Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Σοφοκλέους: Τα 16 ”φαβορί” για το 2007

Οι 16 πολλά υποσχόμενες για το νέο έτος μετοχές του Χρηματιστηρίου Αθηνών και οι τέσσερις κλάδοι - έκπληξη με υψηλότερο κίνδυνο αλλά και μεγαλύτερα προσδοκώμενα οφέλη. Δείτε τις τρεις μετοχές με την υψηλότερη προσδοκώμενη απόδοση όπως επίσης και τους τίτλους με τις περισσότερες συστάσεις.

Σοφοκλέους: Τα 16 ”φαβορί” για το 2007
των Στέφανου Kοτζαμάνη, Γιώργου Σαββάκη

Oι επενδυτές δεν φαίνεται να αρκούνται στις αισιόδοξες προβλέψεις των αναλυτών για το 2007 και αναζητούν στο ταμπλό της Σοφοκλέους τα ”ισχυρά χαρτιά” που θα υπεραποδώσουν έναντι του Γενικού Δείκτη. Όχι μόνο γιατί το χρήμα -παρά τα αντιθέτου λεγόμενα- ουδείς (σχεδόν) εμίσησε, αλλά και γιατί ακόμη και σε περιόδους ανοδικού χρηματιστηριακού κλίματος υπάρχουν πάντα κάποιες μετοχές που ξεχωρίζουν και άλλες που υποχρεώνουν τελικά τους επενδυτές σε σημαντικές απώλειες.

Στο σημερινό φύλλο του ”Μ” παρουσιάζουμε 16 ”θερμές επιλογές” της Σοφοκλέους, οι οποίες σύμφωνα με τους αναλυτές μπορούν να αποφέρουν σημαντικότατες αποδόσεις.

Παρουσιάζουμε επιπλέον και τέσσερις κλάδους-έκπληξη, στους οποίους μπορεί μεν ο κίνδυνος να είναι υψηλότερος, ωστόσο ανάλογα μεγαλύτερα είναι και τα προσδοκώμενα οφέλη.

Στο τέλος του 2006 και έπειτα από τέσσερα έτη ανόδου των μετοχών, η προσοχή των επενδυτών και το ”ειδικό βάρος” των επαγγελματιών της αγοράς έχει ήδη μετατοπιστεί στα πιθανά ”stories” του επόμενου έτους.

Το τέλος του έτους αφήνει μια γλυκιά γεύση. Σημαντικό ρόλο σε αυτό έπαιξαν τα σημαντικά κέρδη της αγοράς, τα deals που ύστερα από πολύ καιρό είδαμε να παίρνουν ”σάρκα και οστά”, αλλά και τα πρώτα θετικά αποτελέσματα των αναδιαρθρώσεων που ξεκίνησαν στα προηγούμενα έτη.

Οι επενδυτικοί οίκοι του εξωτερικού, αλλά και τα εγχώρια τμήματα ανάλυσης έχουν ήδη ξεκινήσει να εκφράζουν τις απόψεις τους για την επόμενη χρονιά.

Κατά γενική ομολογία, οι ”ειδικοί” πιστεύουν ότι υπάρχουν όλα τα εχέγγυα στις αγορές για να συνεχιστεί ο ανοδικός τους κύκλος. Την παρούσα χρονική στιγμή και παρότι οι ”γκουρού” των μετοχικών αγορών επισημαίνουν ότι ο ρυθμός αύξησης των κερδών ανά μετοχή θα μειωθεί στη διάρκεια του 2007, το μακροοικονομικό περιβάλλον, αλλά και το μέτωπο των επιτοκίων κινούνται σε θετικό έδαφος.

Οι περισσότεροι επενδυτικοί οίκοι προεξοφλούν μία ή δύο ακόμα ανοδικές αναπροσαρμογές στο μέτωπο των επιτοκίων, ενώ για την οικονομία των ΗΠΑ ο ρυθμός αύξησης του ΑΕΠ θα μειωθεί σε σχέση με το 2006, αλλά όχι σε τέτοιο βαθμό που να σηματοδοτεί την έλευση ύφεσης.

Το σημαντικότερο ίσως στοιχείο αισιοδοξίας των αναλυτών για το 2007 είναι οι αποτιμήσεις των μετοχών, τόσο στις αναπτυγμένες όσο και στις αναδυόμενες αγορές.

