Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Αμυντικά στη Σοφοκλέους με Αμοιβαία Κεφάλαια

Το Marfin Greek Focus απευθύνεται σε επενδυτές με μεσοπρόθεσμο ή μακροπρόθεσμο ορίζοντας οι οποίοι ”θυσιάζουν” τις πολύ υψηλές αποδόσεις για χάρη του σχετικά μειωμένου κινδύνου. Επενδύει ποσοστό 10% - 65% του ενεργητικού σε μετοχές του FT 20 και ποσοστό 10% - 35% σε κρατικά ομόλογα και εταιρικές ομολογίες. Το 2006 είχε απόδοση 4,35%.

Αμυντικά στη Σοφοκλέους με Αμοιβαία Κεφάλαια
του Ιεροκλή Καπογιάννη

* Οι αναλυτικοί πίνακες δημοσιεύονται στη δεξιά στήλη ”Συνοδευτικό Υλικό”.

Η βίαιη πτώση της Σοφοκλέους από τις 4.781 μονάδες (τιμή στις 23/2) στα επίπεδα των 4.250 μονάδων μέσα σε μόλις μία εβδομάδα αναπόφευκτα επηρεάζει την επενδυτική ψυχολογία. Παρότι τα ουσιαστικά δεδομένα για τα χρηματιστήρια δεν έχουν αλλάξει και οι διεθνείς επενδυτικοί οίκοι κρίνουν τη διόρθωση καλοδεχούμενη έπειτα από το παρατεταμένο ”ράλι” των προηγούμενων ετών, ασφαλώς η διάθεση για την ανάληψη επενδυτικού κινδύνου μετριάζεται σημαντικά.

Έτσι, θεωρείται αρκετά λογική η διαφοροποίηση του χαρτοφυλακίου με στροφή σε περισσότερο ”αμυντικές” επιλογές.

Στην προκειμένη περίπτωση τα Αμοιβαία Κεφάλαια προσφέρουν, εκτός από ένα ευρύ φάσμα προϊόντων για κάθε επενδυτικό προφίλ, και την περισσότερο ”ασφαλή” διαχείριση από επαγγελματίες της αγοράς, αυξάνοντας έτσι τον... δείκτη προστασίας για τους επενδυτές που επιλέγουν να παραμείνουν ενεργοί στην αγορά.

Στην κατηγορία αυτή των Αμοιβαίων Κεφαλαίων ανήκει και το Marfin Greek Focus Μικτό Εσωτερικού.

Το Marfin Greek Focus απευθύνεται σε επενδυτές με μεσοπρόθεσμο ή μακροπρόθεσμο ορίζοντα, οι οποίοι ”θυσιάζουν” τις πολύ υψηλές αποδόσεις για χάρη του σχετικά μειωμένου κινδύνου. Δείκτες αναφοράς (benchmark) του συγκεκριμένου Α/Κ είναι κατά 35% ο δείκτης FTSE/ASE-20 του Χρηματιστηρίου Αθηνών και κατά 65% το ετήσιο έντοκο γραμμάτιο του ελληνικού δημοσίου.

Το Marfin Greek Focus επενδύει ποσοστό 10% - 65% του ενεργητικού του σε μετοχές του δείκτη της υψηλής κεφαλαιοποίησης FTSE/ASE-20 (χωρίς να αποκλείονται και επιλεγμένες μετοχές των FTSE/ASE-40 και FTSE/ASE-80) και ποσοστό 10% - 35% σε κρατικά ομόλογα και εταιρικές ομολογίες, σταθερού ή κυμαινόμενου επιτοκίου. Όσον αφορά στις μετοχές, στις 31/12/2006 οι κυριότερες θέσεις του Marfin Greek Focus εντοπίζονταν στις: Εθνική Τράπεζα, Alpha Bank, EFG Eurobank, Τρ. Πειραιώς, Ταχ. Ταμιευτήριο, ΟΤΕ, Cosmote, Motor Oil, ΔΕΗ, Τιτάν κ.ά. Οι κυριότερες ομολογιακές θέσεις εντοπίζονταν σε εταιρικά (τραπεζικά) ομόλογα που διαπραγματεύονται κυρίως στις αγορές της ευρωζώνης.

Ο δείκτης συνολικών εσόδων (ΔΣΕ) του Α/Κ βρίσκεται στο 2,19%, ενώ ο δείκτης εναλλαγής χαρτοφυλακίου (ΔΕΧ) έχει διαμορφωθεί στο 336,50%. Η προμήθεια εισόδου είναι 0,70% (0% για ποσά μεγαλύτερα των 60.000 ευρώ) και η προμήθεια εξόδου 1,25% (0% για διάστημα μικρότερο των τριών μηνών).

Η αμοιβή της εταιρίας διαχείρισης είναι 1,8% ετησίως επί του μέσου καθαρού ενεργητικού και η αμοιβή του θεματοφύλακα 0,1% ετησίως επί του μέσου καθαρού ενεργητικού.

* Οι αναλυτικοί πίνακες δημοσιεύονται στη δεξιά στήλη ”Συνοδευτικό Υλικό”.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v