Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Ικανοποιούν και φέτος τα Αμοιβαία Κεφάλαια

Το ισχυρό momentum του 2006 συνεχίστηκε και κατά το πρώτο φετινό δίμηνο, με αποτέλεσμα οι αποδόσεις των Μετοχικών & των Μικτών Α/Κ να συνεχίζουν να ικανοποιούν και τις άλλες κατηγορίες των Α/Κ να αποδίδουν μεν θετικά, χωρίς όμως να εντυπωσιάζουν. Ωστόσο συνεχίστηκαν και φέτος οι εκροές κεφαλαίων. Το Ερμής Πρωτοπόρος με απόδοση 8,5% αποτέλεσε τον πρωταθλητή των αποδόσεων στα μετοχικά το συγκεκριμένο διάστημα.

Ικανοποιούν και φέτος τα Αμοιβαία Κεφάλαια
του Στέφανου Κοτζαμάνη

* Ο αναλυτικός πίνακας δημοσιεύται στη δεξιά στήλη ”Συνοδευτικό Υλικό”

Το ισχυρό momentum του 2006 συνεχίστηκε και κατά το πρώτο φετινό δίμηνο, με αποτέλεσμα οι αποδόσεις των Μετοχικών και των Μικτών Αμοιβαίων Κεφαλαίων να συνεχίζουν να ικανοποιούν και τις άλλες κατηγορίες των Α/Κ να αποδίδουν μεν θετικά, χωρίς όμως να εντυπωσιάζουν.

Παρ’ όλα αυτά, συνεχίστηκαν και φέτος οι εκροές κεφαλαίων, γεγονός που θα πρέπει να προβληματίσει τους αρμόδιους φορείς.

Μετά το πολύ ικανοποιητικό 2006, στα Μετοχικά Αμοιβαία Κεφάλαια έχουμε και πάλι ελκυστικότατες αποδόσεις, και μάλιστα με τα παρακάτω χαρακτηριστικά:

Πρώτον, η μεσαία και η χαμηλή κεφαλαιοποίηση είναι αυτές που προσφέρουν τις μεγαλύτερες ”συγκινήσεις” στο ταμπλό της Σοφοκλέους και για τον λόγο αυτό τα Αμοιβαία Κεφάλαια που εστιάζουν το ενδιαφέρον τους στις μετοχικές αυτές κατηγορίες επικρατούν στη λίστα των Α/Κ με τις υψηλότερες αποδόσεις.

Δεύτερον, σαφώς ικανοποιητικές επιδόσεις είχαν και τα Α/Κ που εστιάζουν στον Γενικό Δείκτη και στον δείκτη της υψηλής κεφαλαιοποίησης, χωρίς όμως κατά κανόνα να πιάσουν τις αποδόσεις των αμοιβαίων της μεσαίας και της υψηλής κεφαλαιοποίησης.

Συνολικά μιλώντας, και παρά την ”καθίζηση” των διεθνών χρηματιστηρίων κατά την 27η Φεβρουαρίου λόγω των εξελίξεων στην Κίνα, οι αποδόσεις των Μετοχικών Αμοιβαίων Κεφαλαίων Εσωτερικού κυμάνθηκαν μεταξύ του +0,32% και του +8,5%.

Το Ερμής Πρωτοπόρος με απόδοση 8,5% σημείωσε την υψηλότερη επίδοση στο συγκεκριμένο χρονικό διάστημα και συνέχισε την πολύ καλή του περσινή πορεία. Ακολούθησαν τα ING Δυναμικών Επιχειρήσεων (7,98%), Εγνατία Αθηνά Δυναμικό (7,84%), Κύπρου Ελληνικό Δυναμικό (6,96%), Millennium Mid Cap (6,94%), HSBC Μεσαίας Κεφαλαιοποίησης (6,52%), Marfin Medium (6,43%) κ.ά.

Μετά την ”ψυχρολουσία” της 27ης Φεβρουαρίου, η αρχική ικανοποιητική άνοδος εξανεμίστηκε, με τα μισά μετοχικά Α/Κ εξωτερικού να καταγράφουν κέρδη έως και 4,79% και τα υπόλοιπα περιορισμένες απώλειες ανάλογης έκτασης.

