Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

M.L: Οι ταύροι θα μείνουν στις αγορές το 2007

Άλλο ένα καλό έτος για τις αγορές των μετοχών θα αποτελέσει το 2007 παρά την εκτίμηση για επιβράδυνση των ρυθμών ανάπτυξης της αμερικανικής οικονομίας, προβλέπει μεταξύ άλλων η BlackRock – Merrill Lynch Investment Managers σε σχετική ανάλυση. Παράλληλα εμφανίζεται απαισιόδοξη για το δολάριο, ενώ βλέπει μείωση των αμερικανικών επιτοκίων.

M.L: Οι ταύροι θα μείνουν στις αγορές το 2007
Άλλο ένα καλό έτος για τις αγορές των μετοχών θα αποτελέσει το 2007 παρά την εκτίμηση για επιβράδυνση των ρυθμών ανάπτυξης της αμερικανικής οικονομίας, προβλέπει μεταξύ άλλων η BlackRock – Merrill Lynch Investment Managers σε σχετική ανάλυση.

Αναλυτικότερα ο κ. Bob Doll, Αντιπρόεδρος και Γενικός Διευθυντής Επενδύσεων των Παγκοσμίων Μετοχών της BlackRock εκτιμά ότι ενώ η οικονομία των ΗΠΑ βρίσκεται σε τροχιά ομαλής επιβράδυνσης και ο πληθωρισμός παραμένει υπό έλεγχο, οι διευρυμένες αποτιμήσεις των μετοχών θα τροφοδοτήσουν την επόμενη φάση της αισιόδοξης αγοράς για το 2007, οδηγώντας ένα ακόμη καλό έτος για τις μετοχές.

Σε ότι αφορά τα επιτόκια επισημαίνει πως η Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ αναμένεται να μειώσει τα επιτόκια στο πρώτο εξάμηνο, αντιδρώντας στην ύφεση λόγω της αγοράς στέγης και στη μείωση του πληθωρισμού.

”Τα τελευταία χρόνια, οι αγορές των ΗΠΑ υπολείπονταν σταθερά των διεθνών αγορών και, κατά συνέπεια, οι αποτιμήσεις των μετοχών των ΗΠΑ εμφανίζονται πιο ελκυστικές”, δήλωσε. ”Παρόμοιος είναι και ο λόγος για τον οποίο διατηρούμε σχετικά υψηλή τοποθέτηση στις μετοχές της Ιαπωνίας.

Επίσης, ευνοούμε τις αγορές της Λατινικής Αμερικής, οι οποίες θεωρούμε ότι μπορούν να επωφεληθούν από έναν ευνοϊκό συνδυασμό μειούμενων επιπέδων πληθωρισμού, σχετικά υψηλής ανάπτυξης κερδών και αξιοπρεπών αποτιμήσεων”.

Ειδικότερα οι 10 προβλέψεις του Bob Doll για το 2007 είναι οι εξής:

1. Η οικονομία των ΗΠΑ παρουσιάζει ύφεση της τάξης 2% με 2,5% στους ρυθμούς ανάπτυξης, καθώς η ανάπτυξη εκτός ΗΠΑ παραμένει σχετικά έντονη.

Αναμένουμε ότι η αποδυναμωμένη αγορά στέγης θα χρεώσει το ακαθάριστο εγχώριο προϊόν (ΑΕΠ) των ΗΠΑ κατά 0,1% περίπου για το 2007.

Πρόκειται οπωσδήποτε για σημαντικό στοιχείο, αλλά όχι τόσο σημαντικό, κατά τη γνώμη μας, ώστε να προκαλέσει ύφεση. Εκτός των ΗΠΑ, αναμένουμε ότι η οικονομική ανάπτυξη θα συνεχίσει σε σχετικά υψηλά επίπεδα, με το παγκόσμιο ΑΕΠ να διευρύνεται κατά 4% με 4,5%.

2. Η ανάπτυξη κερδών στις Ηνωμένες Πολιτείες υπολείπεται του μέσου όρου για πρώτη φορά μετά το 2001.

