Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Επενδύστε στην κατοικία σας...

Αν βρίσκεστε στο δίλημμα μεταξύ ”μετοχών” και ”ομολόγων”, μην βιαστείτε να πάρετε κάποια απόφαση. Τοποθετήστε χρήματα στην επισκευή ή ανακαίνιση της κατοικίας σας. Πρόκειται για μια πιο απλή, πιο ασφαλή και ενδεχομένως πιο αποδοτική -σε ρεαλιστικά πλαίσια- επένδυση.

Επενδύστε στην κατοικία σας...
Αν βρίσκεστε στο δίλημμα μεταξύ ”μετοχών” και ”ομολόγων”, μην βιαστείτε να πάρετε κάποια απόφαση. Υπάρχουν και άλλες λύσεις, πιο απλές, πιο ασφαλείς και ενδεχομένως πιο αποδοτικές –σε ρεαλιστικά πλαίσια.

Στην παρούσα φάση, αν δεν είστε ”ειδικός επί του θέματος των επενδύσεων” ή γενικά δεν παρακολουθείτε στενά τις εξελίξεις στη διεθνείς αγορές, μην επιλέξετε ”ούτε μετοχές”, ”ούτε ομόλογα”. Αρκεστείτε να τοποθετήσετε χρήματα στην επισκευή ή ανακαίνιση του σπιτιού σας.

Όπως επισημαίνουν παράγοντες της αγοράς ακινήτων, η ανακαίνιση των υδραυλικών, της οροφής, η κατασκευή καινούργιας κουζίνας, ή η εγκατάσταση σύγχρονου συστήματος κλιματισμού προσθέτουν αξία σε μία κατοικία.

Για παράδειγμα, εάν το Σεπτέμβριο του ΄99 είχατε ανακαινίσει το σπίτι σας και είχατε αγοράσει μετοχές τεχνολογίας, σήμερα –υπό την προϋπόθεση ότι θα είχατε προλάβει να πουλήσετε τις μετοχές τη σωστή χρονική στιγμή- οι αποδόσεις των δύο αυτών τοποθετήσεων δεν θα είχαν μεγάλες διαφορές.

Σε καμία περίπτωση όμως δεν θα μπορούσαμε να συγκρίνουμε μια μετοχή με ένα ακίνητο καθώς τα δύο αυτά είδη τοποθετήσεων βρίθουν διαφορών. Οι μετοχές, για παράδειγμα, προσφέρουν και κεφαλαιουχικά κέρδη και μερίσματα, ενώ στα ακίνητα το μεγαλύτερο μέρος των κερδών προέρχεται κυρίως από το μέρισμα.

Και στην περίπτωση ενός ακινήτου, ως ”μέρισμα” νοούνται τα έσοδα από το ετήσιο ενοίκιο, ή το καθαρό κέρδος από την πώληση του ακινήτου –αφαιρουμένων των εξόδων συντήρησης, ανακαίνισης κοκ.

Σύμφωνα με την αμερικανική εταιρία real estate Freddie Mac, ”τα κεφαλαιουχικά κέρδη από ένα σπίτι είναι σχετικά μέτρια, αφού τα τελευταία 27 χρόνια οι τιμές των κατοικιών αυξάνονται σε ποσοστό 5,8% ετησίως.

Ποσοστό το οποίο είναι κατά 1,2 ποσοστιαίες μονάδες μεγαλύτερο από τον ετήσιο πληθωρισμό, και το οποίο συνυπολογιζομένων και των δαπανών που πρέπει να κάνουν οι ιδιοκτήτες, είναι αρκετά δύσκολο να εξασφαλιστεί.

Καλό θα ήταν να έχετε υπόψη σας ότι μια κατοικία έχει τακτικά έξοδα συντήρησης (βάψιμο, αλλαγή δαπέδων, οροφής κοκ), τα οποία συνήθως ανέρχονται σε ετήσια βάση στο 1% ή ακόμη και στο 2% της συνολικής αξίας του σπιτιού. Επομένως, εάν από την αύξηση της τιμής μιας κατοικίας, που προαναφέρθηκε, δηλαδή από το 1,2%, αφαιρεθούν τα έξοδα συντήρησης, τότε η αξία του σπιτιού πιθανώς να υπολείπεται του πληθωρισμού.

Ωστόσο εάν συγκριθεί η σημερινή αξία μιας κατοικίας, με την τιμή αγοράς της προσθέτοντας και το κόστος των εξόδων συντήρησης, είναι πολύ πιθανόν να διαπιστώσει, ότι προκύπτει ένα κέρδος της τάξεως του 20% με 25%, κατά τη διάρκεια της τελευταίας δεκαετίας. Εννοείται, ότι οι τιμές των κατοικιών είναι σχεδόν ανέφικτο να ξεπεράσουν τον πληθωρισμό, από τη στιγμή που υπολογίζεται το κόστος. Αυτό όμως δεν σημαίνει ότι οι βελτιώσεις είναι σπατάλη χρημάτων.

Σκόπιμο είναι βέβαια να γνωρίζει κανείς ότι η μεγαλύτερη απόδοση από την ιδιοκτησία μιας κατοικίας είναι το μέρισμα, είτε πρόκειται για το ενοίκιο που εισπράττει, είτε για το πλεονέκτημα της ιδιόκτητης κατοικίας. Γι΄αυτό ακριβώς το λόγο, επισημαίνουν στελέχη της αγοράς, η βελτίωση της κατοικίας, αυξάνει την αξία του μερίσματος.

Τι πρέπει να θυμάστε:

* Σε πολλές περιπτώσεις η ανακαίνιση της κατοικίας, όσο πολυδάπανη κι αν είναι, είναι φθηνότερη από τη μετακίνηση σε άλλο σπίτι.

* Σε περίπτωση που ενδιαφέρεστε να αγοράσετε σπίτι, καλό θα ήταν να επιλέξετε αυτό που είναι ήδη επιδιορθωμένο.

* Αν θέλετε να αποσβέσετε τις δαπάνες ανακαίνισης ενός σπιτιού, φροντίστε να αγοράσετε το ”χειρότερο” σπίτι μιας περιοχής και να το βελτιώσετε στο επίπεδο των υπολοίπων κατοικιών της περιοχής. Αν το βελτιώσετε περισσότερο, απλώς θα σπαταλήσετε χρήματα.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v