Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Δημοσκόπηση του euro2day για β’ τρίμηνο ΕΛΠΕ

Άνοδο της τάξης του 5,5% θα καταγράψουν τα κέρδη β’ τριμήνου των Ελληνικών Πετρελαίων, διαμορφούμενα στα 108 εκατ. ευρώ, σύμφωνα με τις συγκλίνουσες εκτιμήσεις τεσσάρων αναλυτών που συμμετείχαν σε δημοσκόπηση του euro2day.gr, για λογαριασμό της ”Thomson Financial News”.

Δημοσκόπηση του euro2day για β’ τρίμηνο ΕΛΠΕ
Άνοδο της τάξης του 5,5% θα καταγράψουν τα κέρδη β’ τριμήνου των Ελληνικών Πετρελαίων, διαμορφούμενα στα 108 εκατ. ευρώ, σύμφωνα με τις συγκλίνουσες εκτιμήσεις τεσσάρων αναλυτών που συμμετείχαν σε δημοσκόπηση του euro2day.gr, για λογαριασμό της ”Thomson Financial News”.

Προβλέψεις παρείχαν οι: Euroxx Securities, HSBC Pantelakis Securities, Marfin Analysis-Egnatia Finance και UBS.

Το εύρος των προβλέψεων κυμάνθηκε μεταξύ των 96,5 εκατ. ευρώ και των 143 εκατ. ευρώ από 102,4 εκατ. ευρώ κατά την αντίστοιχη περυσινή περίοδο, με τους αναλυτές να προβλέπουν σημαντικά κέρδη από τα αποθέματα και υγιή περιθώρια διύλισης.

Ο αναλυτής της UBS, κ. Anish Kapadia, εξήγησε: ”Τα καθαρά κέρδη θα βοηθηθούν από χαμηλότερες αποσβέσεις. Εκτιμώ ότι τα EBITDA στο β’ τρίμηνο θα αυξηθούν κατά 9% κυρίως ως αποτέλεσμα των δραστηριοτήτων στη διύλιση και στα πετροχημικά προϊόντα. Στην εξόρυξη και έρευνα προβλέπω αντίστοιχες ζημίες με τις περυσινές, περίπου στα 4 εκατ. ευρώ”.

Ο αναλυτής της Euroxx Securities, κ. Βασίλης Τσοπανάς, τόνισε: ”Περιμένω σημαντικά κέρδη από τα αποθέματα, με το β’ τρίμηνο να είναι ενδεικτικό της βελτίωσης των τάσεων, με ισχυρά λειτουργικά περιθώρια. Τα αποτελέσματα α’ εξαμήνου θα επιβαρυνθούν από την αδυναμία που καταγράφηκε στο α’ τρίμηνο λόγω του κλεισίματος στα διυλιστήρια του Ασπρόπυργου για εργασίες συντήρησης, γεγονός που μείωσε τα επίπεδα παραγωγής, αλλά και εξαιτίας των χαμηλότερων πωλήσεων πετρελαίου θέρμανσης λόγω του ήπιου χειμώνα”.

Ο κ. Βαγγέλης Καρανίκας, αναλυτής της HSBC Pantelakis Securities, εξήγησε πως: ”Η απόδοση της εταιρίας αναμένεται να βασιστεί στη συμβολή της μονάδας πετροχημικών και τις θυγατρικές στην παραγωγή ενέργειας, οι οποίες εκτιμώ πως θα αντισταθμίσουν τις αδυναμίες στις δραστηριότητες marketing πετρελαίου και εξόρυξης-παραγωγής. Η καθαρή κερδοφορία από τη διύλιση (εξαιρουμένων των κερδών από τα αποθέματα) αναμένεται στάσιμη σε ετήσια βάση καθώς, αν και τα περιθώρια διύλισης εμφανίζονται ισχυρά, οι όγκοι διύλισης είναι χαμηλότεροι και το ευρώ έχει ενισχυθεί έναντι του δολαρίου”.

Ο κ. Καρανίκας προβλέπει ότι τα ισχυρά κέρδη από τα αποθέματα θα ενισχύσουν τα EBITDA και παρατήρησε ότι στο πρώτο εξάμηνο του 2006 τα Ελληνικά Πετρέλαια ανακοίνωσαν EBITDA 329 εκατ. ευρώ από τα οποία τα 78 εκατ. ευρώ ήταν κέρδη από τα αποθέματα. ”Σε καθαρή βάση, τα ΕΒΙTDA θα είναι οριακά υψηλότερα στο εξάμηνο”, πρόσθεσε.

Τα EBITDA των ΕΛΠΕ στο β’ τρίμηνο προβλέπεται να υποχωρήσουν κατά 7% σε ετήσια βάση, στα 182 εκατ. ευρώ, με τις προβλέψεις να κυμαίνονται μεταξύ 168 και 199 εκατ. ευρώ λόγω των πολύ υψηλών κερδών από αποθέματα που ενέγραψε πέρυσι η εταιρία. Ο κ. Βασίλης Ρουμάντζης, αναλυτής της Marfin-Egnatia τόνισε: ”Γενικά, περιμένω καλά αποτελέσματα λόγω πολύ ισχυρών περιθωρίων διύλισης, τα οποία μετριάζονται από το αδύναμο δολάριο. Τα EBITDA των ΕΛΠΕ στο β’ τρίμηνο θα ωφεληθούν από τις ισχυρές τιμές της βενζίνης και τα κέρδη από τα αποθέματα, θα επιβαρυνθούν όμως από την αδυναμία του αμερικανικού νομίσματος. Προβλέπω ότι οι πωλήσεις θα συνεχίσουν να ενισχύονται λόγω υγιούς ζήτησης στην εγχώρια αγορά πετρελαϊκών προϊόντων”.

Οι πωλήσεις του ομίλου στο β΄ τρίμηνο προβλέπεται να ενισχυθούν κατά 2,2% στα 2,09 δισ. ευρώ, με τις προβλέψεις να κυμαίνονται μεταξύ 2,06 δισ. ευρώ και 2,22 δισ. ευρώ.

Οι συγκλίνουσες προβλέψεις για τα καθαρά κέρδη, τα EBITDA και τις πωλήσεις α΄ εξαμήνου των ΕΛΠΕ διαμορφώνονται σε 160 εκατ. ευρώ, 286 εκατ. ευρώ και 3,95 δισ. ευρώ αντίστοιχα, έναντι 174,6 εκατ. ευρώ, 329,6 εκατ. ευρώ και 4,1 δισ. ευρώ κατά την αντίστοιχη περυσινή περίοδο.

Τα Ελληνικά Πετρέλαια θα ανακοινώσουν τα αποτελέσματα του β’ τριμήνου την Τετάρτη, 8 Αυγούστου.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v