Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

”Ανακαλύψτε” τη Ρουμανία μέσω των Α/Κ της Alpha

Το Α/Κ Alpha Ρουμανίας Μικτό Εξωτερικού επενδύει κυρίως σε μετοχές και τίτλους σταθερού εισοδήματος της Ρουμανίας και δευτερευόντως σε γειτονικές χώρες. Απευθύνεται σε επενδυτές με υψηλές προσδοκώμενες αποδόσεις, οι οποίοι όμως είναι διατεθειμένοι να αναλάβουν και αντίστοιχους υψηλούς κινδύνους, μεταξύ των οποίων και ο συναλλαγματικός.

”Ανακαλύψτε” τη Ρουμανία μέσω των Α/Κ της Alpha
του Ιεροκλή Καπογιάννη

Το βαλκανικό εγχείρημα αποτελεί το πιο ισχυρό στοίχημα για τις προοπτικές ανάπτυξης της ελληνικής οικονομίας, καθώς στόχος της χώρας μας είναι να αποτελέσει το επιχειρηματικό κέντρο της νοτιοανατολικής Ευρώπης και να αποκομίσει σημαντικότατα οφέλη, όσο οι χώρες της τελευταίας αναπτύσσονται οικονομικά.

Το Α/Κ Alpha Ρουμανίας Μικτό Εξωτερικού επενδύει κυρίως σε μετοχές και τίτλους σταθερού εισοδήματος της Ρουμανίας (μιας χώρας η οποία ήδη από την 1η Ιανουαρίου αποτελεί μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης) και δευτερευόντως σε γειτονικές χώρες.

Για παράδειγμα, με βάση τα στοιχεία της 31ης Μαρτίου 2007, στη Ρουμανία ήταν τοποθετημένο το 70,8% του συνολικού χαρτοφυλακίου, στη Σερβία το 4,3%, στην Αυστρία το 1,5% κ.λπ.

Σε μετοχές εξωτερικού είχε επενδυθεί το 48,1% του ενεργητικού, σε ομόλογα το 28,4% και σε χρηματικά διαθέσιμα το 23,6%.

Πρόκειται για ένα μικτό χαρτοφυλάκιο, σε μια αγορά που πολλοί ποντάρουν στην υπεραπόδοσή της έναντι των αγορών της δυτικής Ευρώπης, καθώς από τη μια πλευρά οι ρυθμοί ανάπτυξης είναι σαφώς υψηλότεροι και από την άλλη οι κίνδυνοι (συναλλαγματικός, πολιτικός, μακροοικονομικός κ.λπ.) εξασθενούν σταδιακά με την πάροδο του χρόνου.

Το αντεπιχείρημα ορισμένων είναι ότι μπορεί μεν να συμμερίζονται τα παραπάνω, ωστόσο οι μετοχές των συγκεκριμένων χωρών έχουν ανέβει πολύ περισσότερο από εκείνες των ανεπτυγμένων χρηματιστηρίων κατά τα τελευταία χρόνια, οπότε το ”στοίχημα” είναι το κατά πόσο έχουν ήδη προεξοφληθεί σε μεγάλο βαθμό οι προοπτικές της περιοχής, σε αντίθεση με τον κίνδυνο ο οποίος παραμένει ακόμη σε υψηλότερα επίπεδα.

Το Α/Κ Alpha Ρουμανίας Μικτό Εξωτερικού είναι ένα νέο Αμοιβαίο Κεφάλαιο (δημιουργήθηκε μόλις φέτος) και ο διαχειριστής του προτείνει χρονικό επενδυτικό ορίζοντα μεταξύ τριών και πέντε ετών.

Απευθύνεται φυσικά σε επενδυτές με υψηλές προσδοκώμενες αποδόσεις, οι οποίοι όμως είναι διατεθειμένοι να αναλάβουν και τους αντίστοιχους υψηλούς κινδύνους, μεταξύ των οποίων συγκαταλέγεται και ο συναλλαγματικός. Με βάση την κλίμακα του 10, ο κίνδυνος του συγκεκριμένου Α/Κ τοποθετείται στο 7.

Ο δείκτης αναφοράς του (benchmark) αποτελείται κατά 50% από τον Γενικό Δείκτη του Χρηματιστηρίου του Βουκουρεστίου και κατά το υπόλοιπο 50% από το ρουμανικό διατραπεζικό επιτόκιο ενός μηνός.

Η προμήθεια εισόδου είναι μηδενική, ενώ η προμήθεια εξαγοράς είναι 1% μέσα στους πρώτους 12 μήνες, 0,5% για διάστημα μεταξύ ενός και δύο ετών και μηδενική για διακράτηση άνω των δύο ετών. Αντίθετα, επιβάλλεται ετήσια προμήθεια διαχείρισης 1,75%.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v