Στις μετοχικές αγορές των ΗΠΑ, αλλά και της Ευρώπης, παρότι κινούνται κοντά σε ιστορικά υψηλά, οι δείκτες αποτίμησής τους δεν έχουν ξεφύγει από το λογικό επίπεδο των 13-15 φορών τα καθαρά προβλεπόμενα κέρδη του 2007, ενώ για τις ευρωπαϊκές μετοχές οι πολλαπλασιαστές αποτίμησης κινούνται και σε χαμηλότερα επίπεδα, με τον DJ Stoxx 600 να βρίσκεται κάτω από την περιοχή του 13,50.

Επιπρόσθετα, οι τιμές-στόχοι που προτείνουν για τις μετοχές οι επενδυτικοί οίκοι αποτελούν σημαντικό στοιχείο για τη θετική ”αύρα” που φέρνει μαζί του το 2007, καθώς κινούνται σε υψηλά επίπεδα. Οι τιμές-στόχοι, σε μεγάλο βαθμό, αποτελούν καλό οδηγό στην προσπάθεια αναζήτησης της πορείας, αφού ούτε λίγο ούτε πολύ προσδιορίζουν συχνά τη μεσοπρόθεσμη ”οροφή” μιας μετοχής.

Από την άλλη πλευρά, βέβαια, το μεγάλο ”αγκάθι” για τις αγορές το 2007 είναι η αγορά ακινήτων στις ΗΠΑ, αγορά η οποία έχει ήδη προειδοποιήσει για τους κινδύνους της παγκόσμιας οικονομίας, και είναι ικανή να χαλάσει το πάρτι του 2007.

Για τη Σοφοκλέους σε μεγάλο βαθμό ισχύει ό,τι και για τις μεγάλες ευρωπαϊκές αγορές μετοχών. Ο ρυθμός αύξησης των κερδών για το 2007 εκτιμάται σε χαμηλότερα επίπεδα σε σχέση με το 2006, παραμένει ωστόσο σε υψηλά επίπεδα (της τάξεως του 15% - 20%), αισθητά ανώτερος από των ευρωαγορών, ενώ και οι αποτιμήσεις δεν κινούνται σε απαγορευτικά επίπεδα.

Οι κλάδοι

Για την ελληνική αγορά μετοχών, οι κλάδοι των τραπεζών, της ενέργειας και των κατασκευών φαίνεται να ευνοούνται από τις εξελίξεις του 2007, σύμφωνα πάντα με τους αναλυτές.

Ο τραπεζικός κλάδος πιθανολογείται ότι θα αποτελέσει και πάλι την ατμομηχανή της αγοράς για ένα ακόμα έτος, αφού η εγχώρια ανάπτυξη των εργασιών του αναμένεται να διατηρηθεί ισχυρή, η επέκταση στα Βαλκάνια αρχίζει να αποδίδει και ταυτόχρονα η τρέχουσα (υψηλή) κερδοφορία του υποστηρίζει πλήρως τις αποτιμήσεις. Το υψηλό growth της λιανικής τραπεζικής σε συνδυασμό με τις ελεγχόμενες επισφάλειες δημιουργούν ένα πολύ ευνοϊκό περιβάλλον για τις ελληνικές τράπεζες, το οποίο ενισχύεται και από τους ρυθμούς αύξησης του ΑΕΠ.

Ταυτόχρονα, οι τραπεζικές δυνάμεις και για το 2007 θα εξακολουθήσουν να λειτουργούν με υψηλά καθαρά επιτοκιακά περιθώρια (Net Interest Margin), ενώ οι προσπάθειες συγκράτησης του κόστους έχουν αρχίσει ήδη να αποδίδουν καρπούς. Τέλος, σημαντική πηγή εσόδων θα αποτελέσει στα επόμενα έτη η ανάπτυξη του asset management, με απαρχή το 2007, ενώ δεν θα πρέπει να αποκλείεται νέα σειρά από deals και συνένωση δυνάμεων.

