Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Αττικής Μικτό: Μια μέση οδός στις επενδύσεις!

Τα Μικτά Αμοιβαία Κεφάλαια Εσωτερικού, όπως το Αττικής Μικτό Εσωτερικού, προσφέρονται για τους οπαδούς της ”μέσης οδού”, που επιδιώκουν αποδόσεις ανώτερες από αυτές των τραπεζικών καταθέσεων , αλλά διστάζουν να αναλάβουν υψηλό κίνδυνο.

Αττικής Μικτό: Μια μέση οδός στις επενδύσεις!
του Στέφανου Κοτζαμάνη

Τα Μικτά Αμοιβαία Κεφάλαια Εσωτερικού προσφέρονται για τους οπαδούς της ”μέσης οδού”, που από τη μια πλευρά επιδιώκουν αποδόσεις σαφώς ανώτερες από αυτές των τραπεζικών καταθέσεων και από την άλλη διστάζουν να αναλάβουν τόσο υψηλό κίνδυνο όσο αυτόν των μετοχών.

Επίσης, προσφέρονται για όσους επιλέγουν τις επενδύσεις εντός Ελλάδας έναντι των τοποθετήσεων στο εξωτερικό, είτε γιατί πιστεύουν σε υψηλότερες αποδόσεις, είτε γιατί θέλουν να γνωρίζουν τις εταιρείες στις οποίες επενδύονται τα κεφάλαιά τους.

Το Α/Κ Αττικής Μικτό Εσωτερικού είναι ένα από τα Αμοιβαία Κεφάλαια της συγκεκριμένης κατηγορίας, με προτεινόμενο χρονικό ορίζοντα μεσομακροπρόθεσμο.

Το χαρτοφυλάκιό του είναι προσανατολισμένο σε μετοχές υψηλής ρευστότητας και κεφαλαιοποίησης, καθώς και σε κρατικά και εταιρικά ομόλογα ικανοποιητικής πιστοληπτικής διαβάθμισης (τουλάχιστον ΒΒ- κατά την S&P). Το Α/Κ έχει ως σημείο αναφοράς (benchmark) κατά 50% τον δείκτη FTSE/ASE-20 της υψηλής κεφαλαιοποίησης στο Χ.Α. και κατά 50% την απόδοση των δωδεκάμηνης διάρκειας εντόκων γραμματίων του ελληνικού δημοσίου.

Κατά τη δεκαετή λειτουργία του, το Α/Κ Αττικής Μικτό Εσωτερικού έχει σημειώσει σωρευτική απόδοση ανώτερη του 175%, με τις μόλις τριών χρόνων αποδόσεις του να είναι αρνητικές (2000 - 2002). Κατά την τελευταία εξαετία, πάντως, το Α/Κ υποαπέδωσε σε σύγκριση με τον δείκτη αναφοράς του.

Με βάση τα στοιχεία του 2005 (τα πλέον πρόσφατα) ο δείκτης συνολικών του εξόδων ήταν 2,21% και ο δείκτης εναλλαγής χαρτοφυλακίου 277,79%.

Με βάση τα στοιχεία της 30ής Σεπτεμβρίου του 2006 (τα πλέον πρόσφατα), το ενεργητικό του ήταν 9,93 εκατ. ευρώ, εκ των οποίων τα 4,685 εκατ. (47,2%) αφορούσαν σε μετοχές της Σοφοκλέους, τα 2,4 εκατ. (24,2%) σε ελληνικά κρατικά ομόλογα, τα 2,5 εκατ. (25,2%) σε ομολογίες εξωτερικού των οποίων εκδότες τους είναι ελληνικές κυρίως τράπεζες, κ.λπ.

Από τις μετοχικές τοποθετήσεις ξεχώριζαν κατά σειρά οι επενδύσεις σε τίτλους των εταιρειών: Εθνική Τράπεζα, Alpha Bank, ΟΤΕ, ΟΠΑΠ, Eurobank, Τράπεζα Πειραιώς, Coca Cola 3E, Τιτάν, Motor Oil, Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο, ΔΕΗ κ.ά.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v