Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Στην ”ατμομηχανή” του Χ.Α. με Αμοιβαία

Στην... πρόκληση των υπεραποδόσεων του τραπεζικού κλάδου στη Σοφοκλέους μπορεί να απαντήσει κάποιος και με τα Αμοιβαία Κεφάλαια, όπως το Δήλος Χρηματοοικονομικών Εταιρειών Μετοχικό Εσωτερικού.

του Στέφανου Κοτζαμάνη

”Κανείς δεν έχασε αγοράζοντας τράπεζες, αρκεί να τις κλειδώσει στο συρτάρι και να περιμένει πολλά χρόνια”. Αυτό υποστηρίζουν πολλοί επενδυτές της Σοφοκλέους, οι οποίοι θυμίζουν τις ”τρελές” αποδόσεις που απέφεραν την τελευταία εικοσαετία μετοχές του κλάδου όπως η Εργασίας, η Πίστεως, η Πειραιώς, με μπαλαντέρ φυσικά τον leader της ”τραπεζικής βιομηχανίας”, την Εθνική.

Δεν είναι τυχαίο, συνεχίζουν, ότι οι μεγάλες τράπεζες είναι εκείνες που σήμερα έχουν ξεπεράσει σε γενικές γραμμές τις μέσες τιμές τους κατά το 1999, αν συνυπολογιστούν και τα μερίσματα που έχουν διανεμηθεί στο ενδιάμεσο χρονικό διάστημα. Για όσους πιστεύουν τα προηγούμενα, το Α/Κ Δήλος Χρηματοοικονομικών Εταιρειών Μετοχικό Εσωτερικού θα μπορούσε ενδεχομένως να αποτελεί μια καλή τοποθέτηση.

Το συγκεκριμένο Αμοιβαίο Κεφάλαιο επικεντρώνει τις τοποθετήσεις του κυρίως στους κλάδους των τραπεζών, των ασφαλειών, των επενδυτικών εταιρειών, του leasing και των συμμετοχών - παροχής συμβούλων. Ως δείκτης αναφοράς χρησιμοποιείται ο FTSE/ASE-20 της υψηλής κεφαλαιοποίησης και ο Δείκτης Εναλλαγής Χαρτοφυλακίου ανήλθε το 2005 στο αρκετά υψηλό 198,17%. Σε ό,τι αφορά τις επιβαρύνσεις, τόσο η προμήθεια εξαγοράς όσο και η προμήθεια διάθεσης είναι χαμηλότερες του 5% η κάθε μία, ενώ ο Δείκτης Συνολικών Εξόδων για το 2005 διαμορφώθηκε στο 2,42%.

Με βάση τη διάρθρωση του ενεργητικού της 30ής Σεπτεμβρίου 2006, το 8,78% ήταν τοποθετημένο σε καταθέσεις εσωτερικού, το 0,25% σε καταθέσεις εξωτερικού, το 86,9% σε μετοχές του Χ.Α. και το υπόλοιπο 4,37% σε μετοχές εξωτερικού.

Σε κλαδικό επίπεδο, το 30,1% του ενεργητικού είχε επενδυθεί σε τράπεζες (Εθνική, Alpha, Πειραιώς, Eurobank, ATE και Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο), στον κλάδο των τυχερών παιχνιδιών το 7,47%, στις τηλεπικοινωνίες (ΟΤΕ, Cosmote) το 12%, σε Elmec Sport και Folli Follie το 5,5%, στον Τιτάνα το 4,2%, σε Εθνική Ασφαλιστική και Πειραιώς Leasing αθροιστικά το 2,6% κ.ά. Σε ό,τι αφορά τον κλάδο των επενδυτικών εταιρειών, υπήρχαν μικρές θέσεις σε Δία και Eurobank Properties.

Όπως βλέπουμε, πρόκειται για ένα αρκετά διαφοροποιημένο χαρτοφυλάκιο, όπου ο χρηματοοικονομικός τομέας αντιστοιχεί γύρω στο 35% του συνολικού ενεργητικού.

(αναδημοσίευση από το φύλλο 452 της εφημερίδας ”ΜΕΤΟΧΟΣ & ΕΠΕΝΔΥΣΕΙΣ”, 17-21/11/2006)

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v