Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Δημοσκόπηση του euro2day για α΄ εξάμηνο του ΟΤΕ

Στα 280 εκατ. ευρώ θα ανέλθουν τα καθαρά κέρδη α΄ εξαμήνου 2007 του ΟΤΕ, καταγράφοντας άνοδο 26% σύμφωνα με τις συγκλίνουσες εκτιμήσεις 7 αναλυτών που συμμετείχαν σε δημοσκόπηση του euro2day και του Thomson Financial News. Τα EBITDA του ΟΤΕ εκτιμάται πως θα αυξηθούν κατά 6,2%, στο 1,094 δισ. ευρώ.

Δημοσκόπηση του euro2day για α΄ εξάμηνο του ΟΤΕ
Στα 280 εκατ. ευρώ θα ανέλθουν τα καθαρά κέρδη α΄ εξαμήνου 2007 του ΟΤΕ, καταγράφοντας άνοδο 26% σύμφωνα με τις συγκλίνουσες εκτιμήσεις 7 αναλυτών που συμμετείχαν σε δημοσκόπηση του euro2day και του Thomson Financial News.

Προβλέψεις παρείχαν οι: Citigroup, Morgan Stanley, ΗSBC, Marfin–Egnatia, National Sec. - P&K, Piraeus Sec. και Proton.

To εύρος των εκτιμήσεων κυμαίνεται μεταξύ των 273 και 315 εκατ. ευρώ, ενώ οι αναλυτές τονίζουν, μεταξύ άλλων, τις ισχυρές επιδόσεις του κομματιού της κινητής τηλεφωνίας και τη χαμηλότερη φορολόγηση.

Ο κ. Β. Καρανίκας της HSBC εκτιμά πως τα καθαρά κέρδη θα εκτιναχθούν λόγω της χαμηλότερης φορολόγησης, παρά τις αυξημένες χρηματοοικονομικές δαπάνες. Ο ίδιος προέβλεψε πως τα EBITDA θα ευνοηθούν από την πορεία της Cosmote αλλά και από τη σταθερή τηλεφωνία και αναμένεται να αντισταθμίσουν τα αδύναμα κέρδη της Romtelecom.

Παράλληλα, προέβλεψε ότι οι χαμηλότερες δαπάνες προσωπικού θα ενισχύσουν το κομμάτι της σταθερής τηλεφωνίας του Οργανισμού.

Τα EBITDA του ΟΤΕ εκτιμάται πως θα αυξηθούν κατά 6,2%, στο 1,094 δισ. ευρώ με το εύρος των προβλέψεων να διαμορφώνεται μεταξύ του 1,080 δισ. και του 1,116 δισ. ευρώ.

Έτερος αναλυτής σχολίαζε το μεγάλο εύρος των εκτιμήσεων για τα EBITDA λόγω του ότι μερίδα αναλυτών θεωρεί ότι ο ΟΤΕ θα καταγράψει στον ισολογισμό τμήμα από το πρόστιμο ύψους 27 εκατ. ευρώ που του επιβλήθηκε από την ΕΕΤΤ.

Ο κ. L. Prota της Morgan Stanley εκτιμά ότι ποσό 13,5 εκατ. ευρώ από το πρόστιμο της ΕΕΤΤ θα συμπεριληφθεί στον ισολογισμό του β΄ τριμήνου και ως εκ τούτου τα ΕΒΙΤDA του β΄ τριμήνου θα ανέλθουν στα 549 εκατ. ευρώ.

Οι πωλήσεις του ΟΤΕ εκτιμάται ότι θα ανέλθουν στα 3,061 δισ. ευρώ, σημειώνοντας άνοδο 8,6%, ενώ το εύρος των προβλέψεων διαμορφώνεται μεταξύ των 3,044 δισ. και 3,093 δισ. ευρώ.

Ο κ. Κ. Ζούζουλας της Marfin–Egnatia προέβλεψε άλλο ένα ισχυρό τρίμηνο για τον ΟΤΕ, με καταλύτη τα έσοδα από την κινητή τηλεφωνία.

Στο εγχώριο κομμάτι της σταθερής αναμένεται να απολέσει συνδρομητές, δεδομένο που θα αντισταθμιστεί από τις νέες συνδέσεις ADSL αλλά και από τα έσοδα που θα λάβει από τους εναλλακτικούς παρόχους λόγω της χρήσης του δικτύου του, πρόσθεσε ο ίδιος.

Παράλληλα, σχολίασε ότι θα έχει ιδιαίτερο ενδιαφέρον η πορεία των δραστηριοτήτων στη Ρουμανία.

Ο κ. Τ. Sinclair της Citigroup προέβλεψε ότι οι πωλήσεις της Romtelecom θα βελτιωθούν, αλλά τα περιθώρια θα υποχωρήσουν σε τριμηνιαία βάση λόγω των υψηλότερων εμπορικών δραστηριοτήτων και του κόστους για την έναρξη παροχής υπηρεσιών DSL.

O κ. Β. Ράπτης της Proton υπογράμμισε πως, αν και ο ανταγωνισμός στη Ρουμανία παραμένει ισχυρός, το λανσάρισμα νέων υπηρεσιών και η περικοπή των δαπανών φαίνεται ότι θα αρχίσουν να αποδίδουν καρπούς.

Κατά το β΄ τρίμηνο του 2007 οι πωλήσεις, τα EBITDA και τα καθαρά κέρδη του ΟΤΕ προβλέπεται να ανέλθουν στο 1,553 δισ., στα 554 εκατ. και στα 138,7 εκατ. ευρώ αντίστοιχα.

Ο ΟΤΕ ανακοινώνει αποτελέσματα α΄ εξαμήνου στις 30 Αυγούστου.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v