Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Με Α/Κ στη μικρή και μεσαία κεφαλαιοποίηση

Σε επιλεγμένες μετοχές των Mid 40 και Small Cap 80 επενδύει το μεγαλύτερο μέρος του ενεργητικού το Α/Κ International Δυναμικών Εταιρειών Μετοχικό Εσωτερικού, το οποίο απευθύνεται σε επενδυτές με μακροπρόθεσμο επενδυτικό ορίζοντα. Η προμήθεια διάθεσης φτάνει μέχρι το 5%, η προμήθεια εξαγοράς το 1%, η προμήθεια διαχείρισης το 4%, ενώ η προμήθεια θεματοφυλακής το 0,2%.

Με Α/Κ στη μικρή και μεσαία κεφαλαιοποίηση
του Ιεροκλή Καπογιάννη

Το τελευταίο διάστημα οι μετοχές της μεσαίας και της μικρής κεφαλαιοποίησης έχουν αναδειχτεί στους κύριους πρωταγωνιστές της Σοφοκλέους. Οι δύο αντιπροσωπευτικοί δείκτες για τις δύο αυτές κατηγορίες μετοχών, ο FTSE/ASE-40 και ο FTSE/ASE-80, έχουν αποδώσει το τελευταίο τρίμηνο 9,72% και 11,61% αντίστοιχα, με αρκετές από τις μετοχές που καλύπτουν να έχουν επιτύχει ακόμα υψηλότερες αποδόσεις.

Για τους επενδυτές που εκτιμούν ότι η τάση αυτή θα έχει συνέχεια (ιδίως για τη μεσαία κεφαλαιοποίηση) η αγορά των Αμοιβαίων προσφέρει επιλογές όπως το Α/Κ International Δυναμικών Εταιρειών Μετοχικό Εσωτερικού, το οποίο επενδύει το μεγαλύτερο μέρος του ενεργητικού του σε επιλεγμένες μετοχές των δύο αυτών κατηγοριών με βασικό κριτήριο τις προοπτικές ανάπτυξης των εταιρειών.

Επιβάλλεται να σημειωθεί, πάντως, ότι το εν λόγω Α/Κ απευθύνεται σε επενδυτές με μακροπρόθεσμο επενδυτικό ορίζοντα (η ΑΕΔΑΚ μάλιστα συνιστά επενδυτικό ορίζοντα 5 ετών και άνω), οι οποίοι είναι διατεθειμένοι να αναλάβουν τον πιθανό κίνδυνο από τις υψηλές διακυμάνσεις που είναι δυνατό να παρουσιάσουν οι μετοχές των κατηγοριών αυτών.

Οι δέκα μεγαλύτερες θέσεις στο χαρτοφυλάκιο του Α/Κ International Δυναμικών Εταιρειών στις 31/3/2007 (βάσει αξίας) ήταν στις ΕΧΑΕ, Vivartia, Μυτιληναίος, Forthnet, Frigoglass, Jumbo, Ιχθυοτροφεία Σελόντα, Ηλεκτρονική Αθηνών, ΓΕΚ και Σαράντης, ενώ χαρακτηριστικά υπάρχουν θέσεις και σε εταιρείες όπως οι Βαλκάν, Profile, Κατσέλης, Σωληνουργεία Κορίνθου, Πλαστικά Θράκης κ.λπ. Δείκτης αναφοράς (benchmark) του Α/Κ είναι ο FTSE/ASE-40.

Ο Δείκτης Εναλλαγής Χαρτοφυλακίου (ΔΕΧ) για το 2006 διαμορφώθηκε σε 360,31%, ενώ ο Δείκτης Συνολικών Εξόδων (ΔΣΕ) σε 4,20%. Η προμήθεια διάθεσης φτάνει μέχρι το 5%, η προμήθεια εξαγοράς το 1%, η προμήθεια διαχείρισης το 4% και η προμήθεια θεματοφυλακής το 0,2%. Οι προμήθειες διάθεσης και εξαγοράς αποτελούν τα ανώτατα όρια χρεώσεων που αναφέρονται στον κανονισμό του Α/Κ και είναι διαπραγματεύσιμες.

* Αναδημοσίευση από την εφημερίδα ”ΜΕΤΟΧΟΣ & ΕΠΕΝΔΥΣΕΙΣ”, 18-22/5/2007.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v