Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Τι θα τρέξει το 2007!

Ψήφο εμπιστοσύνης στις μετοχές δίνουν για άλλη μια χρονιά οι διαχειριστές προβλέποντας ότι το ”πάρτι” των αγορών θα διατηρηθεί και θα χαρίσει αποδόσεις 10%-12% το 2007. Καθοριστικό παράγοντα για τις ”αμερικανοκεντρικές” αγορές θα διαδραματίσει η Wall Street με τους αναλυτές να βλέπουν νέα υψηλά για τον S&P 500. Δείτε τι μπορεί να φέρει το νέο έτος στα ομόλογα, τα εμπορεύματα, τις ισοτιμίες αλλά και τη Σοφοκλέους.

Τι θα τρέξει το 2007!
Tο ”πάρτι” των χρηματιστηρίων θα συνεχιστεί και το 2007, με τη Σοφοκλέους να συγκαταλέγεται στη λίστα των καλεσμένων! Παρά το ”ράλι” των τελευταίων ετών, η πλειονότητα των διεθνών αναλυτών θεωρεί ότι οι μετοχές θα αποδειχτούν για μία ακόμη χρονιά ως η πλέον αποδοτική τοποθέτηση, σε ένα αρκετά καλό μακροοικονομικό περιβάλλον.

Το 2007 η παγκόσμια οικονομία αναμένεται να επιβραδυνθεί στο 4% από το 5% φέτος, με τις αναδυόμενες οικονομίες πάντως να συνεχίζουν να κινούνται με ισχυρούς ρυθμούς, σε αντίθεση με τις ΗΠΑ, την ευρωζώνη και την Ιαπωνία. ”Το 2007 θα χαρακτηριστεί ως ένα έτος που η παγκόσμια οικονομία θα σημειώσει απλώς μία μικρή διακοπή παροδικής μορφής που αναζωογονεί”, αναφέρει η Deutshe Bank, η οποία βλέπει την ανάπτυξη παγκοσμίως να ανακάμπτει μερικώς στο 4,3% το 2008.

Μεγάλο ερώτημα, πάντως, παραμένει η οικονομία των ΗΠΑ, για την οποία οι εκτιμήσεις των οικονομολόγων κάνουν λόγο για ”ήπια επιβράδυνση”, από το 3,3% το 2006 στο 2,3% το 2007, όμως οι φωνές που βλέπουν πλέον την ανάπτυξη στην Αμερική να υποχωρεί γύρω στο 1,5% - 1,7% το ερχόμενο έτος δείχνουν να πληθαίνουν.

Τα χρηματιστήρια

Σε αυτό το περιβάλλον οι μετοχές εκτιμάται ότι θα έχουν ένα πέμπτο συνεχές ανοδικό έτος, σημειώνοντας καλύτερες αποδόσεις μεταξύ των εναλλακτικών μορφών επένδυσης. Είναι χαρακτηριστικό ότι 150 διαχειριστές θεσμικών χαρτοφυλακίων (institutional fund managers) σε ειδική συνάντηση της UBS πρόσφατα στο Λονδίνο ψήφισαν κατά 58% ότι το 2007 την καλύτερη απόδοση θα επιτύχουν οι επενδυτές που θα τοποθετηθούν σε μετοχές, έναντι του 28% που πιστεύει ότι η χρονιά ανήκει στα εμπορεύματα και του 9% που θεωρεί ότι όσοι έχουν τοποθετήσεις σε ρευστά διαθέσιμα θα είναι οι κερδισμένοι.

Μόλις το 3% ποντάρει στα κυβερνητικά ομόλογα και το 2% στα εταιρικά ομόλογα. Για τη νέα χρονιά, πάντως, η UBS συνιστά πλέον αυξημένες θέσεις σε ρευστά διαθέσιμα, σε μετοχές και ακίνητα, ουδέτερη θέση στα εμπορεύματα και μειωμένη θέση στα κυβερνητικά, τα τιμαριθμοποιημένα και τα εταιρικά ομόλογα.

