Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Δημοσκόπηση του euro2day για το 6μηνο της ΕΤΕ

Αύξηση 59% στα κέρδη α΄ εξαμήνου θα εμφανίσει η Εθνική Τράπεζα, διαμορφούμενα στα 866 εκατ. ευρώ, σύμφωνα με τις συγκλίνουσες εκτιμήσεις εννέα αναλυτών που συμμετείχαν σε δημοσκόπηση του euro2day και του Thomson Financial News.

Δημοσκόπηση του euro2day για το 6μηνο της ΕΤΕ
Αύξηση 59% στα κέρδη α΄ εξαμήνου θα εμφανίσει η Εθνική Τράπεζα, διαμορφούμενα στα 866 εκατ. ευρώ, σύμφωνα με τις συγκλίνουσες εκτιμήσεις εννέα αναλυτών που συμμετείχαν σε δημοσκόπηση του euro2day και του Thomson Financial News.

Προβλέψεις παρείχαν οι: Eurocorp, Euroxx Sec., HSBC Pantelakis Sec., JP Morgan, Marfin Analysis-Egnatia Finance, Merrill Lynch, Piraeus Securities, Proton Bank και UBS.

Το εύρος των προβλέψεων κυμάνθηκε μεταξύ των 848 εκατ. ευρώ και των 878 εκατ. ευρώ από 546,2 εκατ. ευρώ κατά την αντίστοιχη περυσινή περίοδο λόγω ισχυρής αύξησης του όγκου εργασιών, έκτακτων κερδών και ισχυρών εσόδων από συναλλαγές.

Ο αναλυτής της Eurocorp, κ. Άγγελος Χωραφάς, εξηγεί ότι ”θα είναι ένα καλό τρίμηνο, το οποίο θα επηρεαστεί από έκτακτα κέρδη από την πώληση συμμετοχής 26% στην Ηρακλής, τα οποία αναμένονται περίπου στα 120 εκατ. ευρώ. Επίσης, περιμένω κέρδη από συναλλαγές περίπου 100 εκατ. ευρώ, πολύ υψηλότερα από τα 60 εκατ. ευρώ στο πρώτο τρίμηνο. Ωστόσο, δεν είναι σαφής η απόδοση της τουρκικής θυγατρικής Finansbank, δεδομένης της πολιτικής αστάθειας κατά την εξεταζόμενη περίοδο”, σημείωσε ο κ. Χωραφάς.

Ο αναλυτής της UBS, κ. Άλεξ Κύρτσης, τόνισε: ”Περιμένω θετική έκπληξη από τη χαμηλότερη φορολόγηση, η οποία ενδέχεται να ωθήσει τα καθαρά κέρδη υψηλότερα των προβλέψεων”.

Η κ. Σοφία Σκούρτη, αναλύτρια της HSBC Pantelakis Sec., τόνισε ότι ”τα αποτελέσματα θα υποστηριχτούν από την ισχυρή οργανική ανάπτυξη στα βασικά έσοδα, την ενοποίηση της Finansbank και σημαντικά έσοδα από πωλήσεις στοιχείων ενεργητικού. Επίσης, αναμένω σημαντική αύξηση στα δάνεια του ομίλου, της τάξεως του 46% σε ετήσια βάση κυρίως λόγω έντονης ανάπτυξης στη νοτιοανατολική Ευρώπη και τη Finansbank”.

Τα καθαρά έσοδα από τόκους στο εξάμηνο προβλέπεται να αυξηθούν κατά 62% σε ετήσια βάση, στο 1,44 δισ. ευρώ, με τις εκτιμήσεις να κυμαίνονται μεταξύ 1,429 δισ. ευρώ και 1,454 δισ. ευρώ.

Εγχώριος αναλυτής που δεν θέλησε να κατονομαστεί επισήμανε ότι ”ο κύκλος εργασιών στην Ελλάδα θα βελτιωθεί σε σχέση με το α΄ τρίμηνο και προβλέπω αύξηση 5% σε τριμηνιαία βάση. Ακόμη, αναμένονται ισχυρά έκτακτα κέρδη από συναλλαγές και στην Τουρκία”.