Βάσει ιστορικών μεγεθών, το μέσο ποσοστό αύξησης των κερδών τοποθετείται στο 7%, και αναμένουμε ότι τα επίπεδα κερδών για το 2007 θα υπολείπονται ελαφρώς αυτού του ποσοστού. Είναι σημαντικό να σημειωθεί ότι δεν προβλέπουμε μείωση των κερδών ή ύφεση, αλλά μάλλον ένα χαμηλότερο επίπεδο ανάπτυξης.

3. Η καμπύλη απόδοσης των ΗΠΑ κινείται ελαφρώς θετικά, καθώς τα βραχυπρόθεσμα επιτόκια μειώνονται και τα μακροπρόθεσμα αυξάνονται.

Εάν επέλθει η ομαλή επιβράδυνση και τα επίπεδα του πληθωρισμού παραμείνουν υπό έλεγχο, αναμένουμε ότι η Ομοσπονδιακή Τράπεζα θα μειώσει τα επιτόκια στα μέσα του 2007. Όσον αφορά τις πιο μακροπρόθεσμες αποδόσεις, πιστεύουμε ότι δεν θα κινηθούν σε πολύ χαμηλότερα επίπεδα, ενώ αναμένουμε ότι θα τοποθετηθούν υψηλότερα στη διάρκεια του έτους.

Κατά συνέπεια, αναμένουμε ένα σχετικά μέτριο έτος για τα στοιχεία σταθερού εισοδήματος, αναφέρεται στην ανάλυση.

4. Ακόμη ένα καλό έτος για τις μετοχές, καθώς οι δείκτες τιμών προς κέρδη διευρύνονται για πρώτη φορά μετά από έξι χρόνια.

Κατά τη γνώμη μας, το δεύτερο μισό της αισιόδοξης αγοράς μάλλον θα τροφοδοτηθεί από διευρυνόμενες αποτιμήσεις. Επιπλέον, η καλή ανάπτυξη οικονομίας και κερδών (αν και ηπιότερη), ο χαμηλός πληθωρισμός, οι ισχυρές ταμειακές ροές, η άφθονη ρευστότητα και η πιθανότητα μειώσεων των επιτοκίων διαμορφώνουν ένα πολύ καλό περιβάλλον για τις μετοχές το 2007.

5. Η μέση μετοχή σημειώνει χαμηλότερη απόδοση έναντι του μέσου όρου της ευρύτερης αγοράς, καθώς οι μετοχές υψηλής κεφαλαιοποίησης και υψηλής ποιότητας ξεπερνούν σε απόδοση τις μετοχές χαμηλής κεφαλαιοποίησης και χαμηλής ποιότητας.

Οι μετοχές υψηλής κεφαλαιοποίησης σημειώνουν ελκυστικές αποτιμήσεις συγκριτικά με αυτές τις χαμηλής κεφαλαιοποίησης, και τους τελευταίους μήνες έχουν αρχίσει να παρουσιάζουν υψηλότερα επίπεδα ανάπτυξης κερδών.

Κατά τη γνώμη μας, αυτό υποδηλώνει τάση για υψηλή απόδοση των μετοχών υψηλής κεφαλαιοποίησης. Παρομοίως, οι μετοχές υψηλότερης ποιότητας εμφανίζονται σχετικά υποτιμημένες και μπορεί να τοποθετηθούν για καλύτερη απόδοση. Σε ένα τέτοιο περιβάλλον, η τάση των μετοχών ανάπτυξης είναι απόδοση υψηλότερη της αξίας, οπότε, από άποψη προσανατολισμού, ευνοούμε την ανάπτυξη.

6. Οι τομείς ενέργειας, υγειονομικής περίθαλψης και πληροφορικής σημειώνουν υψηλότερη απόδοση έναντι κοινωφελών υπηρεσιών, τηλεπικοινωνιών και καταναλωτικών αγαθών οικιακής χρήσης.

Οι τομείς τεχνολογίας και υγειονομικής περίθαλψης παρουσιάζουν εξίσου ελκυστικά επίπεδα αποτιμήσεων και οι εταιρείες αυτών των τομέων εμφανίζουν υψηλότερα επίπεδα διαθεσίμων στους ισολογισμούς τους. Επιπλέον, οι εταιρείες τεχνολογίας έχουν σημαντική έκθεση στις ταχέως αναπτυσσόμενες αγορές εκτός ΗΠΑ, ενώ, καθώς τα έξοδα περίθαλψης αυξάνονται και οι δαπάνες αντιστοιχούν σε μεγαλύτερα ποσοστά του ΑΕΠ, ο τομέας της υγειονομικής περίθαλψης έχει καλή τοποθέτηση για το μέλλον.

