Οι τράπεζες έσωσαν την παρτίδα στα τρίμηνα

Με ρυθμό 11,6% έτρεξαν τα καθαρά κέρδη των 301 εισηγμένων ομίλων στο α’ τρίμηνο, σύμφωνα με τα στοιχεία που συγκέντρωσε ο Μ. Χατζηδάκης της Πήγασος ΑΧΕΠΕΥ. Σημαντική η συμβολή των τραπεζών, καθώς χωρίς τη συνεισφορά τους οι εισηγµένες θα κατέγραφαν µείωση 15% στα καθαρά κέρδη. Σημειώστε πως 230 κατέγραψαν κέρδη, 29 πέρασαν στο πράσινο, από ζημίες την αντίστοιχη περσινή περίοδο, ενώ 71 κατέγραψαν ζημιές. Δείτε τα αναλυτικά στοιχεία.

Οι τράπεζες έσωσαν την παρτίδα στα τρίμηνα
Αύξηση 11,6% σημείωσαν τα κέρδη μετά από φόρους και δικαιώματα μειοψηφίας των 301 εταιριών που ανακοίνωσαν αποτελέσματα το α΄ τρίμηνο του 2007, σύμφωνα με τα στοιχεία που συγκέντρωσε ο Μ. Χατζηδάκης της Πήγασος ΑΧΕΠΕΥ.

Ο κύκλος εργασιών των εταιριών σημείωσε άνοδο κατά 11,5%, ενώ τα EBITDA κατέγραψαν άνοδο της τάξεως του 3,7% το α΄ τρίμηνο του 2007.

Μεταξύ των εταιριών που ανακοίνωσαν αποτελέσματα 230 κατέγραψαν κέρδη εκ των οποίων 132 ενίσχυσαν τα κέρδη τους, 69 μείωσαν την κερδοφορία τους, ενώ 29 πέρασαν στο πράσινο, από ζημίες την αντίστοιχη περσινή περίοδο.

Στον αντίποδα 71 εταιρίες ήταν ζημιογόνες, εκ των οποίων οι 22 αύξησαν περαιτέρω τις ζημίες, ενώ 30 εισηγμένες τις μείωσαν. Ακόμα 19 εταιρίες παρουσίασαν ζημίες, από κέρδη στο α΄ τρίμηνο του 2006.

Τις καλύτερες επιδόσεις κερδοφορίας σημείωσαν στο α΄ τρίμηνο οι: Alsinco (21.137%), Τασόγλου (4.714%), Βαλκάν (3.931%), Logismos (2.300%) και Ξυλεμπορία (2.045%), Κρι – Κρι (1.561%), Sciens (1.063%), Yγεία (838%), Ηρακλής (546%) και Κορδέλου (465%).

Τη μεγαλύτερη αύξηση της λειτουργικής κερδοφορίας παρουσίασαν οι κλάδοι: Χημικών (587%), προϊόντων ξύλου & Φελλού (328%), επιβατηγούς ναυτιλίας (328%), ζωοτροφών (127%), μεταφορών (122%).

Στον αντίποδα την ισχυρότερη πτώση της λειτουργικής κερδοφορίας σημείωσαν οι κλάδοι: Συστημάτων αυτοματισμού (880%), διαχείρισης ακίνητης περιουσίας (93%), σημαντικών αλλαγών-δραστηριότητας (69%), ειδών ενδυμασίας (67%), ηλεκτρονικού εξοπλισμού (57%).

Σύμφωνα με την Πήγασος ΑΧΕΠΕΥ από τις βιοµηχανικές εταιρείες ισχυρά µεγέθη εµφάνισαν οι θυγατρικές του οµίλου Βιοχάλκο, ο Τιτάνας, ο Ηρακλής η Frigoglass, ενώ τα διυλιστήρια που πέρυσι οδήγησαν την κούρσα των κερδοφοριών φαίνεται ότι επηρεάστηκαν από την πτώση της τιµής του πετρελαίου.

Ανάλογα των εκτιµήσεων ήταν τα αποτελέσµατα των KAE, της ΕΧΑΕ, του ΟΠΑΠ, του Μυτιληναίου, της ΜΕΤΚΑ, του Σαράντη και της Intralot ενώ πάνω από τις εκτιµήσεις ήταν τα αποτελέσµατα της Jumbo, της Kleeman και της Coca Cola.

Σηµαντικές κερδοφορίες εντοπίσαµε στoν κλάδο µεταλλουργίας και σε µεµονωµένες περιπτώσεις όπως η Σφακιανάκης, ΕΥΔΑΠ και Ιασώ, επισημαίνει το επιτελείο της Πήγασος ΑΧΕΠΕΥ.

Αντίθετα για µια ακόµα φορά απογοητευτικά ήταν τα αποτελέσµατα της ΔΕΗ, της Intracom και της Ολυµπιακής Τεχνικής, ενώ συνολικά δυνατή εικόνα εµφάνισαν οι ιχθυοκαλλιέργειες και η ακτοπλοία, τα χηµικά και ο κλάδος της Υγείας, προσθέτει η χρηματιστηριακή.