Ο αναλυτής της Marfin-Egnatia, κ. Κώστας Μανωλόπουλος, αναφέρει: ”Τα καθαρά έσοδα από τόκους αναμένεται να ενισχυθούν κατά 61,8% σε ετήσια βάση, ευθυγραμμισμένα με τις τάσεις που εμφανίστηκαν στο α’ τρίμηνο. Επίσης, θα επωφεληθούν από περαιτέρω βελτίωση των spreads καταθέσεων τα δάνεια υψηλότερης απόδοσης στις χώρες της νοτιοανατολικής Ευρώπης, και φυσικά από τη Finansbank”.

”Εκτιμώ ότι η Finansbank θα συμβάλει στα καθαρά κέρδη της τράπεζας με 120 εκατ. ευρώ. Από την άλλη πλευρά, η αύξηση στα έσοδα από προμήθειες ενδέχεται να σημειώσει επιβράδυνση στην Ελλάδα λόγω πρόσφατης νομοθετικής ρύθμισης της Τραπέζης της Ελλάδος που απαγορεύει τη λήψη προμηθειών από ανενεργούς λογαριασμούς”, πρόσθεσε ο κ. Μανωλόπουλος.

Τα έσοδα από αμοιβές και προμήθειες α΄ εξαμήνου αναμένεται να ενισχυθούν κατά 55% σε ετήσια βάση στα 368 εκατ. ευρώ, με τις εκτιμήσεις των αναλυτών να κυμαίνονται από 361 εκατ. ευρώ έως 383 εκατ. ευρώ.

Ο κ. Νίκος Λιανέρης, αναλυτής της Proton Bank, δήλωσε: ”Εκτιμώ ότι τα έσοδα από συναλλαγές θα είναι ισχυρά στο τρίμηνο, λόγω συναλλαγματικών κερδών από την ανατίμηση της τουρκικής λίρας. Η απόδοση της Finansbank θα παραμείνει στο προσκήνιο, καθώς η τουρκική μονάδα είναι ο αναπτυξιακός μοχλός του ομίλου”.

Ο κ. Λιανέρης πρόσθεσε: ”Εκτιμώ ότι οι λειτουργικές δαπάνες θα είναι 8,1% υψηλότερες σε τριμηνιαία βάση, επιβαρυμένες από τα κόστη αναδιάρθρωσης, ενώ ο λόγος κόστους - εσόδων αναμένεται να διαμορφωθεί στο 49,9% από 54,9% στο β’ τρίμηνο του 2006”.

Για το β΄ τρίμηνο της τρέχουσας χρήσης, οι αναλυτές προβλέπουν ενοποιημένα καθαρά κέρδη, καθαρά έσοδα από τόκους και έσοδα από αμοιβές και προμήθειες ύψους 486 εκατ. ευρώ, 736 εκατ. ευρώ και 187 εκατ. ευρώ αντίστοιχα, από 296,1 εκατ. ευρώ, 459,2 εκατ. ευρώ και 120,3 εκατ. ευρώ το δεύτερο τρίμηνο του προηγούμενου έτους.

Ένας αναλυτής διεθνούς οίκου που δεν θέλησε να κατονομαστεί τόνισε: ”Η ποιότητα των κερδών και η υποβόσκουσα ανάπτυξη για την Εθνική ίσως απογοητεύσουν καθώς θα οφείλονται σε σημαντικά κέρδη από συναλλαγές και έκτακτα στοιχεία από την πώληση της συμμετοχής στην Ηρακλής. Ωστόσο, περιμένω καλύτερο γ’ τρίμηνο”.

Η Εθνική Τράπεζα θα ανακοινώσει τα αποτελέσματα του α΄ εξαμήνου την Πέμπτη, 30 Αυγούστου.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v