Σύμφωνα με τη μέση εκτίμηση των επενδυτικών τραπεζών, οι μετοχές το 2007 θα σημειώσουν αποδόσεις 10% - 12%. Με το δεδομένο ότι οι οικονομίες θα επιβραδύνουν, αλλά δεν θα οδηγηθούν σε ύφεση, και ο ρυθμός αύξησης των κερδών ανά μετοχή θα μειωθεί μερικώς, η τεράστια ρευστότητα και οι ικανοποιητικές αποτιμήσεις των μετοχών θα οδηγήσουν τα χρηματιστήρια σε ένα ακόμη έτος θετικών αποδόσεων.

Δεδομένου ότι οι αγορές παραμένουν ”αμερικανοκεντρικές”, η πορεία των μετοχών των ΗΠΑ το 2007 θα καθορίσει και την πορεία των ευρωπαϊκών μετοχών. Στις 24 Μαρτίου του 2000 ο δείκτης S&P σημείωνε το ιστορικό υψηλό του στις 1.527,46 μονάδες. Οι στρατηγικοί αναλυτές υποστηρίζουν τώρα ότι το 2007 ο δείκτης αυτός θα βρεθεί πάνω από τις 1.540 μονάδες (μέση εκτίμηση), σημειώνοντας νέο υψηλό.

Μάλιστα, ο κ. Tobias Levkovich, ο στρατηγικός αναλυτής της Citigroup για τις μετοχικές αγορές των ΗΠΑ, προχώρησε πρόσφατα σε νέες προβλέψεις. Για το τέλος του 2007 θέτει τώρα τιμή-στόχο τις 1.600 μονάδες για τον δείκτη S&Ρ 500 (από τις 1.500 μονάδες προηγουμένως), ενώ ο στόχος για τον δείκτη Dow Jones ορίστηκε πλέον στις 14.000 μονάδες (από τις 12.750 μονάδες), κάτι που παραπέμπει σε αποδόσεις 12% περίπου από τα σημερινά τους επίπεδα.

Επίσης η Citigroup εμφανίζεται ”bullish” και για τις ευρωπαϊκές μετοχικές αγορές, στις οποίες αναμένει αποδόσεις 15% - 20% το ερχόμενο έτος. Η ευρωζώνη εξάλλου φαίνεται λιγότερο ευάλωτη στην επιβράδυνση των ΗΠΑ, καθώς η ανάπτυξη βασίζεται κυρίως στην εγχώρια ζήτηση και η ανεργία βρίσκεται στα χαμηλότερα επίπεδα από το 1993.

Η UBS αναμένει συνολικά αποδόσεις 8% για τις μετοχές το 2007 παγκοσμίως, έναντι κερδών 10% από τις ευρωπαϊκές αγορές, δίνοντας τιμή-στόχο τις 1.550 μονάδες για τον δείκτη Eurofirst 300. Επίσης, προβλέπει άνοδο 15% των μετοχών συνολικά στην Ασία και δίνει τιμή-στόχο τις 1.800 μονάδες για τον ιαπωνικό δείκτη Topix.

Περιθώρια ανόδου 12% για τις μετοχές παγκοσμίως βλέπει για το 2007 το βασικό σενάριο της Deutsche Bank. Στις εκτιμήσεις της για τη νέα χρονιά αναφέρει πως τα κέρδη ανά μετοχή στην Ευρώπη θα σημειώσουν μέση αύξηση 8% - 9%, ενώ τα μερίσματα, οι εξαγορές και συγχωνεύσεις, καθώς και η μεγάλη ρευστότητα θα στηρίξουν τις αποτιμήσεις, αναμένοντας άνοδο 11% για τον δείκτη Stoxx 600.