----Όλα τα λεφτά οι τράπεζες

Αν και η σχέση χαµένων κερδισµένων (σε ότι αφορά την αύξηση των κερδών) παρέµεινε σχεδόν η ίδια µε το σύνολο της κερδοφορίας του 12µήνου του 2006, είναι η πρώτη φορά που µετά από τέσσερα χρόνια ανόδου της εταιρικής κερδοφορίας παρουσιάζονται έντονες διακυµάνσεις και µεγάλες ανοµοιοµορφίες σε πολλούς επιχειρηµατικούς κλάδους λόγω της εµφάνισης µη επαναλαµβανόµενων αποτελεσµάτων τόσο κατά την φετινή όσο και κατά την περυσινή χρήση.

Το γεγονός αυτό αυξάνει την µελλοντική ευαισθησία των κερδοφοριών σε παράγοντες που σχετίζονται µε την διακύµανση των αγορών, των εµπορευµάτων, στην αποτίµηση των παγίων ή την αποµείωση των

συµµετοχών.

Για άλλη µια φορά οι τράπεζες έδειξαν ότι δικαίως νέµονται το µεγαλύτερο µερίδιο της χρηµατιστηριακής ανόδου αφού χωρίς την συνεισφορά τους οι εισηγµένες εταιρίες θα κατέγραφαν µείωση µεγεθών στα καθαρά κέρδη κατά 15%.

Επιπλέον το ήµισυ αυτής της ανόδου στα κέρδη οφείλεται σε έναν µόνο τίτλο: Την Εθνική Τράπεζα της οποίας η κερδοφορία αντιστοιχεί στο 13,6% του συνόλου καθιστώντας την µεγαλύτερη εταιρία σε αποτίµηση ως τον απόλυτο σηµατωρό για την πορεία των κερδών της αγοράς.

Οι κυριότερες επιλογές µας στον τραπεζικό κλάδο είναι η Εθνική Τράπεζα της Ελλάδος και η Τράπεζα Πειραιώς, αναφέρει η Πήγασος ΑΧΕΠΕΥ.

Συνολικά τα κέρδη των εισηγμένων ανήλθαν στα 2,8 δισ. ανήλθαν τα κέρδη των εισηγµένων εταιριών το α’ τρίµηνο του 2007 αυξηµένα κατά 11,6%.

----Κέρδη µετά από φόρους

Αν και η µείωση των φορολογικών συντελεστών κατά 4 ποσοστιαίες µονάδες ήταν ένα καλό εχέγγυο για το ξεκίνηµα της χρονιάς εντούτοις τα κέρδη µετά από φόρους δεν εµφάνισαν το βαθµό µεγέθυνσης που αναµέναµε. Αιτία ήταν η µεγάλη επίδραση εκτάκτων παραγόντων κατά την περυσινή χρήση η οποία στην συγκρινόµενη περίοδο δεν επαναλαµβάνεται.

Επιπλέον, πολλές εταιρίες έχουν περάσει σηµαντικό µέρος των προβλέψεων τους από το ξεκίνηµα της χρήσης κατεβάζοντας σηµαντικά το ρυθµό αύξησης των κερδών (είναι άλλωστε και µια ευκαιρία να κρατήσουν κέρδη για πιο δύσκολες εποχές) µειώνοντας παράλληλα την φορολογική απαίτηση στο τέλος της χρήσης.

Τα καθαρά κέρδη αυξήθηκαν κατά 11,6% στα 2,8 δις ευρώ µε το 77% των κερδών να προέρχεται από τις µετοχές του FTSE-20 οι οποίες σηµείωσαν αύξηση κερδών κατά 30%. Στις υπόλοιπες κατηγορίες υπήρξαν έντονες διακυµάνσεις καθώς τα µη επαναλαµβανόµενα περυσινά κέρδη παρέµειναν… µη επαναλαµβανόµενα.

Ενδεικτική είναι η εικόνα του FTSE-40 όπου η Ιnfoquest, ο Μυτιληναίος, η Lamda Development και η Βωβός δηµιούργησαν ”λογιστικό θόρυβο” µε αποτέλεσµα το καθαρό περιθώριο να µειωθεί κατά 26.533 µονάδες βάσης.

----Κατασκευές

Οι εταιρίες του κατασκευαστικού κλάδου διανύουν µια περίοδο καµπής και αλλαγής προσανατολισµού. Χαρακτηριστικό των αποτελεσµάτων είναι τα πολύ χαµηλά περιθώρια κέρδους.

Πιο συγκεκριµένα, το σύνολο του κύκλου εργασιών του κλάδου ανέρχεται στα 823 εκ ευρώ αυξηµένος κατά 31.7%, τα EBITDA παρουσίασαν σηµαντική πτώση της τάξεως του 68% φτάνοντας τα 58 εκ. ευρώ έναντι 183 εκ. ευρώ το 2006 ενώ τα καθαρά κέρδη κινήθηκαν πτωτικά κατά 74%.

