Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Με Α/Κ στον χρηματοπιστωτικό τομέα

Ακόμα και η θεωρούμενη ”αμυντική” κατηγορία των Ομολογιακών Αμοιβαίων δίνει τη δυνατότητα για πιο ενργητικές και ”φιλόδοξες” τοποθετήσεις, με Αμοιβαία Κεφάλαια όπως το Α/Κ Δήλος Τραπεζικών Ομολόγων - Ομολογιακό Εξωτερικού.

Με Α/Κ στον χρηματοπιστωτικό τομέα
του Στέφανου Κοτζαμάνη

Πολλοί είναι οι επενδυτές που δυσαρεστούνται βέβαια από το χαμηλό επίπεδο των τραπεζικών επιτοκίων, ωστόσο δεν δείχνουν διατεθειμένοι να αναλάβουν το ρίσκο ούτε ενός μετοχικού αλλά ούτε και ενός μικτού χαρτοφυλακίου.

Ακόμη όμως και ανάμεσα στα ομολογιακά χαρτοφυλάκια, κάποιοι επενδυτές επιλέγουν τη μεσαία κλίμακα κινδύνου: προτιμούν μεν τα εταιρικά από τα κρατικά (για υψηλότερα επιτόκια), αλλά από τα εταιρικά επικεντρώνονται σε εκείνα του χαμηλότερου δυνατού κινδύνου. Για την επενδυτική αυτή κατηγορία προσφέρεται το Α/Κ Δήλος Τραπεζικών Ομολόγων - Ομολογιακό Εξωτερικού, το οποίο έχει τα παρακάτω χαρακτηριστικά:

Επενδύει κυρίως σε επιλεγμένους ομολογιακούς τίτλους που εκδίδονται από τράπεζες και άλλες εταιρείες του χρηματοπιστωτικού τομέα, οι οποίοι διαπραγματεύονται στις μεγαλύτερες αγορές του εξωτερικού.

* Η μεσοσταθμική διάρκεια του χαρτοφυλακίου είναι μικρότερη των τριών ετών.

* Η μέση πιστοληπτική αξιολόγηση του χαρτοφυλακίου είναι Α2 σύμφωνα με τους Moody’s και A- σύμφωνα με τη Standard & Poors.

*Δεν γίνεται συχνή εναλλαγή θέσεων χαρτοφυλακίου, με τον Δείκτη Εναλλαγής Χαρτοφυλακίου να ανέρχεται μόλις στο 44,91% για το 2005. Ο Δείκτης Συνολικών Εξόδων ανήλθε πέρυσι σε 1,598%.

Δείκτης αναφοράς (benchmark) του Α/Κ είναι ο Citigroup Euro BIG Finance 1-3 years. Κατά τη διετία 2004 - 2005 ο δείκτης αναφοράς απέδωσε οριακά άνω του 6%, ενώ το Α/Κ Δήλος Τραπεζικών Ομολόγων - Ομολογιακό Εξωτερικού 4%.

Σε ό,τι αφορά τη σύνθεση του χαρτοφυλακίου, στις 30 Σεπτεμβρίου του 2006 οι ομολογίες εξωτερικού αποτελούσαν το 94,56% του χαρτοφυλακίου, οι καταθέσεις εξωτερικού το 2,23%, οι καταθέσεις εσωτερικού το 1,1%, ενώ 1,83% ήταν τοποθετημένο στη Σοφοκλέους (3,6 εκατ. ευρώ στη μετοχή Γερμανός, 191.705 κομμάτια).

Στο χαρτοφυλάκιο υπήρχαν ομολογίες σταθερού και κυμαινόμενου επιτοκίου, ενώ θέσεις υπήρχαν και σε εκδόσεις εταιρειών που είναι εισηγμένες στη Σοφοκλέους (Coca Cola 3E, Τράπεζα Κύπρου, Πλαίσιο, Τράπεζα Πειραιώς, Εγνατία Finance κ.ά.).

* Αναδημοσίευση από το φύλλο 454 της εφημερίδας ”ΜΕΤΟΧΟΣ & ΕΠΕΝΔΥΣΕΙΣ”, 1-5/12/2006.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v