Η συνεχιζόμενη υψηλή ζήτηση για πετρέλαιο και άλλες πηγές ενέργειας, οι περιορισμοί ικανότητας και παραγωγής και η πιθανότητα απρόβλεπτων αυξήσεων στις τιμές αγαθών ενέργειας υποδηλώνουν στο σύνολό τους ότι οι εταιρείες ενέργειας ενδέχεται να σημειώσουν ένα ακόμη καλό έτος.

7. Το δολάριο ΗΠΑ με στάθμιση βάσει εμπορίου κινείται προς τα χαμηλότερα επίπεδα της δεκαετίας.

Η ηπιότερη απόλυτη και σχετική οικονομική ανάπτυξη των ΗΠΑ, η πιθανότητα μείωσης των επιτοκίων από την Ομοσπονδιακή Τράπεζα ενώ οι ξένες κεντρικές τράπεζες συνεχίζουν πολιτικές σύσφιξης και τα δυσμενή εμπορικά και οικονομικά ισοζύγια μάλλον συντείνουν σε συνεχιζόμενη πτώση της αξίας του δολαρίου.

8. Η Ιαπωνία είναι η μόνη βασική χώρα που παρουσιάζει αυξημένη ονομαστική ανάπτυξη, με αποτέλεσμα υψηλή απόδοση των αγορών μετοχών.

Τα υψηλά επίπεδα ρευστότητας, η ισχυρή ανάπτυξη απασχόλησης, αυξήσεις στην παραγωγικότητα, τα υψηλά επίπεδα εξαγωγών προς αναπτυσσόμενες ασιατικές αγορές και τα εύλογα επίπεδα των αποτιμήσεων αναμένεται να διαμορφώσουν ένα σταθερό περιβάλλον για τις μετοχές της Ιαπωνίας το 2007.



9. Η μεταβλητότητα και τα περιθώρια αποδόσεων σημειώνουν άνοδο μετά τα ιστορικά χαμηλά επίπεδα.

Παρότι οι αγορές των μετοχών υπέστησαν σημαντική διόρθωση προ της έντονης ανάκαμψής τους το 2006, τα τελευταία χρόνια τα τεχνικά μέτρα περί μεταβλητότητας και περιθωρίων αποδόσεων υπήρξαν αρκετά ήπια, γεγονός που σημαίνει ότι οι διαφορές στις αποδόσεις μεταξύ ολόκληρων τομέων και μεταξύ μεμονωμένων μετοχών με τις υψηλότερες και τις χαμηλότερες αποδόσεις ήταν μικρές.

Αναμένουμε ότι αυτή η τάση θα ολοκληρωθεί εντός του 2007, καθώς η επιβραδυνόμενη παγκόσμια οικονομία, τα αυξανόμενα παγκόσμια επιτόκια και η πιθανότητα απρόβλεπτων γεωπολιτικών εξελίξεων συμβάλλουν στην αυξημένη μεταβλητότητα των αγορών τονίζεται στην ανάλυση.

10. Αναγέννηση της λαϊκής πολιτικής στις Ηνωμένες Πολιτείες.

Αναμένουμε ότι θέματα όπως η αύξηση του βασικού μισθού, η εξάλειψη της ευνοϊκής φορολογικής μεταχείρισης μερισμάτων και κεφαλαιουχικών κερδών και οι εκκλήσεις για πιο προστατευτικές εμπορικές πολιτικές θα βρεθούν στο επίκεντρο για το 2007 υποστηρίζεται στην ανάλυση.

Αν και φαίνεται πιθανή η εφαρμογή της αύξησης του βασικού μισθού, πιστεύουμε ότι θα υπάρξουν σημαντικές δυσκολίες προκειμένου οι περισσότερες από αυτές τις πρωτοβουλίες να μετατραπούν σε νόμους. Οπωσδήποτε, τέτοιου είδους ζητήματα ενέχουν την πιθανότητα αρνητικής δημοσιότητας, καθώς οι επενδυτές αξιολογούν τον πιθανό αντίκτυπο αυτών των πολιτικών στις χρηματοοικονομικές αγορές.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v