Από τις 22 εταιρίες του κλάδου οι 7 έχουν αρνητικό καθαρό περιθώριο κέρδους, 5 έχουν περιθώρια κέρδους κάτω του 5% ενώ 9 έχουν βιωσιµότερα περιθώρια.

Με τα νέα δεδοµένα, οι µεγαλύτερες δυνάµεις του κλάδου Ελληνική Τεχνοδοµική, J&P ΑΒΑΞ και ΓΕΚ- ΤΕΡΝΑ έχουν δηµιουργήσει δυνατές συνέργιες µε εταιρίες που τους προσδίδουν προστιθέµενη αξία. Χαρακτηριστικά παραδείγµατα, η εξαγορά του 21,4% της Αττικατ από τον Όµιλο της ΓΕΚ-ΤΕΡΝΑ καθώς και η απορρόφηση της Παντεχνικής από την Ελληνική Τεχνοδοµική.

Στο άλλο άκρο των εξελίξεων του κλάδου βρίσκονται οι µικρές εταιρίες των οποίων το µέλλον είναι αβέβαιο καθώς δεν θεωρούνται ελκυστικές από τους µεγάλους οµίλους λόγω των υψηλών δανειακών τους υποχρεώσεων και των αποδυναµωµένων περιθωρίων κέρδους. Χαρακτηριστικό παράδειγµα οµίλου που βρίσκεται σε οριακή θέση αποτελεί η Προοδευτική η οποία εµφανίζεται µε ουσιαστικά ελάχιστο ανεκτέλεστο υπόλοιπο αν και τα αποτελέσµατα του α’ τριµήνου ενισχύθηκαν µε τα καθαρά κέρδη να παρουσιάζουν αύξηση της τάξεως του 184%.

---Αξιολόγηση - Αποτίµηση αγοράς

Μια παράµετρος η οποία δεν αξιολογείται επαρκώς από την παρούσα ανάλυση είναι η ύπαρξη υψηλών διαθεσίµων στα ταµεία των επιχειρήσεων. Αν και πολλές βιοµηχανικές εταιρίες θα µπορούσαν να µειώσουν σε µεγάλο βαθµό την µόχλευση τους προτιµούν να διατηρούν µετρητά.

Η εξήγηση που δίδεται έχει να κάνει µε το κόστος του δανειακού κεφαλαίου το οποίο ακόµα είναι σηµαντικά χαµηλότερο από το κόστος των Ιδίων Κεφαλαίων, την µόχλευση του ισολογισµού προκειµένου να αποθαρρυνθούν επιθετικές κινήσεις εξαγορών αλλά και την δυνατότητα των ίδιων των εταιριών να κινηθούν επιθετικά σε µια ενδεχόµενη κρίση αγοράζοντας µερίδιο ή την είσοδο τους σε νέες αγορές υψηλής προστιθέµενης αξίας.

Τα µετρητά των εταιριών εκτιµούµε ότι θα αποτελέσουν το επόµενο σηµείο αιχµής των ισολογισµών (µετά τα ακίνητα) και το κίνητρο πολλών χρηµατιστηριακών κινήσεων αφού η ρευστότητα φαίνεται να ελκύει πιο σοφιστικέ παίκτες στην αγορά.

Σε ότι αφορά την αποτίµηση της αγοράς τα αποτελέσµατα του α’ τριµήνου βελτίωσαν την εικόνα των αποτιµήσεων αλλά όχι στο βαθµό που έγινε σε προηγούµενες τριµηνιαίες ανακοινώσεις. Αν και τα µεγέθη στην τελική γραµµή εµφάνισαν αύξηση τα συµπιεσµένα EBITDA δεν είναι και ότι καλύτερο για το σύνολο της αγοράς, αναφέρει η χρηματιστηριακή.

Αυτό δίνει ωστόσο την δυνατότητα για πιο εστιασµένες κινήσεις στην δοµή του χαρτοφυλακίου. Πολλές αποτιµήσεις έχουν περιθώρια βελτίωσης και µεταξύ αυτών βρίσκονται οι κυριότερες δεικτοβαρείς µετοχές από το χώρο των τραπεζών, των τηλεπικοινωνιών, της ενέργειας (εναλλακτικές µορφές, νέοι παραγωγοί) και της µεταλλουργίας.

Με αυτούς τους κλάδους σαν οδηγό αναµένουµε την αγορά να αφοµοιώσει τα απαιτητικά επίπεδα των 5.000 µονάδων καθώς πλέον δεν υπάρχουν περιθώρια απωλειών ή αστοχιών σε κορυφαίο επίπεδο λόγω της αυστηρά επαγγελµατικής δοµής της Ελληνικής αγοράς, καταλήγει η Πήγασος ΑΧΕΠΕΥ.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v