Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Σοφοκλέους: Η διόρθωση δυνάμωσε τα ”βαριά χαρτιά”

Από το τοπικό μέγιστο του Γενικού Δείκτη στις 20 Ιουλίου, ο FTSE/ASE-20 έχει υποχρεωθεί σε πτώση της τάξεως του 5%, όταν μέχρι στιγμής τα εταιρικά κέρδη εξαμήνου έχουν υπερβεί κατά 3,76% τις προβλέψεις των αναλυτών. Οι περιπτώσεις 6 εισηγμένων.

Σοφοκλέους: Η διόρθωση δυνάμωσε τα ”βαριά χαρτιά”
του Στέφανου Κοτζαμάνη

* O συγκριτικός πίνακας με τις προβλέψεις των αναλυτών στις δημοσκοπήσεις του euro2day.gr και τα τελικά αποτελέσματα εξαμήνου δημοσιεύονται στη δεξιά στήλη ”Συνοδευτικό Υλικό”.

Από το τοπικό μέγιστο του Γενικού Δείκτη στις 20 Ιουλίου, ο FTSE/ASE-20 έχει υποχρεωθεί σε πτώση της τάξεως του 5%, όταν μέχρι στιγμής τα εταιρικά κέρδη εξαμήνου έχουν υπερβεί κατά 3,76% τις προβλέψεις των αναλυτών.

Σαφώς πιο ελκυστικά δείχνουν πλέον τα ”βαριά χαρτιά” της Σοφοκλέους, μετά και τη διόρθωση στο Χ.Α. που ξεκίνησε από τις 20 Ιουλίου και συνεχίζεται μέχρι σήμερα.

Κατά το συγκεκριμένο χρονικό διάστημα, ο δείκτης της υψηλής κεφαλαιοποίησης FTSE/ASE-20 υποχώρησε κατά 4,96%, αρκετά λιγότερο σε σύγκριση με το ποσοστό πτώσης του δείκτη των Small Caps, ο οποίος απώλεσε το 8% περίπου της αξίας του.

Πέρα όμως από το γεγονός ότι οι τιμές των μετοχών στη Σοφοκλέους ”ελάφρυναν”, κατά το ίδιο χρονικό διάστημα είχαμε και τις ανακοινώσεις αρκετών εξαμηνιαίων αποτελεσμάτων, το σύνολο σχεδόν των οποίων ξεπέρασε τελικά τις μέσες εκτιμήσεις των αναλυτών.

Ειδικότερα, στο εξεταζόμενο χρονικό διάστημα είχαμε τις ανακοινώσεις των εξαμηνιαίων αποτελεσμάτων έξι εισηγμένων εταιριών που παρακολουθούνται στενά από τα θεσμικά χαρτοφυλάκια και από τους αναλυτές, των Alpha Bank, Eurobank, Τράπεζα Πειραιώς, Τιτάν, Ελληνικά Πετρέλαια και Frogoglass: Κατά μέσο όρο, η κερδοφορία τους υπερκέρασε κατά 3,76% τις προβλέψεις!

Τι προέβλεπαν και τι έγινε

Για την Alpha Bank η μέση εκτίμηση των αναλυτών μιλούσε για άνοδο εξαμηνιαίων κερδών κατά 44,4% (στα 436 εκατ. ευρώ) και τελικά ο τραπεζικός όμιλος εμφάνισε αποτελέσματα 454 εκατ. ευρώ (+48,4%), υπερνικώντας τις προβλέψεις της αγοράς κατά 4,13%.

Ακόμη πιο ψηλά σε σύγκριση με τη μέση πρόβλεψη των αναλυτών (κατά 5,04%) βρέθηκε η Eurobank. Συγκεκριμένα, τα εξαμηνιαία κέρδη της τράπεζας ανήλθαν τελικά στα 417 εκατ. ευρώ (+31% σε σχέση με τα αντίστοιχα περυσινά) και όχι στα 397 εκατ. (+25%) που τα ήθελαν οι προβλέψεις.

Μένουμε στον ίδιο κλάδο και πάμε στην Τράπεζα Πειραιώς όπου η τελική κερδοφορία του πρώτου φετινού εξαμήνου (372,3 εκατ. ευρώ) ήταν κατά 5,32% ανώτερη των προβλέψεων, οι οποίες αναφέρονταν σε επίδοση της τάξεως των 353,5 εκατ. (+35,6% πάνω από πέρυσι).

Υπερβάσεις όμως των προβλέψεων κερδών δεν είχαμε μόνο στις τράπεζες.

Στην περίπτωση των Ελληνικών Πετρελαίων, για παράδειγμα, οι αναλυτές περίμεναν τα κέρδη εξαμήνου στα 160 εκατ. ευρώ (-8,4% σε σύγκριση με πέρυσι) και τελικά αυτά διαμορφώθηκαν στα 181 εκατ. ευρώ (4% πάνω από τα αντίστοιχα του 2006 και 13,13% πάνω από τη μέση εκτίμηση των αναλυτών).

Ελαφρά ανώτερα των προβλέψεων ήταν και τα αποτελέσματα εξαμήνου της Frigoglass, με τους αναλυτές να τα περιμένουν στο +19% (στα 40 εκατ. ευρώ) και τελικά αυτά να ”σκαρφαλώνουν” στο 20,7% (στα 40,7 εκατ.), 1,75% δηλαδή ψηλότερα από τις προβλέψεις.

Αντίθετα, 6,81% χαμηλότερα των προβλέψεων υπήρξαν τα εξαμηνιαία αποτελέσματα του Τιτάνα, καθώς η τελική αύξηση των κερδών ανήλθε τελικά στο 4% (στα 124,6 εκατ. ευρώ) και όχι στο αναμενόμενο 11,1% (133,7 εκατ. ευρώ).

* O συγκριτικός πίνακας με τις προβλέψεις των αναλυτών στις δημοσκοπήσεις του euro2day.gr και τα τελικά αποτελέσματα εξαμήνου δημοσιεύονται στη δεξιά στήλη ”Συνοδευτικό Υλικό”.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v