Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Δημοσκόπηση του euro2day για 6μηνο Alpha Bank

Άνοδο της τάξης του 44% θα καταγράψουν τα κέρδη α’ εξαμήνου της Alpha Bank, διαμορφούμενα στα 436 εκατ. ευρώ, σύμφωνα με τις συγκλίνουσες εκτιμήσεις επτά αναλυτών που συμμετείχαν σε δημοσκόπηση του euro2day.gr, για λογαριασμό της Thomson Financial News.

Δημοσκόπηση του euro2day για 6μηνο Alpha Bank
Άνοδο της τάξης του 44% θα καταγράψουν τα κέρδη α’ εξαμήνου της Alpha Bank, διαμορφούμενα στα 436 εκατ. ευρώ, σύμφωνα με τις συγκλίνουσες εκτιμήσεις επτά αναλυτών που συμμετείχαν σε δημοσκόπηση του euro2day.gr, για λογαριασμό της Thomson Financial News.

Προβλέψεις παρείχαν οι: Deutsche Bank, Euroxx Securities, Marfin Analysis-Egnatia Finance, P&K Securities-National Securities, Piraeus Securities, Proton Bank και UBS.

Το εύρος των προβλέψεων κυμάνθηκε μεταξύ των 432,6 εκατ. ευρώ και των 442 εκατ. ευρώ, με τους αναλυτές να εκτιμούν ανάκαμψη των καθαρών εσόδων από τόκους και χαμηλότερες προβλέψεις.

Ο αναλυτής της UBS, κ. Αλ. Κύρτσης, εξήγησε: ”Η Alpha Bank προχώρησε στην πώληση ομολόγων αξίας περίπου 4 δισ. ευρώ το α’ τρίμηνο, με αποτέλεσμα να πληγούν τα καθαρά έσοδα από τόκους λόγω των κουπονιών. Ωστόσο, έχει επαναγοράσει από τότε ομόλογα κι έτσι τα καθαρά έσοδα από τόκους θα πρέπει να ανακάμψουν το β’ τρίμηνο. Νομίζω πως αν δούμε επίσης υγιείς συνεισφορές από τις δραστηριότητες στη νοτιοανατολική Ευρώπη, θα δοθεί ώθηση στην προτίμηση για τη μετοχή”.

Τα καθαρά έσοδα από τόκους του α’ εξαμήνου εκτιμάται ότι θα ενισχυθούν κατά 8% σε ετήσια βάση, στα 750 εκατ. ευρώ, με τις εκτιμήσεις να κυμαίνονται από 746 εκατ. ευρώ έως 763 εκατ. ευρώ.

Ο αναλυτής της Marfin Analysis-Egnatia Finance, κ. Κώστας Μανωλόπουλος, σημείωσε: ”Νομίζω ότι τα καθαρά έσοδα από τόκους θα αυξηθούν στο β’ τρίμηνο, ανακάμπτοντας από τα χαμηλά του α’ τριμήνου. Αναμένω επίσης ότι οι προβλέψεις του α’ εξαμήνου θα είναι χαμηλότερες κατά 5,8%.

Ωστόσο, η Gaelle Cibelly της Deutsche Bank δήλωσε: ”Αναμένουμε ότι τα καθαρά έσοδα από τόκους θα παραμείνουν υπό πίεση το β’ τρίμηνο, εμφανίζοντας ρυθμό ανάπτυξης της τάξης του 10% σε ετήσια βάση. Αυτό θα αντισταθμιστεί εν μέρει από τη συνεχιζόμενη βελτίωση του κόστους του ρίσκου”.

Αναλυτής που θέλησε να διατηρήσει την ανωνυμία του ανέφερε: ”Τα spreads θα είναι περίπου τα ίδια με αυτά του α’ τριμήνου, χαμηλότερα όμως έναντι του προηγούμενου έτους, και εκτιμώ πως το περιθώριο των καθαρών τόκων θα διαμορφωθεί στο 2,94%”.

Ο αναλυτής της P&K Securities, κ. Νίκος Κοσκολέτος, θεωρεί ότι: ”Η μείωση των spreads στην Ελλάδα θα αντισταθμιστεί σε μεγάλο βαθμό από τη στροφή προς τη λιανική τραπεζική αλλά και από την ανάπτυξη των δραστηριοτήτων στη Βαλκανική.

Τα έσοδα από αμοιβές και προμήθειες αναμένεται να αυξηθούν κατά 11%, λόγω των ισχυρής δραστηριοποίησης στις χορηγήσεις και συγκεκριμένα στη στεγαστική και καταναλωτική πίστη αλλά και στις μικρομεσαίες επιχειρήσεις.

Αναμένω επίσης ο λόγος κόστους/έσοδα να μειωθεί ελαφρώς χαμηλότερα του 45% ως συνέπεια της αποτελεσματικής διαχείρισης κόστους”.

Τα έσοδα από αμοιβές και προμήθειες α’ εξαμήνου αναμένεται να αυξηθούν κατά 13,6% σε ετήσια βάση στα 219,2 εκατ. ευρώ και οι εκτιμήσεις των αναλυτών να κυμαίνονται από 217 εκατ. ευρώ έως 220,7 εκατ. ευρώ.

Για το β’ τρίμηνο της τρέχουσας χρήσης οι αναλυτές προβλέπουν ενοποιημένα καθαρά κέρδη, καθαρά έσοδα από τόκους και έσοδα από αμοιβές και προμήθειες ύψους 180 εκατ. ευρώ, 388 εκατ. ευρώ και 111,7 εκατ. ευρώ αντίστοιχα, από 151 εκατ. ευρώ, 353 εκατ. ευρώ και 99 εκατ. ευρώ το δεύτερο τρίμηνο του προηγούμενου έτους.

Ο κ. Νίκος Λιανέρης, αναλυτής της Proton Bank, δήλωσε: ”Κατά τη γνώμη μου, τα τρία βασικά θέματα αυτό το τρίμηνο θα είναι η εξέλιξη των spreads δανείων, ιδιαίτερα στα κομμάτια της καταναλωτικής και στεγαστικής πίστης, δεύτερον η περαιτέρω βελτίωση του κόστους του ρίσκου και τέλος ο έλεγχος του λειτουργικού κόστους, δεδομένης της ταχείας επέκτασης του τοπικού δικτύου”.

Η Alpha Bank θα ανακοινώσει τα αποτελέσματα του α’ εξαμήνου την Τετάρτη, 1 Αυγούστου.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v