Στις επί μέρους αγορές συνιστά αύξηση θέσεων (”overweight”) στην Ιταλία, στη Γερμανία, στην Ελλάδα, στην Ιρλανδία και στην Αυστρία, ουδέτερη θέση (”neutral”) στη Γαλλία και μειωμένη θέση (”underweight”) στις σκανδιναβικές χώρες, στην Ισπανία, στις χώρες της Benelux και στην Ελβετία. Στον τομέα των εταιρικών κερδών οι επιχειρήσεις παγκοσμίως, με βάση τον δείκτη MSCI World, σύμφωνα με στοιχεία της Thomson Financial IBES (μέση εκτίμηση των αναλυτών) από ρυθμό αύξησης 14,3% φέτος, εκτιμάται ότι το 2007 θα σημειώσουν άνοδο 9,4%.

Οι ευρωπαϊκές εταιρείες του δείκτη MSCI Europe εκτιμάται ότι θα εμφανίσουν αύξηση κερδών 8,4% (από 12,7%). Οι εταιρείες του δείκτη MSCI US αναμένεται να εμφανίσουν άνοδο 9,9%το 2007, έναντι 15,1% για το 2006.

Τα ομόλογα

Οι αποδόσεις των δεκαετών ομολόγων θα κυμανθούν στο 4,60% το ερχόμενο 12μηνο στις ΗΠΑ, στο 1,70% στην Ιαπωνία και στο 3,60% στην ευρωζώνη. Στο νομισματικό περιβάλλον οι περισσότερες τράπεζες αναμένουν πως τα επιτόκια θα υποχωρήσουν στις ΗΠΑ, αρχικά στο 5% από 5,25% το πρώτο τρίμηνο, ενώ για τη συνέχεια υπάρχουν εκτιμήσεις για σταθεροποίησή τους στο 5% (Citigroup), αν και οι περισσότερες τράπεζες (π.χ. HSBC, UBS, Deutsche Bank) βλέπουν περαιτέρω πτώση έως το 4,25%.

Στην Ιαπωνία τα επιτόκια θα αυξηθούν μερικώς από το 0,25% στο 0,75% σύμφωνα με τη μέση εκτίμηση, ενώ στην ευρωζώνη υπάρχει η σύμφωνη γνώμη των τραπεζών για άνοδο στο 3,75% (από το 3,50%) το πρώτο τρίμηνο του 2007, αλλά για τη συνέχεια οι εκτιμήσεις διαφέρουν: μία ομάδα αναλυτών εκτιμά πως θα συνεχίσουν να ανεβαίνουν έως το 4% - 4,25%, ενώ μία άλλη πιστεύει πως το β΄ εξάμηνο θα υποχωρήσουν στο 3,25%.

Οι ισοτιμίες

Με τα επιτόκια στις ΗΠΑ να υποχωρούν και στην Ευρώπη να αυξάνουν, οι περισσότερες τράπεζες βλέπουν πως το πρώτο εξάμηνο του 2007 η ισοτιμία δολαρίου-ευρώ ενδεχομένως να κυμανθεί στο 1,35 - 1,37. Στη συνέχεια μία ομάδα τραπεζών αναμένει πως η εν λόγω ισοτιμία θα υποχωρήσει στο 1,30. Για παράδειγμα, η Deutshe Bank αναμένει πως στο τέλος του 2007 η ισοτιμία θα διαμορφωθεί στο 1,35 και στο τέλος του 2008 θα φθάσει το 1,40, ενώ η HSBC εκφράζει την πιο απαισιόδοξη πρόβλεψη για το δολάριο, βλέποντας την ισοτιμία του ως προς το ευρώ στο 1,37 το β΄ τρίμηνο του 2007, στο 1,40 το γ΄ τρίμηνο και μία κορύφωση στο δ΄τρίμηνο του 2007 στο 1,45.

Πετρέλαιο, μέταλλα, εμπορεύματα

Αναφορικά με τον ”μαύρο χρυσό”, οι περίοδοι όπου οι περικοπές στην παραγωγή του ΟΠΕΚ δεν κατάφεραν να υποστηρίξουν τις τιμές ήταν το 1998 και το 2001, τότε που η παγκόσμια ανάπτυξη υποχώρησε κάτω του 3% και το καρτέλ φάνηκε ανίκανο να μειώσει άμεσα την παραγωγή, με αποτέλεσμα η παγκόσμια ζήτηση να μειώνεται ταχύτατα. Δεδομένου όμως ότι η ανάπτυξη το 2007 εκτιμάται στο 4%, το καρτέλ θα ελέγξει τις τιμές και οι αναλυτές εμπορευμάτων προβλέπουν τώρα σε μέσα επίπεδα τα 62 δολ./βαρέλι για το ελαφρύ αργό το 2007.

