Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

EFG: Επένδυση με Α/Κ στην ευρωπαϊκή δυναμική

Τα χρηματιστήρια της Γηραιάς Ηπείρου κλέβουν την παράσταση το τελευταίο διάστημα, καθώς έχουν καταφέρει να ανακάμψουν μετά την... κινέζικη ταλαιπωρία του προηγούμενου διμήνου. Το EFG Eurobank Δυναμικό Ευρωπαϊκό επιλέγει κυρίως ευρωπαϊκές μετοχές μεσαίας κεφαλαιοποίησης (δείκτης αναφοράς - benchmark- είναι ο DJ Stoxx Mid).

EFG: Επένδυση με Α/Κ στην ευρωπαϊκή δυναμική
του Ιεροκλή Καπογιάννη

Τα χρηματιστήρια της Γηραιάς Ηπείρου κλέβουν την παράσταση το τελευταίο διάστημα, καθώς έχουν καταφέρει να ανακάμψουν μετά την... κινέζικη ταλαιπωρία του προηγούμενου διμήνου. Αιτία τα πολλά και αλλεπάλληλα deals σε μια σειρά από κλάδους αιχμής, τα οποία, σύμφωνα με τους αναλυτές, αποτελούν μέρος ενός ντόμινο που ακόμα δεν έχει ολοκληρωθεί.

Έτσι, εύλογα, οι προοπτικές και οι προσδοκίες για τις αποδόσεις των ευρωπαϊκών αγορών βρίσκονται σε υψηλά επίπεδα και για το 2007.

Ένα από τα Αμοιβαία Κεφάλαια που δίνει τη δυνατότητα για ”έμμεση” επένδυση στις ευρωπαϊκές αγορές είναι το EFG Eurobank Δυναμικό Ευρωπαϊκό, το οποίο επιλέγει κυρίως ευρωπαϊκές μετοχές μεσαίας κεφαλαιοποίησης (δείκτης αναφοράς - benchmark- είναι ο DJ Stoxx Mid).

Σκοπός του είναι η επένδυση του μεγαλύτερου μέρους του ενεργητικού του (σε ποσοστό τουλάχιστον 65%) σε μετοχές εταιρειών που διαπραγματεύονται σε κράτη της Ευρώπης, ενώ δευτερευόντως επενδύει σε καταθέσεις, μέσα χρηματαγοράς και τίτλους σταθερού εισοδήματος, καθώς και σε παράγωγα χρηματοοικονομικά μέσα.

Το Α/Κ, εκ της ”φύσεώς” του, είναι υψηλού επενδυτικού κινδύνου και απευθύνεται σε επενδυτές με μακροπρόθεσμο ορίζοντα (η διαχειρίστρια ΑΕΔΑΚ, μάλιστα, προτείνει ως ελάχιστο χρόνο επένδυσης τα 3 έτη).

Στις 31/12/2006 το 86,42% του χαρτοφυλακίου του Α/Κ ήταν επενδεδυμένο σε μετοχές εξωτερικού, το 6,96% σε διαθέσιμα, το 6,19% σε μετοχές εσωτερικού και το υπόλοιπο 0,44% σε λοιπά στοιχεία.

Οι μεγαλύτερες τοποθετήσεις του Α/Κ σε κλάδους εντοπίζονται στις τράπεζες, σε εταιρείες του δημόσιου τομέα, στις τηλεπικοινωνίες, στις επιχειρήσεις κοινής ωφελείας και στον κλάδο υγείας. Οι εταιρείες με την ισχυρότερη παρουσία στο χαρτοφυλάκιο του EFG Eurobank Δυναμικό Ευρωπαϊκό είναι οι CAP Gemini, Mumico, Hypo Real Estate Holding, AGF, Fresenius Medical Care και Gaz de France.

Οι προμήθειες διάθεσης και μεταφοράς για το EFG Eurobank Δυναμικό Ευρωπαϊκό είναι μηδενικές, ενώ οι προμήθειες εξαγοράς είναι 0% για διάστημα επένδυσης μεγαλύτερο των δύο ετών, 0,75% για 1 - 2 έτη και 1% για διάστημα μικρότερο του έτους.

* Αναδημοσίευση από το φύλλο 474 της εφημερίδας ”ΜΕΤΟΧΟΣ & ΕΠΕΝΔΥΣΕΙΣ”, 20-24/4/2007.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v