραιώς, αφού τα καθαρά κέρδη του πρώτου εξαμήνου του 2007 διαμορφώθηκαν στα 372 εκατ. ευρώ και για το σύνολο του έτους η εκτίμηση των αναλυτών προσεγγίζει τα 594 εκατ. ευρώ. Επομένως, υπολείπονται 221 εκατ. ευρώ στο δεύτερο εξάμηνο του έτους προκειμένου να επαληθευτούν οι εκτιμήσεις των αναλυτών, ενώ αξίζει να επισημανθεί ότι στο δεύτερο εξάμηνο του 2006 η κερδοφορία του ομίλου ήταν στα 174 εκατ. ευρώ.

Από πλευράς αναλυτών, η εκτίμηση των κερδών για το σύνολο του 2007 ανήλθε στα 594 εκατ. ευρώ από 557 εκατ. ευρώ, άρα με αύξηση 6,55%.

Το Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο σε επίπεδο κερδών επίσης κινήθηκε πολύ ικανοποιητικά, αφού οι εκτιμήσεις των αναλυτών για την ετήσια κερδοφορία ανέρχονται στα 163 εκατ. ευρώ, ενώ τα καθαρά κέρδη του πρώτου εξαμήνου διαμορφώθηκαν στα 100 εκατ. ευρώ.

Παράλληλα, όσον αφορά στα έσοδα το πρώτο εξάμηνο η επίδοση του Τ.Τ. διαμορφώθηκε στα 224 εκατ. ευρώ και για το σύνολο του 2007 κυμαίνεται στα 395 εκατ. ευρώ, με τη διαφορά να βρίσκεται στα 171 εκατ. ευρώ περίπου.

Η πρόβλεψη των αναλυτών για τα καθαρά κέρδη της χρήσης έκανε λόγο για 146 εκατ. ευρώ και έχει πλέον κινηθεί ανοδικά κατά 11,42%.

Τα Ελληνικά Πετρέλαια είναι μία ακόμα εταιρεία του FTSE/ASE-20 της οποίας τα κέρδη του πρώτου μισού του έτους που ανακοινώθηκαν ξεπέρασαν σημαντικά τις εκτιμήσεις των αναλυτών, με αυτά του α΄ εξαμήνου να υπολείπονται μόλις 89 εκατ. ευρώ περίπου έναντι της πρόβλεψης για το σύνολο της χρήσης.

Οι προβλέψεις των αναλυτών για τα κέρδη του 2007 έχουν αυξηθεί αισθητά κατά 11,13%, ενώ για τα λειτουργικά κέρδη έχουν κινηθεί οριακά ανοδικά στα 501 εκατ. ευρώ, ωστόσο στο εξάμηνο τα EBITDA διαμορφώθηκαν στα 309 εκατ. ευρώ περίπου, συνεπώς χρειάζεται άλλα 192 εκατ. ευρώ στο δεύτερο εξάμηνο για να πιάσει τον άτυπο στόχο.

Στον αντίποδα, σε μόλις δύο εταιρείες οι αναλυτές έχουν αναθεωρήσει σημαντικά προς τα κάτω τις εκτιμήσεις για το συνολικό μέγεθος των κερδών του έτους. Για τον όμιλο Τιτάν, τα κέρδη του 2007 διαμορφώνονται πλέον στα 277 εκατ. ευρώ από 303 εκατ. ευρώ προγενέστερα.

Για το πρώτο εξάμηνο, η εταιρεία ανακοίνωσε καθαρά κέρδη 125 εκατ. ευρώ περίπου, οπότε για το δεύτερο εξάμηνο του έτους χρειάζεται γύρω στα 153 εκατ. ευρώ, ενώ το δεύτερο εξάμηνο του 2006 τα καθαρά κέρδη είχαν διαμορφωθεί στα 139 εκατ. ευρώ.

Για την Εμπορική Τράπεζα, τα καθαρά κέρδη στο σύνολο του 2007 προβλέπονται πλέον στα 117 εκατ. ευρώ από 178 εκατ. ευρώ που ήταν η πρόβλεψη προ της ανακοίνωσης των εξαμηνιαίων αποτελεσμάτων, ενώ για το πρώτο μισό του έτους ο όμιλος της Εμπορικής Τράπεζας ανακοίνωσε καθαρά κέρδη 61 εκατ. ευρώ και για το δεύτερο εξάμηνο θα πρέπει να πετύχει επίδοση της τάξης των 56 εκατ. ευρώ. Να σημειωθεί ότι για το β΄ εξάμηνο του 2006 η αντίστοιχη επίδοση είχε κυμανθεί σε αρνητικό έδαφος.

** Ο αναλυτικός πίνακας με τα εξάμηνα και τις εκτιμήσεις των εταιριών του FT 20 δημοσιεύεται στη δεξιά στήλη ”Συνοδευτικό Υλικό”

* Αναδημοσίευση από το φύλλο 495 της εφημερίδας ”ΜΕΤΟΧΟΣ & ΕΠΕΝΔΥΣΕΙΣ”, 14/09 - 18/09/2007.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v