Oι τιμές των βιομηχανικών μετάλλων αναμένεται να υποχωρήσουν το ερχόμενο έτος, οι τιμές των πολύτιμων θα αυξηθούν, με τον χρυσό να εκτιμάται ότι θα βρεθεί στα 750 δολ. ανά ουγκιά τους ερχόμενους 12 - 18 μήνες. Επιπρόσθετα, το καλαμπόκι και το σιτάρι πιστεύεται ότι είναι από τα αγροτικά προϊόντα που βρίσκονται σήμερα σε πολύ ελκυστικά επίπεδα, και οι τιμές τους προβλέπεται ότι θα ανέβουν σημαντικά, ενώ μία άλλη τοποθέτηση που υπολογίζεται ότι θα συνεχίσει να προσφέρει κέρδη είναι αυτή του ουράνιου.

Η Σοφοκλέους

Με το 1/3 των μετοχών του ελληνικού χρηματιστηρίου να ελέγχεται καθαρά από ξένα θεσμικά χαρτοφυλάκια (τα οποία επιπροσθέτως κατέχουν το 55% της διασποράς των ελληνικών μετοχών και το 60% των ημερήσιων συναλλαγών), η πορεία της Σοφοκλέους το 2007 δεν αναμένεται να διαφοροποιηθεί κατά πολύ από αυτήν των ευρωπαϊκών. Βέβαια, η ολοκλήρωση της συμφωνίας για την πώληση στρατηγικού ποσοστού στον ΟΤΕ έως το τέλος του α΄ εξαμήνου και το γεγονός ότι η χώρα θα μπει στη συνέχεια σε προεκλογική περίοδο αποτελούν παραμέτρους που μπορούν να επηρεάσουν τις διακυμάνσεις των ελληνικών μετοχών.

Σημαντικό στοιχείο αποτελεί το γεγονός ότι π.χ. ορισμένες ξένες τράπεζες συνιστούν αύξηση θέσεων για την Ελλάδα, καθώς με βάση το μοντέλο ”VMR” που εξετάζει τις μετοχές με βάση την αξία (value), τη δυναμική της αγοράς (momentum) και το ρίσκο (risk) οι ελληνικές μετοχές ως σύνολο έχουν θετικές προοπτικές. Η ανάπτυξη στην Ελλάδα, εξάλλου, εκτιμάται ότι θα κινηθεί με ρυθμό 3,5% το 2007, έναντι 1,6% - 2% στην ευρωζώνη, ενώ τα κέρδη ανά μετοχή των εισηγμένων αναμένεται να εμφανίσουν άνοδο 19% το νέο έτος, από 9% του μέσου όρου στην ευρωζώνη.

Τώρα, το αν το Χ.Α. θα βρεθεί στις 4.700 ή στις 4.900 μονάδες που προβλέπουν ορισμένα χρηματιστηριακά γραφεία, ίσως αποτελεί δεύτερη παράμετρο στις εξελίξεις.

Σημαντικότερο στοιχείο κατά το νέο έτος ίσως αποτελέσει το γεγονός ότι οι ξένοι θεσμικοί επενδυτές αρχίζουν να απαιτούν πλέον σωστή εφαρμογή των αρχών εταιρικής διακυβέρνησης, την οποία θεωρούν απαραίτητη όχι μόνο για την προστασία των νυν μετόχων, αλλά και για την προσέλκυση νέων επενδύσεων στην Ελλάδα.

(Εκτεταμένο απόσπασμα από το φύλλο 457 της εφημερίδας ”ΜΕΤΟΧΟΣ & ΕΠΕΝΔΥΣΕΙΣ”, 22-28/12/2006)

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v