Για τον κλάδο της ενέργειας, η αυξημένη παρουσία ελληνικών και διεθνών κεφαλαίων δημιουργούν την προσδοκία ότι το 2007 θα είναι έτος - ορόσημο. Οι κινήσεις συσσώρευσης το 2006 δημιουργούν την αίσθηση ότι ο χώρος της ενέργειας θα εξακολουθήσει να έλκει επενδύσεις και ισχυρούς επενδυτικούς ομίλους, ενώ ειδική μνεία γίνεται για τις εταιρείες με σημαντική έκθεση στις ανανεώσιμες και μη πηγές ενέργειας (Μυτιληναίος, Ρόκας, ΓΕΚ-ΤΕΡΝΑ, Ελληνική Τεχνοδομική). Ο κλάδος της ενέργειας περιλαμβάνει ένα μεγάλο ”στοίχημα” από πλευράς εταιρειών, το οποίο δεν είναι άλλο από τη ΔΕΗ.

Ο κλάδος των κατασκευών, και ειδικά οι μεγάλες δυνάμεις του χώρου, έπειτα από μια σειρά δύσκολων ετών με πτώση σε έσοδα και κέρδη φαίνεται να ανακάμπτει. Τα μεγάλα έργα υποδομής που δημοπρατήθηκαν στο τέλος του 2006, αλλά και αυτών που έπονται στο α’ εξάμηνο του 2007, έχουν ήδη αυξήσει και θα ενισχύσουν ακόμα περισσότερο το ανεκτέλεστο υπόλοιπο των εταιρειών. Η αισιόδοξη προοπτική του 2007 ενισχύεται και από την εμπλοκή των μεγάλων εταιρειών του κλάδου στον τομέα της ενέργειας και στα έργα συμπαραγωγής. Παρά την πίεση των περιθωρίων κερδοφορίας, ο κλάδος φαίνεται να ευνοείται από τις αλλαγές.

• Τέλος, η μετοχή του ΟΤΕ αναμένεται να πρωτοστατήσει το 2007. Το επενδυτικό ενδιαφέρον που έχει ήδη φανεί στο ταμπλό τους τελευταίους μήνες του 2006, αναμένεται να κορυφωθεί σύμφωνα με τους αναλυτές, αφού οι ξένοι επενδυτές περιμένουν τις κυβερνητικές αποφάσεις για το μέλλον του Οργανισμού.

”Θερμές” επιλογές

Στα πλαίσια αυτής της αναζήτησης των ”καυτών” stories του 2007, ο ”Μ”, εξετάζοντας αναλυτικά τις συστάσεις των κορυφαίων εγχώριων χρηματιστηριακών και ξένων επενδυτικών οίκων που συμμετέχουν στη βάση δεδομένων της FactSet, παραθέτει τις μέσες τιμές-στόχους, την προσδοκώμενη απόδοσή τους, αλλά και τις προβλέψεις για τα βασικά μεγέθη αυτών των εταιρειών.

Από το σύνολο των ελληνικών εταιρειών που συμμετέχουν στη βάση δεδομένων της FactSet, επιλέχθηκαν μόνο εκείνες οι εταιρείες που διαθέτουν τουλάχιστον δύο συστάσεις για την τιμή-στόχο τους και προσδοκώμενη απόδοση άνω του 10% σε σχέση με τα τρέχοντα επίπεδα τιμών.

Οι 16 μετοχές που προκύπτουν από τη βάση δεδομένων της FactSet είναι οι: Alpha Bank, Τράπεζα Πειραιώς, EFG Eurobank, Εθνική Τράπεζα, Frigoglass, ATEbank, Τιτάν, Ελληνική Τεχνοδομική, Εμπορική Τράπεζα, Σαράντης, Motor Oil, ΓΕΚ, S&B Ορυκτά, Attica Holdings, Blue Star και Marfin Financial Group.

Οι τρεις μετοχές με την υψηλότερη προσδοκώμενη απόδοση είναι η Εμπορική Τράπεζα, η Blue Star και η Αγροτική Τράπεζα, ενώ οι μετοχές με τις περισσότερες συστάσεις είναι η Alpha Bank, η Τράπεζα Πειραιώς και η EFG Eurobank.

