Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Ερμής Δυναμικό: Επενδύοντας επαγγελματικά

Το Α/Κ Ερμής Δυναμικό Μετοχικό Εσωτερικού με δείκτη αναφοράς (benchmark) τον Γ.Δ. του ΧΑ είναι ένα από τα παλαιότερα Μετοχικά με ενεργητικό πάνω από 300 εκατ. ευρώ στο τέλος του 2006. Απευθύνεται στους επενδυτές που επιθυμούν υψηλότερες αποδόσεις από αυτές των ομολόγων σε βάθος χρόνου, αλλά είναι διατεθειμένοι να αναλάβουν και τον σχετικό κίνδυνο του μετοχικού χαρτοφυλακίου.

Ερμής Δυναμικό: Επενδύοντας επαγγελματικά
του Στέφανου Κοτζαμάνη

Πρόκειται για ένα από τα παλαιότερα Μετοχικά Α/Κ, με ενεργητικό που στο τέλος του 2006 ξεπέρασε τα 300 εκατ. ευρώ. Απευθύνεται στους επενδυτές που επιθυμούν υψηλότερες αποδόσεις από αυτές των ομολόγων σε ένα μεγάλο βάθος χρόνου κι επίσης είναι διατεθειμένοι να αναλάβουν και τον κίνδυνο που συνεπάγεται η τοποθέτηση σε ένα μετοχικό χαρτοφυλάκιο.

Το επιχείρημα των μετοχικών αμοιβαίων κεφαλαίων είναι ότι μακροπρόθεσμα ο Γενικός Δείκτης υπεραποδίδει σε σχέση με τις αποδόσεις των ομολόγων και των καταθέσεων. Μπορεί για παράδειγμα ο Γενικός Δείκτης να βρίσκεται σήμερα σε επίπεδο χαμηλότερο σε σχέση με αυτό του 1999, ωστόσο από το 1996 έως σήμερα -μετά την πάροδο 11 ετών- ο βασικός χρηματιστηριακός δείκτης της Σοφοκλέους έχει αυξηθεί από τις 600 στις 4.600 μονάδες, και μάλιστα χωρίς στην τεράστια αυτή απόδοση να συνυπολογίζονται και τα μερίσματα που διανεμήθηκαν στο χρονικό αυτό διάστημα.

Ειδικότερα για το Α/Κ Ερμής Δυναμικό Μετοχικό Εσωτερικού, ο δείκτης αναφοράς (benchmark) είναι ο Γενικός Δείκτης του Χ.Α. και η στρατηγική του δεν βασίζεται σε συχνές εναλλαγές θέσεων. Για τον λόγο αυτό άλλωστε ο Δείκτης Εναλλαγής Χαρτοφυλακίου για το 2005 (τελευταία διαθέσιμα στοιχεία) ήταν μόνο 50,69%.

Σε ό,τι αφορά το χαρτοφυλάκιο της 31ης Δεκεμβρίου του 2006, από τα 301,6 εκατ. ευρώ, τα 290 εκατ. ήταν τοποθετημένα σε περισσότερες από σαράντα μετοχές της Σοφοκλέους. Έμφαση πάντως δίνεται σε τίτλους της υψηλής κεφαλαιοποίησης, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι δεν υπάρχουν και αρκετές τοποθετήσεις σε τίτλους, τόσο της μεσαίας, όσο και της χαμηλής κεφαλαιοποίησης.

Οι κυριότερες μετοχικές τοποθετήσεις της 31ης Δεκεμβρίου ήταν στις μετοχές των εταιρειών: Εθνική Τράπεζα 30 εκατ. ευρώ, ΟΤΕ 28,6 εκατ., Eurobank 25 εκατ., Alpha Bank 22,2 εκατ., ΟΠΑΠ και Τράπεζα Πειραιώς από 15 εκατ., Τράπεζα Κύπρου και Coca Cola 3E από 14,9 εκατ. κ.ά.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v