Σοφοκλέους: Παιχνίδι για γερά νεύρα σε περιφέρεια

Διπλό πρόσωπο παρουσιάζουν οι μετοχές της περιφέρειας από την αρχή του 2007 καθώς ένα τμήμα της έκλεψε την παράσταση με αποδόσεις που ξεπέρασαν ακόμα και το 100%, ενώ ένα άλλο έμεινε στο ”παρασκήνιο” καταγράφοντας απώλειες. Δείτε τις πιθανές αιτίες για την άνοδο και την πτώση αλλά και ποιες μετοχές πρωταγωνίστησαν.

Σοφοκλέους: Παιχνίδι για γερά νεύρα σε περιφέρεια
του Ιεροκλή Καπογιάννη

Με το... δεξί ξεκίνησε το 2007 για τους επενδυτές της Σοφοκλέους καθώς από την αρχή του έτους έως και την 5η Φεβρουαρίου ο Γενικός Δείκτης είχε ανεβεί κατά 9,3%, ο δείκτης των τραπεζών κατά 13,3%, η μεσαία κεφαλαιοποίηση κατά 9,4% και ο FTSE Small Cap 80 κέρδισε 5,4%.

Όμως, παρά τη σχετική υποαπόδοση του δείκτη της χαμηλής κεφαλαιοποίησης, εκείνο που έκλεψε την παράσταση ήταν ένα τμήμα της περιφέρειας με υψηλότατες αποδόσεις, οι οποίες σε ορισμένες περιπτώσεις ξεπέρασαν το 20%, το 50% ή ακόμη και το 100%!

Αντίθετα, ένα άλλο τμήμα της περιφέρειας ξεκίνησε ”μουδιασμένα” -71 μετοχές καταγράφουν απώλειες από την αρχή του έτους- ίσως γιατί στάθηκε αδύνατον να συνεχίσει με τους πολύ υψηλούς ρυθμούς του 2006, χωρίς να μεσολαβήσουν, τουλάχιστον, οι απαιτούμενες... ανάσες.

Η ουσία είναι ότι από την αρχή του έτους μέχρι σήμερα η μισή περιφέρεια της Σοφοκλέους επιδίδεται σε... ράλι και η άλλη μισή δεν φαίνεται να έχει επαρκείς δυνάμεις για να ακολουθήσει.

* Ίσως γιατί οι μικροεπενδυτές συνεχίζουν να παραμένουν σε μεγάλο βαθμό θεατές (οι ενεργοί κωδικοί έχουν αυξηθεί, χωρίς όμως να απουσιάζουν και οι πωλητές).

* Ίσως γιατί τα λόμπι δεν έχουν τα απαιτούμενα ”καύσιμα” για να ”παίξουν” σε τόσο πολλές μετοχές μαζί, οπότε τις εναλλάσσουν.

* Ίσως, τέλος, γιατί η αγορά δείχνει -σε γενικές γραμμές, γιατί υπάρχουν και εξαιρέσεις- σημεία ωριμότητας, αποφεύγοντας σε πολλές περιπτώσεις να ακολουθήσει μετοχές που έχουν ήδη ”γράψει” υπερβολικές αποδόσεις σε σύντομο χρονικό διάστημα.

Οι πρωταγωνιστές

Μετοχές ζημιογόνων εταιρειών (Τασόγλου, Hitech, Βαρβαρέσος, Εικόνα Ήχος) κέρδισαν αντίστοιχα 162%, 141%, 87% και 72%, εκπλήσσοντας τους πάντες. Η εκτίναξη του Τασόγλου οφείλεται στην είσοδο του γνωστού επιχειρηματία (κ. Βελάνη), της Hitech στο γεγονός ότι συζητά με στρατηγικό εταίρο, ενώ στις περιπτώσεις των Βαρβαρέσου και Εικόνας Ήχου το άλμα στο ταμπλό δεν οφείλεται σε κάποια εξέλιξη ή φήμη, αλλά μάλλον στο ότι διαπραγματεύονταν με κεφαλαιοποίηση που υπολειπόταν των 10 εκατ. ευρώ.