Συνολικά οι 16 μετοχές διαπραγματεύονται με P/E για το 2007 στα επίπεδα του 13,13, έναντι 14,44 για τον Γενικό Δείκτη και 14,68 για τον δείκτη FTSE/ASE 20. Παράλληλα, οι 16 μετοχές ”υπόσχονται” και υψηλότερη μερισματική απόδοση για το 2007 με 3,74%, ενώ και η προβλεπόμενη αύξηση των καθαρών κερδών τους προσεγγίζει το 20%, έναντι 15% και 17,10% για τον Γενικό Δείκτη και τον FTSE/ASE-20 αντίστοιχα.

Αναλόγως, και οι δείκτες αποτίμησης του 2008 κινούνται σε χαμηλότερα επίπεδα, με εξαίρεση τον δείκτη της λογιστικής αξίας (P/BV), ενώ τόσο η μερισματική απόδοση όσο και ο ρυθμός αύξησης των κερδών θα εξακολουθούν να κινούνται σε υψηλότερα επίπεδα.

----Οι πιθανές εκπλήξεις

Πέρα από τα φαβορί των αναλυτών, κάθε χρόνο οι επενδυτές αναζητούν και τις πιθανές εκπλήξεις, καθώς στις συγκεκριμένες περιπτώσεις τα προσδοκώμενα κέρδη (όπως φυσικά και ο κίνδυνος) είναι μεγαλύτερα.

Ο κλάδος των ασφαλιστικών εταιρειών μόλις το τελευταίο χρονικό διάστημα τέθηκε στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος, διακόπτοντας μια πολυετή ”περιθωριοποίησή” του... Ειδικότερα για το 2007, το ”στοίχημα” εστιάζεται στο κατά πόσο:

1. Η παραγωγή θα συνεχίσει την ανοδική της πορεία και σε συνδυασμό με μια καλή χρηματιστηριακή χρονιά και θα οδηγήσει σε υψηλές κερδοφορίες.

2. Μια σειρά από ευνοϊκές φορολογικές ρυθμίσεις θα ”πέσουν στο τραπέζι” κατά το προεκλογικό 2007.

3. Θα συνεχιστεί ο χορός των deals που ξεκίνησε με την εξαγορά της Alpha Ασφαλιστικής και τη στρατηγική συνεργασία Τράπεζας Πειραιώς-Ευρωπαϊκής Πίστης.

Στον κλάδο της ακτοπλοΐας, υπάρχει αισιοδοξία σε σχέση με την πορεία του 2007. Οι μέχρι τώρα ενδείξεις θέλουν τον αυξημένο τουρισμό να ισχυροποιεί σημαντικά τη ζήτηση, το κόστος των καυσίμων να είναι αρκετά μειωμένο σε σχέση με πέρυσι (βοηθά και το χαλαρό δολάριο) και τα οφέλη από τη μερική απελευθέρωση των ναύλων να μην έχουν προλάβει να φανούν πλήρως το 2006. Όσο για τα deals, όλα τα ενδεχόμενα εξακολουθούν να παραμένουν ανοιχτά.

Στη σταθερή τηλεφωνία ποτέ τα πράγματα δεν ήταν τόσο ρευστά όσο σήμερα. Και αυτό γιατί σε μια περίοδο κατά την οποία τα αποτελέσματα των περισσότερων εναλλακτικών παρόχων δεν είναι τα καλύτερα δυνατά, ισχυροί όμιλοι είναι έτοιμοι να εισέλθουν στην αγορά. Και η ”οδός” των εξαγορών και των συγχωνεύσεων φαντάζει σαν ένα πολύ πιθανό σενάριο.

Στην πληροφορική, τέλος, τα έργα του Γ’ ΚΠΣ έχουν αρχίσει να ανατίθενται το ένα πίσω από το άλλο, εξέλιξη που αναμένεται να συνεχιστεί και στο α’ εξάμηνο του 2007. Παρά το γεγονός ότι οι αποτιμήσεις έχουν ανεβεί, το ζήτημα είναι ποιες θα είναι τελικά οι εταιρείες που μέσω των νέων συμβάσεων θα εξασφαλίσουν μέσα στο 2007 μια καλή κερδοφορία για την επόμενη τριετία.

(Αναδημοσίευση από το φύλλο 458 της εφημερίδας ”ΜΕΤΟΧΟΣ & ΕΠΕΝΔΥΣΕΙΣ”, 29/12/06-02/01/07)

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v