Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Ξεπερνούν Γ.Δ. και FΤ 20 τα 16 top picks του ”Μ”

Πορεία καλύτερη από το Γενικό Δείκτη αλλά και από τον FT 20 έχουν καταγράψει οι 16 μετοχές που είχαν εξαχθεί ως τα top picks του ”Μ” για το 2007, με τη μεσοσταθμική απόδοσή τους να ξεπερνά οριακά το 20%. Επιπλέον οι 16 μετοχές ”υπόσχονται” και υψηλότερη μερισματική απόδοση για το τρέχον έτος. Τι δείχνουν οι τιμές – στόχοι.

Ξεπερνούν Γ.Δ. και FΤ 20 τα 16 top picks του ”Μ”
του Γιώργου Α. Σαββάκη

** Δείτε αναλυτικά στοιχεία (αποδόσεις, τιμές-στόχους) για τα tοp picks του ”Μ” στον πίνακα που δημοσιεύεται στη δεξιά στήλη ”Συνοδευτικό Υλικό”.

Oι επενδυτές δεν φαίνεται να αρκούνται στις αισιόδοξες προβλέψεις των αναλυτών για το 2007 και αναζητούν στο ταμπλό της Σοφοκλέους τα ”ισχυρά χαρτιά” που θα υπεραποδώσουν έναντι του Γενικού Δείκτη, γράφαμε στις αρχές του χρόνου.

Στο πρώτο τεύχος του ”Μ” για το νέο έτος (τεύχος 458, 29/12/06 - 02/01/07) είχαμε παρουσιάσει 16 ”θερμές επιλογές” της Σοφοκλέους, οι οποίες σύμφωνα με τους αναλυτές θα μπορούσαν να αποφέρουν σημαντικότατες αποδόσεις. Όπως γράφαμε στις αρχές του έτους, για την ελληνική αγορά μετοχών οι κλάδοι των τραπεζών, της ενέργειας και των κατασκευών φαίνεται να ευνοούνται από τις εξελίξεις.

Στα πλαίσια αυτής της αναζήτησης των ”καυτών” stories του 2007, ο ”Μ” είχε εξετάσει αναλυτικά τις συστάσεις των κορυφαίων εγχώριων χρηματιστηριακών και ξένων επενδυτικών οίκων που συμμετέχουν στη βάση δεδομένων της FactSet και είχαν παρουσιαστεί 16 μετοχές: Alpha Bank, Τράπεζα Πειραιώς, EFG Eurobank, Εθνική Τράπεζα, Frigoglass, ATEbank, Τιτάν, Ελληνική Τεχνοδομική, Εμπορική Τράπεζα, Σαράντης, Motor Oil, ΓΕΚ, S&B Ορυκτά, Attica Holdings, Blue Star και Marfin Investment Group.

Μετά την υπέρβαση του ψυχολογικού ορίου των 5.000 μονάδων για τον Γ.Δ., μπήκαμε στη διαδικασία αξιολόγησης των αποδόσεων των δεκαέξι αυτών μετοχών. Συνολικά οι 16 μετοχές που είχαν εξαχθεί ως τα top picks του ”Μ” για το 2007 μας δικαίωσαν!

Η απόδοσή τους, σταθμισμένη με την κεφαλαιοποίηση, έχει διαμορφωθεί στο 17,40%, έναντι 15,38% για τον Γενικό Δείκτη και 13,66% για τον δείκτη της υψηλής κεφαλαιοποίησης, ενώ συμπεριλαμβανομένων και των μερισμάτων η υπεραπόδοση των 16 μετοχών ”αυξάνεται” ακόμα περισσότερο.

Η μεσοσταθμική απόδοση των top picks του ”Μ”, έστω και οριακά, ξεπερνά το 20% (αν συνυπολογιστούν και τα αποκοπέντα μερίσματα), ενώ για τον Γενικό Δείκτη η αντίστοιχη απόδοση προσέγγισε το 17,77%.

Με τις 16 μετοχές να εντάσσονται σε μεγάλο βαθμό στην υψηλή κεφαλαιοποίηση και το 90% των 16 επιλογών σε όρους κεφαλαιοποίησης να αφορά σε μετοχές που συμμετέχουν στον δείκτη FTSE/ASE-20 ή σε 9 από τις 16 μετοχές αριθμητικά, έχει σημασία και η σύγκριση με τον δείκτη των blue chips.