Το +73% της Kego οφείλεται όχι μόνο στη δημόσια πρόταση του Νηρέα, αλλά και στα οφέλη που θα αποκομίσει η πρώτη από την αλλαγή του ιδιοκτησιακού της καθεστώτος. Η άνοδος της μετοχής στα τρέχοντα επίπεδα αποτελεί ανασταλτικό παράγοντα στο να τεθεί ο τίτλος εκτός διαπραγμάτευσης, πράγμα που φαίνεται να μην το επιθυμεί κανένας.

Γενικότερα μιλώντας, τρεις είναι κυρίως οι κατηγορίες των μετοχών που από την αρχή του έτους έχουν σημειώσει τη μεγαλύτερη άνοδο στη Σοφοκλέους:

1. Πρώτον, τίτλοι που έχουν υποαποδώσει έναντι του Γενικού Δείκτη μέσα στο 2006 και φαίνεται να λειτούργησαν με τη λογική του ελατηρίου, όπως ο Μοχλός, η ΤΕΞΑΠΡΕΤ, ο Τσουκαρίδης, ιδιαίτερα σε περιπτώσεις όπου για μετοχές της παραπάνω κατηγορίας ακούστηκαν και διάφορες φήμες για deals και λοιπές επεκτάσεις (π.χ. Πήγασος, Reds, Λούλης, Παρνασσός, Αττικατ κ.ά.)

2. Δεύτερον, τίτλοι κατασκευαστικών εταιρειών (Ελληνική Τεχνοδομική, J&P Άβαξ, Μηχανική, Παντεχνική), καθώς ανατίθενται ολοένα και περισσότερα από τα έργα του Γ΄ ΚΠΣ και γενικότερα γιατί οι προοπτικές του κλάδου αναβαθμίζονται.

3. Και, τρίτον, εταιρείες που πέρυσι διακρίθηκαν για το υψηλό τους growth, γεγονός που αναμένεται να επαναλάβουν και φέτος, όπως για παράδειγμα τα ΕΧΑΕ, τα Σωληνουργεία Κορίνθου, η Sprider, ο Μυτιληναίος κ.ά.

Κόντρα στο ρεύμα της ανόδου

H Informer υποχρεώθηκε σε απώλειες 18,1%. Η εισηγμένη εξέπληξε αρνητικά τους μετόχους της, όταν στα τέλη του περασμένου Νοεμβρίου ανακοίνωσε ζημιογόνα αποτελέσματα εννεαμήνου, έναντι σημαντικών κερδών που είχε εμφανίσει στο εξάμηνο της προηγούμενης χρήσης.

Η... καθίζηση του τριμήνου προήλθε από προϋπάρχουσα λογιστική ”τρύπα” (αποτίμηση συμμετοχής), την οποία μάλιστα οι Ορκωτοί Ελεγκτές είχαν επισημάνει και παλαιότερα.

Το -14,1% του Νίκα οφείλεται στη μειωμένη εμπορευσιμότητα του τίτλου μετά τη δημόσια πρόταση της Global Finance και την κίνηση του ομίλου Ρέστη να αυξήσει τη θέση του πάνω από το 10%. Η δημόσια πρόταση είχε γίνει στα 6 ευρώ, τίμημα που ο βασικός μέτοχος θεωρούσε εύλογο και ο σημαντικότερος μέτοχος μειοψηφίας (ο όμιλος Ρέστη) πολύ χαμηλό. Τη Δευτέρα 5/2 η μετοχή έκλεισε στα 4,40 ευρώ, 26,5% χαμηλότερα από την τιμή της δημόσιας πρότασης.

Πετζετάκις και Vivere έχουν χάσει στο ταμπλό της Σοφοκλέους από την αρχή του έτους έως και την 5η Φεβρουαρίου οριακά πάνω από 13%. Οι δύο τίτλοι είχαν το προηγούμενο διάστημα πολύ μεγάλη άνοδο, η πρώτη λόγω της επιδιωκόμενης πώλησης μέρους του ενεργητικού της στη Wavin και η δεύτερη λόγω της επικείμενης απορρόφησης του καζίνο της Ξάνθης.

