Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Δημοσκόπηση του euro2day για 6μηνο της Eurobank

Άνοδο της τάξης του 25% θα καταγράψουν τα ενοποιημένα καθαρά κέρδη της Eurobank για τους πρώτους έξι μήνες του 2007, διαμορφούμενα στα 397 εκατ. ευρώ, σύμφωνα με τις συγκλίνουσες εκτιμήσεις έξι αναλυτών που συμμετείχαν σε δημοσκόπηση του euro2day.gr, για λογαριασμό της Thomson Financial News.

Δημοσκόπηση του euro2day για 6μηνο της Eurobank
Άνοδο της τάξης του 25% θα καταγράψουν τα ενοποιημένα καθαρά κέρδη της Eurobank για τους πρώτους έξι μήνες του 2007, διαμορφούμενα στα 397 εκατ. ευρώ, σύμφωνα με τις συγκλίνουσες εκτιμήσεις έξι αναλυτών που συμμετείχαν σε δημοσκόπηση του euro2day.gr, για λογαριασμό της Thomson Financial News.

Προβλέψεις παρείχαν οι: Deutsche Bank, Eurocorp, Euroxx Securities, Marfin Analysis - Egnatia Finance, Pireaus Securities και Proton Bank.

Το εύρος των εκτιμήσεων κυμάνθηκε από 394,9 εκατ. ευρώ έως 404 εκατ. ευρώ, έναντι 318,1 εκατ. ευρώ κατά την αντίστοιχη περίοδο του προηγούμενου έτους.

Ο αναλυτής της Marfin Analysis - Egnatia Finance, κ. Κώστας Μανωλόπουλος, δήλωσε ότι ”η αύξηση των καθαρών κερδών θα επιβραδυνθεί λίγο έναντι του α’ τριμήνου, που είχε δοθεί ώθηση από τα ισχυρά κέρδη από τις χρηματιστηριακές συναλλαγές. Τα καθαρά έσοδα από τόκους αναμένεται να ενισχυθούν λόγω της ισχυρής δυναμικής της εγχώριας αγοράς και της έκθεσης της τράπεζας στον λιανικό δανεισμό. Οι υψηλότερες αποδόσεις των δανείων στη νοτιοανατολική Ευρώπη θα βοηθήσουν ώστε να διατηρηθεί το περιθώριο των καθαρών τόκων”.

Η κ. Gaelle Cibelly, της Deutsche Bank, επισήμανε ότι ”αναμένουμε άνοδο του κύκλου εργασιών κατά 19% σε ετήσια βάση και του κόστους κατά 21% περίπου, λόγω της ισχυρής οργανικής ανάπτυξης στη Νέα Ευρώπη (νότια, ανατολική και κεντρική Ευρώπη). Συστήνουμε ”buy” για τη μετοχή, που δικαιολογείται από την ισχυρή προοπτική του franchise της Eurobank στη Νέα Ευρώπη”.

Τα καθαρά έσοδα από τόκους του α’ εξαμήνου προβλέπεται ότι θα αυξηθούν κατά 20,2% σε ετήσια βάση, στα 911,4 εκατ. ευρώ, με το εύρος των εκτιμήσεων να κυμαίνεται μεταξύ των 907 εκατ. ευρώ και των 924 εκατ. ευρώ.

Ο αναλυτής της Proton Bank, κ. Νίκος Λιανέρης, εξήγησε ότι ”η αύξηση του όγκου θα παραμείνει πάνω από το 30% και η τουρκική μονάδα Tekfen θα έχει επίσης ενοποιηθεί πλήρως. Βλέπω επίσης ισχυρή ανάπτυξη στις αμοιβές που θα στηριχτεί από τις καλές συνθήκες στις κεφαλαιαγορές. Ωστόσο, και το κόστος θα αυξηθεί κατά 20% λόγω οργανικής επέκτασης και εξαγορών”.

Οι αμοιβές και προμήθειες του α’ εξαμήνου αναμένεται να αυξηθούν κατά 18,5% σε ετήσια βάση, στα 260,9 εκατ. ευρώ, με το εύρος των εκτιμήσεων να διαμορφώνεται από 250,4 εκατ. ευρώ έως 268 εκατ. ευρώ.

”Εκτιμώ ότι το δεύτερο τρίμηνο θα είναι ισχυρότερο από το πρώτο, με αύξηση των καθαρών εσόδων από τόκους της τάξης του 20%, λόγω της επέκτασης των δανείων στην εγχώρια αγορά και στο εξωτερικό”, σημείωσε η αναλύτρια της Eurocorp, κ. Μαρία Κανελλοπούλου. Η ίδια πρόσθεσε ότι ”τα έσοδα από τις συναλλαγές θα μειωθούν μετά την εξαιρετική άνοδο του α’ τριμήνου, ωστόσο οι προμήθειες θα αυξηθούν κατά 8% σε ετήσια βάση. Αναμένω επίσης τον λόγο κόστους/έσοδα να αυξηθεί στο 47,3%, από 46,8% το δεύτερο τρίμηνο του προηγούμενου έτους”.

Για το β’ τρίμηνο, οι αναλυτές προβλέπουν ενοποιημένα καθαρά κέρδη, καθαρά έσοδα από τόκους και έσοδα από αμοιβές και προμήθειες ύψους 193 εκατ. ευρώ, 467 εκατ. ευρώ και 135 εκατ. ευρώ αντίστοιχα, έναντι 161 εκατ. ευρώ, 387 εκατ. ευρώ και 115 εκατ. ευρώ το β’ τρίμηνο του προηγούμενου έτους.

Ο επικεφαλής ανάλυσης της Euroxx Securities, κ. Αλ. Βουλουγούρης, δήλωσε ότι ”το βασικό ζήτημα στο οποίο θα επικεντρωθώ είναι οι δραστηριότητες στη Νέα Ευρώπη και το πώς εξελίσσεται η κερδοφορία τους, γιατί αυτή είναι η νέα περιοχή ανάπτυξης για τη Eurobank”.

Αναλυτής που θέλησε να διατηρήσει την ανωνυμία του σημείωσε ότι καθώς η Eurobank θέλει να προχωρήσει σε αύξηση κεφαλαίου κατά 1,2 δισ. ευρώ, θα είναι σημαντικό να εξεταστούν οι τάσεις του πρώτου εξαμήνου του έτους και αν, σε επίπεδο όγκου και κερδοφορίας, μπορεί να επιτευχθεί ο στόχος των καθαρών κερδών ύψους 60 εκατ. ευρώ για το 2007 στη Νέα Ευρώπη.

Η Eurobank θα ανακοινώσει τα αποτελέσματά της στις 31 Ιουλίου.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v