Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Αμυντική τακτική με Alpha Συντηρητικό Μικτό Εσωτ.

Για αρκετούς επενδυτές επιβάλλεται η συντηρητική στροφή και η διάρθρωση ενός χαρτοφυλακίου περισσότερο ”αμυντικού”, χωρίς παράλληλα να... απεμπολείται η διάθεση για υπεραξίες από τυχόν συνέχεια της ανοδικής κίνησης στο Χ.Α. Τη χρυσή τομή, και σε αυτή την περίπτωση, μπορούν να τη δώσουν Αμοιβαία Κεφάλαια, όπως το Alpha Συντηρητικό Μικτό Εσωτερικού.

Αμυντική τακτική με Alpha Συντηρητικό Μικτό Εσωτ.
του Ιεροκλή Καπογιάννη

Έπειτα από έξι μήνες συνεχούς ανόδου, το ελληνικό χρηματιστήριο φαίνεται να περνά σε μια διαφορετική φάση.

Παρότι οι γενικές εκτιμήσεις για την πορεία του το 2007 είναι (και παραμένουν) θετικές, πληθαίνουν παράλληλα οι φωνές που υποστηρίζουν ότι, στην παρούσα περίοδο, δεν θα ήταν αφύσικο να ακολουθήσει ένα σταθεροποιητικό ή ακόμα και διορθωτικό διάστημα, καθώς η αγορά πρέπει να αφομοιώσει τα υψηλά επίπεδα τιμών που έχουν κατακτηθεί.

Εύλογα, λοιπόν, για αρκετούς επενδυτές επιβάλλεται η συντηρητική στροφή και η διάρθρωση ενός χαρτοφυλακίου περισσότερο ”αμυντικού”, χωρίς παράλληλα να... απεμπολείται η διάθεση για υπεραξίες από τυχόν συνέχεια της ανοδικής κίνησης στο Χ.Α. Τη χρυσή τομή, και σε αυτή την περίπτωση, μπορούν να τη δώσουν Αμοιβαία Κεφάλαια όπως το Alpha Συντηρητικό Μικτό Εσωτερικού.

Το Alpha Συντηρητικό Μικτό Εσωτερικού (το οποίο ξεκίνησε από τις 28/9/2002) απευθύνεται σε επενδυτές με μεσομακροπρόθεσμο επενδυτικό ορίζοντα και (όπως δηλώνει και το όνομά του) σχετικά συντηρητική διάθεση. Χαρακτηρίζεται κατά βάση από την ευρεία διασπορά του χαρτοφυλακίου του και από τους χαμηλούς κινδύνους που αντιμετωπίζει ανά κατηγορία επένδυσης (βλ. σχετικό πίνακα). Ο δείκτης αναφοράς του (benchmark) είναι σύνθετος και αποτελείται κατά 10% από FTASE (FTSE/ASE-20), κατά 36% από 1M Euribor SBWMEU1L και κατά 54% από 3M Euribor SBWMEU3L.

Το Alpha Συντηρητικό δεν παρουσιάζει συχνές εναλλαγές της μετοχικής σύνθεσης του χαρτοφυλακίου του (Δείκτης Εναλλαγής Χαρτοφυλακίου 6,05% για το 2006, ενώ ο Δείκτης Συνολικών Εξόδων, επίσης για το 2006, διαμορφώθηκε στο σαφώς χαμηλό 0,881%).

Το χαρτοφυλάκιό του στο τέλος του 2006 περιλάμβανε ομόλογα ελληνικού δημοσίου και εταιρικά ομόλογα εσωτερικού (45,17% του ενεργητικού), διαθέσιμα - καταθέσεις εσωτερικού (17,36%), 15,51% ομόλογα εξωτερικού, 3,40% διαθέσιμα - καταθέσεις εξωτερικού και μόνο 18,41% μετοχές ελληνικών εισηγμένων στο Χ.Α. εταιρειών.

Όσον αφορά στο μετοχικό χαρτοφυλάκιο, εστιάζεται σε μετοχές της υψηλής και μεσαίας κεφαλαιοποίησης, ενώ είναι χαρακτηριστικό ότι απουσιάζουν πλήρως οι τραπεζικές μετοχές. Οι κυριότερες θέσεις είναι στις εταιρείες Μαΐλλης, Ελληνική Τεχνοδομική, S&B Βιομηχανικά Ορυκτά, ΓΕΚ, Notos Com, Ελληνικά Πετρέλαια, Motor Oil κ.ά.

* Αναδημοσίευση από το φύλλο 465 της εφημερίδας ”ΜΕΤΟΧΟΣ & ΕΠΕΝΔΥΣΕΙΣ”, 16-20/2/2007.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v