Κάποια σύννεφα στις διαπραγματεύσεις με τη Wavin ταρακούνησαν τη μετοχή της Πετζετάκις, ενώ η πτώση της Vivere αποδίδεται σε ρευστοποίηση μέρους των πολύ μεγάλων υπεραξιών που είχαν δημιουργηθεί.

Το 13,4% της αξίας του έχασε από την αρχή του έτους έως και την 5η Φεβρουαρίου ο τίτλος του Σφακιανάκη. Οι αναλυτές το θεωρούν πτώση μάλλον τεχνικής φύσεως, έπειτα από μια περίοδο σημαντικότατης ανόδου. Ο δείκτης P/Ε εξακολουθεί να παραμένει σε ελκυστικά επίπεδα.

Με ανάλογο ποσοστό υποχώρησε και η μετοχή της FG Europe, η οποία κυμαίνεται αρκετά κοντά στο ελάχιστο των τελευταίων δώδεκα μηνών. Η εισηγμένη πέρυσι βελτίωσε κατά πολύ την κερδοφορία της, όμως το P/E του τίτλου παραμένει υψηλό και οι μέχρι τώρα ανακοινώσεις για τη συμφωνία με τον όμιλο Ρέστη στην ενέργεια δεν έχουν... ταράξει τα ύδατα.

Η πτώση της Ηλεκτρονικής Αθηνών κατά 12,9% μέσα στις πρώτες 35 ημέρες του 2007 αποτελεί συνέχεια μιας γενικότερης υποχώρησης που ξεκίνησε από τον Νοέμβριο. Η από τότε πτώση ανέρχεται σε 1,3 ευρώ ανά μετοχή, όμως τα 20 ευρωλεπτά προέρχονται από την αποκοπή του μερίσματος.

Υποχώρηση 10,6% έχει σημειώσει από την αρχή του έτους και η μετοχή των Ελληνικών Ιχθυοκαλλιεργειών. Ο τίτλος είχε κάνει ένα εντυπωσιακό ”ράλι” κατά το εντεκάμηνο του 2006, στη συνέχεια όμως η τιμή της μετοχής ”γκρεμίστηκε” και ορισμένοι από τους βασικούς μετόχους ρευστοποίησαν μεγάλα ποσοστά της εταιρείας. Η εισηγμένη πάντως απάντησε με το φιλόδοξο, πράγματι, πενταετές business plan της και με γενική συνέλευση για αγορά ιδίων μετοχών.

Χωρίς ιδιαίτερο λόγο ήταν η πτώση κατά 10% περίπου της Κλωστοϋφαντουργίας Ναυπάκτου, η οποία έχει μηδενικό δανεισμό, διαθέσιμα γύρω στα έξι εκατ. ευρώ και πέρυσι λέγεται ότι σημείωσε κερδοφορία στα όρια του μηδενός.

Υποχώρηση κατά 7,1% σημείωσε η μετοχή της Inform Λύκος, έχοντας κατά το τελευταίο δωδεκάμηνο σημειώσει πτώση 14,2%, παρά τη σαφή ανοδική πορεία της πλειονότητας των μετοχών και του Γενικού Δείκτη. Με βάση τις εκτιμήσεις των αναλυτών για το 2006, συγκαταλέγεται στις μετοχές με τους ελκυστικότερους χρηματιστηριακούς δείκτες.

Αγόρασε στη φήμη και πούλα... πριν από την είδηση. Το παραποιημένο αυτό χρηματιστηριακό γνωμικό φαίνεται να ισχύει για τις μετοχές του ομίλου Ψωμιάδη, Ασπίς Πρόνοια και Aspis Bank. Εν όψει των φημών για σειρά από εξαγορές που κυκλοφόρησαν μέσα στο 2006, οι μετοχές ανέβηκαν σημαντικά, ωστόσο πριν οι εξαγορές αυτές ολοκληρωθούν, οι τιμές ακολούθησαν πλαγιοκαθοδική πορεία.

* Δείτε στη δεξία στήλη ”Συνοδευτικό Υλικό” τις καλύτερες και τις χειρότερες αποδόσεις του 2007

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v