Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Α/Κ Αlpha Trust Bond: Επενδύσεις κόντρα στο ρεύμα

Το Α/Κ Alpha Trust Dollar Bond Ομολογιακό Εξωτερικού απευθύνεται σε όσους επιθυμούν να αποκομίσουν εισοδήματα και υπεραξίες από ένα διαφοροποιημένο χαρτοφυλάκιο ομολόγων με ρήτρα το δολάριο. Δείκτης αναφοράς του Α/Κ είναι το SBGC σε ευρώ. Με βάση τα στοιχεία της 31ης Μαρτίου, το 84% του χαρτοφυλακίου ήταν τοποθετημένο σε ομόλογα.

Α/Κ Αlpha Trust Bond: Επενδύσεις κόντρα στο ρεύμα
του Ιεροκλή Καπογιάννη

* Ο αναλυτικός πίνακας με τις κυριότερες θέσεις του A/K Alpha Trust Dollar Bond Ομολογιακό Εξωτερικού δημοσιεύεται στη δεξιά στήλη ”Συνοδευτικό Υλικό”.

Υπάρχουν διαφόρων κατηγοριών επενδυτές. Ορισμένοι εξ αυτών συνηθίζουν να ακολουθούν την τάση τοποθετούμενοι σε επενδύσεις που έχουν θετικό momentum, οι οποίες έχουν ήδη αποδώσει σημαντικά και ποντάρουν στο να αποδώσουν περισσότερο.

Η κατηγορία των επενδυτών αυτών αποτελεί την πλειονότητα. Δεν είναι τυχαίο ότι όσο ανεβαίνει ο Γενικός Δείκτης ενός χρηματιστηρίου, τόσο αυξάνεται και ο όγκος των συναλλαγών.

Ή επίσης ότι πολλές φορές οι μέχρι τώρα αποδόσεις ενός αμοιβαίου κεφαλαίου είναι ”κράχτης” και προσελκύουν νέους μεριδιούχους.

Υπάρχει όμως και μια άλλη ομάδα επενδυτών, η οποία πιστεύει ότι σε όλες τις κατηγορίες των επενδύσεων η περίοδος ανόδου ακολουθείται από πτώση και αντιστρόφως.

Οι συγκεκριμένοι επενδυτές πιστεύουν ότι, προκειμένου σε βάθος χρόνου να επιτύχουν μια σημαντική απόδοση, θα πρέπει να αγοράζουν στα χαμηλά, όταν δηλαδή η επένδυση είναι εκτός μόδας, και να ρευστοποιούν στα ψηλά.

Επένδυση αυτής της κατηγορίας θα μπορούσε να είναι σήμερα ένα ομολογιακό αμοιβαίο κεφάλαιο, που μάλιστα έχει συνδεθεί με το δολάριο.

Και αυτό γιατί κατά την τελευταία πενταετία: Πρώτον, ήταν μετριότατη η πορεία στην αγορά ομολόγων (ύστερα από την πολύ καλή προηγούμενη πενταετία), με πενιχρές αποδόσεις για τους κρατικούς τίτλους τουλάχιστον.

Και, δεύτερον, είχαμε σημαντικότατη υποχώρηση της ισοτιμίας του αμερικανικού νομίσματος απέναντι στο ευρώ.

Έτσι εξηγούνται οι αρνητικές αποδόσεις των τελευταίων ετών για το A/K Alpha Trust Dollar Bond Ομολογιακό Εξωτερικού, το οποίο με ημερομηνία αναφοράς την 31η Μαρτίου του 2007 είχε σημειώσει επίδοση -5,69% στο δωδεκάμηνο, +1,75% στη διετία, -5,17% στην τριετία και -22,2% στην πενταετία. Από την αρχή του τρέχοντος έτους, μάλιστα, έως και τις 20 Ιουλίου οι απώλειες του συγκεκριμένου Α/Κ ανέρχονταν στο 3,19%.

Η προτεινόμενη διάρκεια επένδυσης του Α/Κ Alpha Trust Dollar Bond Ομολογιακό Εξωτερικού είναι άνω των τριών ετών, ο κίνδυνος είναι μεσαίος έως υψηλός και απευθύνεται σε όσους επιθυμούν να αποκομίσουν εισοδήματα και υπεραξίες από ένα διαφοροποιημένο χαρτοφυλάκιο ομολόγων με ρήτρα το δολάριο. Δείκτης αναφοράς του Α/Κ είναι το SBGC σε ευρώ (δείκτης ομολόγων της Citigroup για τα ευρώ).

Με βάση τα στοιχεία της 31ης Μαρτίου, το 84% του χαρτοφυλακίου ήταν τοποθετημένο σε ομόλογα (το 53,7% σε κρατικά και υπερεθνικά και το 33,6% σε εταιρικά υψηλής πιστοληπτικής ικανότητας).

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v