Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Τολμηρές επιλογές μέσω Αμοιβαίων

Το Allianz Επιθετικής Στρατηγικής απευθύνεται σε επενδυτές με μακροπρόθεσμο επενδυτικό ορίζοντα, οι οποίοι είναι διατεθειμένοι να αναλάβουν υψηλότερο του συνήθους επενδυτικό κίνδυνο. Οι δέκα μεγαλύτερες τοποθετήσεις του Α/Κ εντοπίζονται σε μετοχές της υψηλής και της μεσαίας κεφαλαιοποίησης του Χ.Α.

Τολμηρές επιλογές μέσω Αμοιβαίων
του Ιεροκλή Καπογιάννη

Έχουν πληθύνει το τελευταίο διάστημα οι φωνές των αναλυτών αλλά και των παραγόντων της αγοράς που μιλούν για μια επερχόμενη περίοδο υψηλής μεταβλητότητας στην αγορά.

Μάλιστα, η συγκεκριμένη παρατήρηση δεν αφορά μόνο στην εγχώρια αγορά, αλλά και σε όλα τα μεγάλα ξένα χρηματιστήρια. Η υψηλή μεταβλητότητα αυτομάτως συνεπάγεται αύξηση του επενδυτικού κινδύνου, ο οποίος με τη σειρά του συνεπάγεται (με βάση την κοινή λογική τουλάχιστον) προσανατολισμό σε περισσότερο συντηρητικές επενδυτικές επιλογές.

Όμως, η ιστορική εμπειρία έχει δείξει αρκετές φορές στο παρελθόν ότι όσοι πηγαίνουν αντίθετα στο ρεύμα (οι αποκαλούμενοι ”contrarians”) μπορούν ενίοτε να επιτύχουν υψηλότερα κέρδη. Τι απαιτείται γι’ αυτό;

Διάθεση για ρίσκο και τόλμη. Πλην αυτού, όμως, υπάρχει και η δυνατότητα για κάποιον επενδυτή να συμπεριλάβει στο (ευρύτερα αμυντικό) χαρτοφυλάκιό του μια πιο ”επιθετική” τοποθέτηση, ώστε να εκμεταλλευτεί τυχόν συνέχεια του ανοδικού κλίματος.

Για όσους, λοιπόν, συγκαταλέγονται στη δεύτερη κατηγορία επενδυτών τα Αμοιβαία Κεφάλαια όπως το Allianz Επιθετικής Στρατηγικής Μετοχικό Εσωτερικού μπορούν να αποτελέσουν μια αξιόπιστη επιλογή. Το Allianz Επιθετικής Στρατηγικής απευθύνεται σε επενδυτές με μακροπρόθεσμο επενδυτικό ορίζοντα, οι οποίοι είναι διατεθειμένοι να αναλάβουν υψηλότερο του συνήθους επενδυτικό κίνδυνο.

Πάντως, το συγκεκριμένο Α/Κ αποσκοπεί στην εκμετάλλευση των μακροχρόνιων προοπτικών ανάπτυξης των εταιρειών που επιλέγει και όχι των βραχυχρόνιων κινήσεων της αγοράς.

Οι δέκα μεγαλύτερες τοποθετήσεις του Α/Κ εντοπίζονται σε μετοχές της υψηλής και της μεσαίας κεφαλαιοποίησης του Χ.Α. και είναι οι εξής (με στοιχεία 31/1/07): Εθνική Τράπεζα με 8,3%, Τράπεζα Πειραιώς με 7,8%, ΟΤΕ με 6,9%, Ελληνική Τεχνοδομική με 5,2%, EFG Eurobank Ergasias με 4,4%, Folli Follie με 4,4%, Alpha Bank με 4,3%, Jumbo με 4,3%, Cosmote με 3,9% και Coca Cola 3E με 3,8%.

Ο θεματοφύλακας του Α/Κ είναι η EFG Eurobank, η προμήθεια διάθεσης είναι μεταξύ 0,25% - 3,5%, η προμήθεια εξαγοράς είναι 1%, ενώ η αμοιβή της εταιρείας διαχείρισης είναι 2,5% ετησίως επί του μέσου ημερήσιου ενεργητικού.

* Αναδημοσίευση από το φύλλο 466 της εφημερίδας ΜΕΤΟΧΟΣ & ΕΠΕΝΔΥΣΕΙΣ”, 23-27/2/2007.

** Οι πίνακες για το αμοιβαίο ”Allianz Επιθετικής” δημοσιεύονται στη δεξιά στήλη ”Συνοδευτικό Υλικό”.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v