Η κινεζική υποχώρηση έπληξε περισσότερο τα αμοιβαία που επενδύουν στις αναδυόμενες αγορές, διακόπτοντας τη μέχρι πρότινος ανοδική πορεία τους, η οποία έχει λάβει μεγάλες διαστάσεις τα τελευταία χρόνια.

Τις υψηλότερες επιδόσεις της κατηγορίας κατέγραψαν το πρώτο δίμηνο τα Α/Κ Δήλος Ευρωπαϊκό (4,79%), Marfin Global (4,15%), Alpha Select ΝΑ. Ευρώπης (3,77%), Δήλος Διεθνές (3,35%), Eurobank US Growth (2,67%, καθώς η περυσινή πτώση του δολαρίου δεν επαναλήφθηκε μέσα στο 2007).

Τα Ομολογιακά Αμοιβαία Κεφάλαια Εσωτερικού ανέκαμψαν σε κάποιο βαθμό και σημείωσαν απόδοση που σε ορισμένες κυμάνθηκε μεταξύ 0,40% και 0,94%. Το γεγονός αυτό άφησε αρκετά καλές εντυπώσεις έπειτα από μια μακρά περίοδο πολύ χαμηλών ετήσιων αποδόσεων για τη συγκεκριμένη κατηγορία.

Ωστόσο, η άνοδος των επιτοκίων έχει επηρεάσει αναλόγως και τις αποδόσεις ανταγωνιστικών τοποθετήσεων, όπως για παράδειγμα των καταθέσεων προθεσμίας, όπου τα καθαρά επιτόκια για ετήσια δέσμευση ξεπερνούν πλέον το 3%. Τις καλύτερες επιδόσεις της κατηγορία σημείωσαν τα Interamerican Μικτής Απόδοσης (0,94%), Λαϊκή Εισοδήματος (0,87%), Τ.Τ.-ΕΛΤΑ (0,80%) κ.ά.

Ανάλογη σε γενικές γραμμές ήταν και η πορεία των ομολογιακών Α/Κ εξωτερικού, τα οποία εκμεταλλεύθηκαν και εταιρικούς τίτλους υψηλότερου επιτοκίου.

Τα περισσότερα αμοιβαία της κατηγορίας απέδωσαν κατά το πρώτο δίμηνο μεταξύ του 0,4% και του 1%, αν και υπήρξαν δύο Α/Κ με αρνητική απόδοση, όπως και τέσσερα άλλα που ξεπέρασαν το 1%: το Marfin Income που με 2,55% συνέχισε την πολύ καλή περσινή του πορεία, το Alpha Ευρωπαϊκών Εταιρικών Ομολόγων (1,55%), το Δήλος Delta Sky (1,09%) και το Allianz (1,03%).

Η πλειονότητα των μικτών Α/Κ εσωτερικού σημείωσε κέρδη, με καλύτερες επιδόσεις να εμφανίζονται στο Marfin Greek Focus και στο Δήλος Μικτό που ξεπέρασαν το +3%.

Στα Μικτά Εξωτερικού οι αποδόσεις ήταν κατά μέσο όρο ελαφρώς θετικές, με ανώτερες αυτές του Alico Επικουρικό (1,55%) και του Eurobank Win-Win (1,32%).

Τέλος, αρκετά ικανοποιητικές ήταν οι μέσες αποδόσεις στα Α/Κ Διαχείρισης Διαθεσίμων (γύρω στο 0,5% στο δίμηνο) με καλύτερες επιδόσεις για τα Εσωτερικού των Τ.Τ.-ΕΛΤΑ (0,75%) και Marfin (0,67%), και για τα Εξωτερικού των Eurobank Dollar Plus (0,57%) και Alpha (0,52%).

* Ο αναλυτικός πίνακας δημοσιεύται στη δεξιά στήλη ”Συνοδευτικό Υλικό”

** Αναδημοσίευση από το φύλλο 467 της εφημερίδας ”ΜΕΤΟΧΟΣ & ΕΠΕΝΔΥΣΕΙΣ”, 2-6/3/2007.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v