Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

A/K Δήλος: Επένδυση για επιθετικούς & επίμονους

Το Δήλος Top 30 Μετοχικό Εσωτερικού απευθύνεται σε επιθετικούς επενδυτές, όμως η διαχειρίστρια ΑΕΔΑΚ, η Διεθνική, δίνει επενδυτικό ορίζοντα τουλάχιστον τριών ετών. Ο κίνδυνος διασποράς χαρακτηρίζεται μεσαίος, ενώ οι κίνδυνοι διακανονισμού και ενεργητικού όπως και ο πιστωτικός κίνδυνος είναι μικροί.

A/K Δήλος: Επένδυση για επιθετικούς & επίμονους
του Ιεροκλή Καπογιάννη

*Ο σχετικός πίνακας δημοσιεύεται στη δεξιά στήλη ”Συνοδευτικό Υλικό”

Με τα χρηματιστήρια διεθνώς (και φυσικά μαζί με τη Σοφοκλέους) να κινούνται με... σκαμπανεβάσματα το τελευταίο διάστημα, είναι λογικό οι μετοχές να αντιμετωπίζονται με κάποιο δισταγμό από τους επενδυτές. Όμως, δεν πρέπει να παραβλέπεται το γεγονός ότι οι διεθνείς επενδυτικοί οίκοι παραμένουν συνολικά αισιόδοξοι για την πορεία των μετοχικών αγορών, ενώ οι συλλογικές μορφές επένδυσης, όπως τα Αμοιβαία Κεφάλαια, αυξάνουν σημαντικά τον βαθμό ασφάλειας.

Το Δήλος Top 30 Μετοχικό Εσωτερικού ανήκει σε αυτά τα Α/Κ και μάλιστα διαθέτει κάποια χαρακτηριστικά που το καθιστούν αξιοπρόσεκτη επιλογή. Κατ’ αρχάς επενδύει κυρίως, όπως δηλώνει και το όνομά του, στις 30 μεγαλύτερες ελληνικές εισηγμένες (με βάση την κεφαλαιοποίηση), όπως προκύπτουν στο τέλος κάθε ημερολογιακού εξαμήνου.

Το Α/Κ απευθύνεται σε επιθετικούς επενδυτές, όμως η διαχειρίστρια ΑΕΔΑΚ, η Διεθνική, δίνει επενδυτικό ορίζοντα τουλάχιστον τριών ετών. Άρα, εκτός από διάθεση για υψηλές αποδόσεις, χρειάζεται και... επιμονή. Γενικά, ο κίνδυνος αγοράς και απόδοσης του εν λόγω Α/Κ λόγω της επένδυσης σε μετοχές είναι αυξημένος. Ο κίνδυνος διασποράς χαρακτηρίζεται μεσαίος, ενώ οι κίνδυνοι διακανονισμού και ενεργητικού όπως και ο πιστωτικός κίνδυνος είναι μικροί.

Ο δείκτης αναφοράς (benchmark) του Δήλος Top 30 είναι ο Γενικός Δείκτης του Χ.Α. Ο Δείκτης Εναλλαγής Χαρτοφυλακίου (ΔΕΧ) του Α/Κ για το 2006 διαμορφώθηκε στο 447,711%, ενώ ο Δείκτης Συνολικών Εξόδων (ΔΣΕ) για το ίδιο έτος στο 2,425%.

Στις 31/3/2007 το 81,23% του χαρτοφυλακίου ήταν επενδεδυμένο σε μετοχές εισηγμένες στο Χ.Α., το 18,71% σε χρηματικά διαθέσιμα και το 0,05% σε ομόλογα εσωτερικού. Η κυριότερη κλαδική θέση του μετοχικού χαρτοφυλακίου εντοπίζεται στον τραπεζικό κλάδο (ποσοστό 36,29% στις 31/3/07). Οι προμήθειες διάθεσης και εξαγοράς των μεριδίων μπορούν να ανέλθουν μέχρι και στο 5% επί της αξίας τους.

*Ο σχετικός πίνακας δημοσιεύεται στη δεξιά στήλη ”Συνοδευτικό Υλικό”

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v