Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

”Τρελές” αποδόσεις για τα Μετοχικά Α/Κ

Αποδόσεις που φτάνουν έως και το… 300% προσέφεραν τα μετοχικά κεφάλαια σε όσους τα εμπιστεύθηκαν την ώρα που η Σοφοκλέους άγγιζε το ναδίρ, το 2003. Ακόμη και μεταξύ των Α/Κ που δεν κατάφεραν να ξεχωρίσουν οι ”επιδόσεις” κινούνται σε τριψήφια επίπεδα! Οι πρωταθλητές και οι χαμένοι στον ”αγώνα” για αποδόσεις.

”Τρελές” αποδόσεις για τα Μετοχικά Α/Κ
**Οι σχετικοί πίνακες δημοσιεύονται στη δεξιά στήλη ”Συνοδευτικό Υλικό”

του Ιεροκλή Καπογιάννη

Αντάμειψαν και με το παραπάνω αρκετά Μετοχικά Α/Κ Εσωτερικού τους επενδυτές που τα εμπιστεύτηκαν στις... δύσκολες στιγμές της αγοράς. Συγκεκριμένα, από τις 31/3/2003, οπότε και η Σοφοκλέους βρέθηκε στα χαμηλά της (έκλεισε στις 1.467 μονάδες), μέχρι και σήμερα οι αποδόσεις των 58 Α/Κ Μετοχικών Εσωτερικού που υπήρχαν και τότε έχουν κυμανθεί από 98,71% μέχρι και 291,38%!

Μάλιστα, 7 Α/Κ έχουν ξεπεράσει σε απόδοση τον Γενικό Δείκτη του Χ.Α., ενώ 28 συνολικά (βλ. σχετικό πίνακα) γράφουν κέρδη πάνω από 200%. Η μέση απόδοση της υποκατηγορίας διαμορφώθηκε στο 192,85%, ποσοστό ιδιαίτερα ικανοποιητικό που δείχνει ότι σε γενικές γραμμές τα Μετοχικά Εσωτερικού ακολούθησαν την πορεία της αγοράς.

Τα συγκεκριμένα στοιχεία αποκτούν ιδιαίτερο νόημα στην παρούσα περίοδο που η υποκατηγορία των Μετοχικών Εσωτερικού καταγράφει συνεχώς εκροές και δείχνουν να συρρικνώνονται αργά αλλά σταθερά.

Μπορούμε μάλιστα να συνυπολογίσουμε ότι:

* τα Μετοχικά Αμοιβαία υποχρεούνται να συμπεριλάβουν και άλλες μορφές επενδύσεων στο χαρτοφυλάκιό τους (διαθέσιμα κ.λπ.), οπότε οι αποδόσεις τους δεν αντικατοπτρίζουν επακριβώς την πορεία της αγοράς,



* τα Α/Κ που πρωταγωνίστησαν στη συγκεκριμένη περίοδο εστίαζαν σε πολλές και διαφορετικές κατηγορίες μετοχών (με βάση την κεφαλαιοποίηση),

* η επαγγελματική διαχείριση και το ευρύ χαρτοφυλάκιο προσφέρουν σημαντική προστασία από τον επενδυτικό κίνδυνο και

* η διακράτησή τους πρόσφερε και κάποια φορολογικά οφέλη.

Τότε προκύπτει το συμπέρασμα ότι τα Μετοχικά Αμοιβαία ανήκουν σταθερά στις πολύ καλές επενδυτικές επιλογές και μπορούν να προσφέρουν πολλά στη Σοφοκλέους και στην ευρύτερη αγορά. Το ζητούμενο λοιπόν για τους θεσμικούς παράγοντες της αγοράς είναι να πείσουν (ή να ξαναπείσουν) τους επενδυτές για τη συγκεκριμένη μορφή επένδυσης.

Να σημειώσουμε απλώς ότι οι επτά μεγάλοι πρωταγωνιστές της περιόδου ήταν τα: Α/Κ Ερμής Πρωτοπόρος (με την υψηλότερη απόδοση 291,38%), Alpha Athens Index Fund (απόδοση 260,4%), Κύπρου Ελληνικό Δυναμικό (με 259,12%), Εγνατία - Αθηνά Δυναμικό (με 247,05%), Allianz και Allianz Επιθετικής Στρατηγικής (με 244,51% και 239,96% αντίστοιχα) και Millennium Midcap (με 238,11%).

Τα Μετοχικά Εξωτερικού

Αντίστοιχα υψηλές επιδόσεις κατέγραψαν στο ίδιο διάστημα και τα Μετοχικά Εξωτερικού, ειδικά αυτά που πόνταραν στις πρωταγωνίστριες αγορές της ίδιας περιόδου, δηλαδή σε αναδυόμενες αγορές, στα Βαλκάνια, στην Κίνα και στις λοιπές ασιατικές δυνάμεις. Στους χαμένους βρέθηκαν τα ”δολαριακά” Α/Κ, τα οποία είχαν να αντιμετωπίσουν και τη διολίσθηση του αμερικανικού νομίσματος έναντι του ευρώ.

Η μέση απόδοση της υποκατηγορίας διαμορφώθηκε στο 85,28% και οι αποδόσεις κυμάνθηκαν από 14,96% έως 238,61% για το πρώτο, το Allianz Millennium EMEA, το οποίο ακολούθησαν το Interamerican Διεθνών Ευκαιριών με 236,9%, το HSBC Αναδυόμενων Αγορών με 158,67%, το Marfin Emerging Markets με 155,59% και το Alpha Trust Emerging Europe με 150,78%.

* Αναδημοσίευση από το φύλλο 481 της εφημερίδας ”ΜΕΤΟΧΟΣ & ΕΠΕΝΔΥΣΕΙΣ”, 8-12/6/2007.

**Οι σχετικοί πίνακες δημοσιεύονται στη δεξιά στήλη ”Συνοδευτικό Υλικό”

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v