Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Alpha Μετ. Εξωτ: Με τα blue chips των ευρωαγορών

Σε επιλεγμένες μετοχές της μεγάλης κυρίως κεφαλαιοποίησης οι οποίες διαπραγματεύονται κατά κύριο λόγο στην ευρωζώνη, τη Βρετανία και την Ελβετία, επενδύει το Alpha Europe Μετοχικό Α/Κ Εξωτερικού. Η επενδυτική πολιτική του δεν βασίζεται στις συχνές εναλλαγές χαρτοφυλακίου και απευθύνεται σε επενδυτές με μακροπρόθεσμο ορίζοντα.

Alpha Μετ. Εξωτ: Με τα blue chips των ευρωαγορών
του Ιεροκλή Καπογιάννη

Η πρόσφατη μεγάλη πτώση των διεθνών αγορών προσγείωσε απότομα τους επενδυτές σε όλο τον κόσμο, καθώς τα τελευταία τέσσερα χρόνια όλοι είχαμε συνηθίσει μόνο στα θετικά πρόσημα. Άμεσο αποτέλεσμα της διόρθωσης αυτής η αλλαγή ψυχολογίας: όλοι πλέον είναι πιο επιφυλακτικοί και κατά κανόνα αναζητούν περισσότερο αμυντικές επιλογές για τα χαρτοφυλάκιά τους.

Παρά ταύτα, όμως, οι διεθνείς επενδυτικοί οίκοι (οι οποίοι το προηγούμενο διάστημα τόνιζαν την ανάγκη για διορθωτική κίνηση) παραμένουν θετικοί όσον αφορά στην πορεία των χρηματιστηρίων και εκτιμούν ότι το 2007 θα είναι η πέμπτη συνεχόμενη χρονιά ανόδου για τις μετοχικές αξίες διεθνώς.

Χαρακτηριστικά, σε πρόσφατη έκθεσή της η Deutsche Βank αναφέρει πως η παρούσα διόρθωση συνέβη σε ένα ”bull market” και διατηρεί τιμές-στόχους με περιθώριο ανόδου περίπου 10% κατά μέσο όρο για μια σειρά από σημαντικούς δείκτες.

Στο περιβάλλον αυτό τα Αμοιβαία Κεφάλαια δίνουν πολύ καλές επενδυτικές επιλογές. Πλην των γνωστών πλεονεκτημάτων (επαγγελματική διαχείριση, διασπορά κινδύνου κ.λπ.), παρέχουν τη δυνατότητα για τοποθέτηση σε αγορές με υψηλότερα ποιοτικά χαρακτηριστικά στις οποίες η απευθείας επένδυση είναι πιο σύνθετη υπόθεση. Στην κατηγορία αυτή ανήκει και το Alpha Europe Μετοχικό Α/Κ Εξωτερικού.

Το Alpha Europe Μετοχικό Α/Κ Εξωτερικού επενδύει σε επιλεγμένες μετοχές της μεγάλης (κυρίως) κεφαλαιοποίησης που διαπραγματεύονται κατά κύριο λόγο στην ευρωζώνη, στη Βρετανία και στην Ελβετία.

Η επενδυτική πολιτική του εν λόγω Α/Κ δεν βασίζεται στις συχνές εναλλαγές χαρτοφυλακίου και απευθύνεται σε επενδυτές με μακροπρόθεσμο επενδυτικό ορίζοντα. Ο δείκτης συνολικών εξόδων του Α/Κ βρίσκεται στο 2,569%.

Στις 31/12/2006 το 96,7% του χαρτοφυλακίου ήταν επενδεδυμένο σε μετοχές και το υπόλοιπο 3,3% σε ρευστά διαθέσιμα. Γεωγραφικά οι μετοχές κατά 66,2% ανήκαν σε χώρες της ευρωζώνης, κατά 19,8% στη Βρετανία και κατά 10,7% σε Ελβετία, Σουηδία, Νορβηγία κ.λπ.

Την ίδια ημερομηνία, οι κυριότερες θέσεις του Α/Κ ήταν στις εταιρείες Royal Bank of Scotland (3%), BNP Paribas (2,9%), Barclays PLC (2,8%), Siemens AG (2,8%) και Royal Dutch Shell (2,7%). Να σημειωθεί ότι δείκτης αναφοράς (benchmark) του Α/Κ είναι ο FTSE Eurofirst 300.

Η προμήθεια διάθεσης του Alpha Europe Μετοχικό Α/Κ Εξωτερικού είναι 0%, η προμήθεια διαχείρισης 2%, ενώ η προμήθεια εξαγοράς για 0 - 1 έτος επένδυσης είναι 1%, για 1 - 2 έτη είναι 0,5% και για πάνω από 2 έτη είναι μηδενική.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v