Η υπεραπόδοση των μετοχών του ”Μ” σε σχέση με τον δείκτη FTSE/ASE-20 είναι ακόμα πιο σημαντική από ό,τι σε σύγκριση με τον Γενικό Δείκτη, αφού η διαφορά μεταξύ των 16 επιλογών και του δείκτη της υψηλής κεφαλαιοποίησης είναι σχεδόν 4%. Δηλαδή +20% παραπάνω θετική απόδοση!

Από τα 16 top picks, σε όρους απόλυτης απόδοσης από την αρχή του έτους, η ΓΕΚ, η Frigoglass και η Attica Holdings αποτελούν την πρώτη τριάδα των αποδόσεων. Με απόδοση άνω του 65% η μετοχή της ΓΕΚ (68,27% για την ακρίβεια) ”φιγουράρει” στην πρώτη θέση, ενώ για τις άλλες δύο οι αποδόσεις τους κυμαίνονται στο 41% και 36% αντίστοιχα. Συνολικά, εννέα από τις δεκαέξι μετοχές έχουν υπεραποδώσει σε σχέση με τον Γενικό Δείκτη.

Σε όρους συνολικής απόδοσης, δηλαδή μεταβολής στο ταμπλό συν το μέρισμα για τη χρήση του 2006, μόνο δύο τίτλοι κινούνται σε αρνητικό έδαφος, η Marfin Investment Group και η Εμπορική Τράπεζα. Για την MIG η αρνητική απόδοση ήταν αποτέλεσμα των εξελίξεων της τελευταίας εβδομάδας, όπου κατέγραψε απώλειες 25%.

Όπως γίνεται εύκολα αντιληπτό, η απόδοση του χαρτοφυλακίου των δεκαέξι επιλογών του ”Μ” μερικές ημέρες πριν ξεπερνούσε κατά πολύ το 20%, ενώ όλα τα top picks, με εξαίρεση την Εμπορική Τράπεζα, πλήρωσαν μέρισμα στους μετόχους τους.

Την παρούσα χρονική στιγμή, οι 16 μετοχές διαπραγματεύονται με P/E για το 2007 στα επίπεδα του 14,66, έναντι 16,77 για τον Γενικό Δείκτη και 16,14 για τον δείκτη FTSE/ASE-20.

Παράλληλα, οι 16 μετοχές ”υπόσχονται” και υψηλότερη μερισματική απόδοση για το 2007 με 3,05%, ενώ και η προβλεπόμενη αύξηση των καθαρών κερδών τους προσεγγίζει το 43%, έναντι 27% και 35% για τον Γενικό Δείκτη και τον FTSE/ASE-20 αντίστοιχα.

Αναλόγως, και οι δείκτες αποτίμησης του 2008 κινούνται σε χαμηλότερα επίπεδα, με εξαίρεση τον δείκτη της λογιστικής αξίας (P/BV), ενώ τόσο η μερισματική απόδοση όσο και ο ρυθμός αύξησης των κερδών θα εξακολουθήσουν να κινούνται σε υψηλότερα επίπεδα.

Τέλος, ένα ακόμη σημαντικό στοιχείο είναι οι τρέχουσες τιμές-στόχοι που εμφανίζουν τα δεκαέξι top picks. Η Marfin Investment Group, έπειτα από την πρόσφατη πτώση της τιμής της ”φαίνεται” να εμφανίζει το υψηλότερο upside potential με 27%, αφού η τιμή-στόχος είναι τα 9,25 ευρώ ανά μετοχή και στο ταμπλό η αποτίμηση είναι στα 7,28 ευρώ ανά μετοχή.

Μόνο ο τίτλος της Attica Holdings, τρίτη σε συνολική απόδοση από το 2007, έχει ξεπεράσει τη μέση τιμή-στόχο που έχουν θέσει οι αναλυτές. Για την ακρίβεια, παρά την υπεραπόδοσή τους από την αρχή του έτους, εννέα από τις δεκαέξι επιλογές εμφανίζουν upside potential κοντά στο 10%, ενώ στη δεύτερη θέση βρίσκεται ο κοινός τίτλος του Τιτάνα με 21,34% και στην επόμενη θέση η μετοχή της Τράπεζας Πειραιώς με τιμή-στόχο τα 32,61 ευρώ και 27,28 ευρώ τρέχουσα αποτίμηση στο ταμπλό.

** Δείτε αναλυτικά στοιχεία (αποδόσεις, τιμές-στόχους) για τα tοp picks του ”Μ” στον πίνακα που δημοσιεύεται στη δεξιά στήλη ”Συνοδευτικό Υλικό”.

* Αναδημοσίευση από το φύλλο 487 της εφημερίδας ”ΜΕΤΟΧΟΣ & ΕΠΕΝΔΥΣΕΙΣ”, 20-24/7/2007.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v